Hozza ki a maximumot a Netflix-előfizetéséből!

Lassan mindenkinél lejárt a Netflix egy hónapos próbaideje, aki viszont úgy gondolja, hogy annak ellenére is előfizet, hogy még elég kevés rajta az elérhető magyar tartalom, annak mutatunk néhány olyan ötletet, amivel még élvezetesebbé teheti mozizást.

A Netflixet tudja használni számítógépén, okostévéjén, vagy akár tabletjén is. A következő kiegészítőkkel viszont akkor tud élni, ha számítógépen használja, ugyanis mindegyik a böngésző egy kiegészítője, vagyis az okos televíziók - legalábbis a középkategóriás okos tévék nagy része- nem fogja tudni mindegyik trükköt kezelni.

Nincs magyar felirat? Tegyen hozzá!

Ne essen attól kétségbe, hogy nem sok a magyar tartalom a Netflixen. A legegyszerűbb, ha levadássza a lelkes fordítók által készített magyar feliratot és a gépén összepárosítja a kettőt. A Google Chrome bővítménnyel már tudni fogja magyar felirattal nézni a filmeket, mármint a számítógépén legalábbis. 

Kritika rögtön

NEnhancer annak a bővítménynek a neve, ami segít eldönteni, böngészés közben, hogy melyik filmet válassza. A böngészés közben azonnal felugrik a Rotten Tomatoes vagy Metacritic értékelés, így ha ezekre szokott általában hagyatkozni, mikor filmet választ, akkor így külön keresgélés nélkül tud meg róla mindent, akár előzetest is talál, hogy segítsen a választásban.

101

Ha más országok műsorát is nézné

A Smartflix abban segít, hogy egy kissé megzavarja a Netflixet és az egész katalógust láthatja. Ez akkor jó, ha például elég magyar tartalom lesz majd ahhoz, hogy a horvátországi nyaralás alatt is el akarja érni. Vagy éppen ha spanyolul tanul, akkor könnyen nézhet olyan mexikói szappanoperákat, amik esetleg a magyar előfizetéssel nem érhetőek el (feltéve persze, hogy el bírja viselni a mexikói szappanoperákat). Az applikáció egyelőre Windows és Mac alapokon működik és a béta verziója ingyenes. Ne aggódjon, nem csinál ezzel semmi illegálisat, legalábbis a fejlesztők szerint nincs ebben semmi rossz, erre pedig az a bizonyíték, hogy a rengeteg előfizető csinálja ugyanezt és van rá több alkalmazás is. Tulajdonképpen ezzel a logikával az illegális letöltéseket is meg lehetne magyarázni, de a kettő mégsem ugyanaz, itt ugyanis valóban fizet a Netflix szolgáltatásaiért. 

102
smartflix.io

Netflix rulett

Ezt már bárhol tudja játszani, akár androidos készülékén is. Gyakorlatilag olyan, mintha egy hatalmas randomizáló gomb lenne, azzal a plusszal, hogy itt finomítani is tudja a keresés. Például keresőszavakra, rendezőre vagy színész névre szűrve dob ajánlatokat, hogy könnyebb legyen a választás. 

Cselezze ki a bufferelést

Minden streamelés legnagyobb problémája, ha a bufferelés nem megfelelően működik. Ilyenkor szakadozhat a kép, de ekkor fordul elő az is, hogy betölt egy darabig a műsor, majd megáll, újra tölt egy kicsit, majd újra megáll. Nem nehéz belátni, hogy ez a jelenség eléggé megöli a moziélményt, így ha ez önnél is jelentkezik, akkor Windows alapú gépénél a Shift + Alt, maces gépeknél pedig a Shift + Opt kombinációval érhető el az a menü, ahol ezeket be tudja állítani. Ha Chrome-ot használ, nyomja a Ctrl+Shift+Alt illetve Opt+S hogy belépjen a menübe.

Minél hülyébb az időpont, annál jobb a kép

Éjjeli baglyok, vagy korán kelők előnyben, ugyanis a Digital Trends szerint ha nem a szokásos csúcsidőben szeretne filmet nézni, akkor jobb lesz a minőség. A felméréseik szerint gyorsabb és jobb képminőségű a Netflix akkor, amikor kevesebben használják, nyilván a kisebb szerverterheltség miatt. Úgyhogy ha munkája vagy ideje megengedi, és jobb felbontásban szeretné nézni kedvenc sorozatait, akkor tegye ezt olyankor, amikor mások dolgoznak vagy alszanak. 

