Leszbikus rendőrnők és nemváltó kamaszok találkozása francia feministákkal a filmvásznon

LMBTQ témában (is) tele van a filmes padlás sztereotípiákkal. Akinek a coming out kifejezésről maximum Csányi Sándor eltartott kisujja jut eszébe, annak nem ajánljuk a január 20-án kezdődő Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivált. Aki viszont működő párbeszédekre, hús-vér figurákra, meghökkentő, felforgató, abszurd, fiktív, valóságon alapuló, röhögős és/vagy bőgős emberi történetekre vágyik ebben a témában, annak ott a helye az Art+ Cinema és a Bálint ház vetítésein az elkövetkezendő napokban. 

Január 20-án veszi kezdetét a 20. Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál. Hat kontinensről érkező több mint 30 játék-, dokumentum- és rövidfilm, valamint a vetítésekhez kapcsolódó kerekasztal-beszélgetések színesítik a programot. Január 24-ig két helyszínen (Art+ Cinema, Bálint Ház) lesznek vetítések.

A filmfesztivál fő programjának, a nagyjátékfilmeknek az Art+ Cinema ad helyet, ám számtalan egyéb vetítés és rendezvény zajlik majd a Bálint Házban, a Kuplungban és a Szociális Helyiségben is. Erős a felhozatal, színes a program, izgalmasak az előzetesek, szóval nehéz kiválasztani csupán néhányat a filmek közül, mi azért mégis megpróbáljuk.

Freeheld

Ez a fesztivál nyitófilmje, amely a hazai mozikban először lesz most látható, az Oscar-díjas Julianne Moore, valamint Ellen Page alakításával. A valós történetet feldolgozó amerikai filmben egy rendőr hadnagy, Laurel Hester harcol azért, hogy halála után partnere jogosult legyen özvegyi járadékra.

Vetítés: 2