Tanulja meg a gyorsbillentyűket

Sokkal egyszerűbb az élete, főleg filmnézés közben, ha használja a gyorsbillentyűket. Nem kell az egérrel bénáznia miközben tele a keze pattogatott kukoricával, ha tudja, hogy az F billentyűvel vált teljes képernyős módra, amiből az Esc billentyűvel lép ki. PgDn billentyű megállítja, a PgUp pedig újra elindítja a lejátszást, de ugyanezt tudja a Space billentyű is. Ha beletekerne abba, amit néz, akkor a shift+jobbra nyíllal derül ki hamarabb, hogy ki a gyilkos, és shift + balra nyíllal léphet vissza, ha lemaradt egy gondolatmenetről, ah pedig közben csörög a telefonja, az M billentyűvel tudja némítani a videót, majd ugyanezzel tudja visszaállítani a hangot. 

GettyImages-451982352
Bloomberg

Használja a HD minőséget

Ha egyszer megteheti, miért is érné be rosszabb felbontással, mint a HD? Például mert elfelejtette beállítani, vagy nem győződött meg róla, hogy valóban HD minőségben nézi a filmeket. Ezt a beállításoknál tudja leellenőrizni. Viszont legyen óvatos, ha mondjuk tabletjén néz filmet mondjuk egy vonatút alatt, a HD ugyanis eléggé zabálja a mobil adatforgalmat, ezért vigyázzon, hogy ezt wifis internetkapcsolatnál használja csak. 

Állítsa be a feliratokat

Bizonyára ön is találkozott azzal a jelenségekkel, hogy egy rosszul megválasztott feliratszín miatt a szöveg felét tudja csak elolvasni, mert a fehér háttérbe folyó fehér felírat nem a legjobb megoldás. Ezen tud változtatni a profiljában, a felirat preferenciák menüpont alatt, ahol színt és felirat hátteret is be tud állítani.

A közös mozizásban a távolság sem akadály

Miért is várná meg kedvenc sorozatának évadzárójával, hogy hazaérjen mondjuk egy üzleti útról a párja, ha a Rabbit nevű alkalmazással virtuálisan ugyan, de együtt tudják nézni az epizódot. Abban különbözik ez attól, mintha például Skype-on nézné kamerán keresztül kedvese vagy legjobb barátnője reakcióit, hogy ezzel akár baráti társasággal is pontosan ugyanazt nézhetik, egyszerre, így pontosan akkor nevet mindenki, mint a másik, és akkor is ijed meg fehér ruhás kísértettől, mint bárki más. 

Alvásérzékelős zokni

Ehhez igazán fanatikusnak kell lenni, de aki egyszer is járt már úgy, hogy elaludt film vagy sorozatmaraton közben és a csattanóra ébredt, vagy olyan jelenetre, ami el is rontotta az egész mozizós élményt, az elgondolkozhat a TV néző zoknin. Ez a még tesztszakaszban létező ruhadarab érzékeli, ha viselője elalszik és megállítja az adást, így elkerülheti a spoilert. Kivéve ha másnap nem a kedvenc sorozatának megdöbbentő fordulatával lesz tele a sajtó. 

103
makeit.netflix.com

Tanuljon meg keresni

Aki keres az talál, de a Netflixen a rengeteg film között meg kell tanulni, hogyan tud hatékonyan kutakodni. Azzal semmit sem ér, ha beírja, hogy romantikus filmet nézne, mert ugyanúgy átláthatatlanok a találatok. Ha viszont az alstílusok között is keres, sokkal hamarabb találhat olyan filmet, amilyenre valóban vágyott. Ehhez pedig a Netflix keresési bibliája ad segítséget, amellyel eligazodhat kódok segítségével a stílusok között. Spirituális dokumentumfilmet keres? Semmi gond, csak használja a 2760-as kódot. 

Ha nincs ötlete, kérjen tanácsot

Érdemes fórumokon vagy csoportokban szétnéznie ha éppen fogalma sincs mit nézne meg szívesen. Akár külföldi oldalakon is keresgélhet, például a Redditen, hiszen talán sosem találna rá magától egy első filmes spanyol rendező akciódrámájára, pedig élvezné. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra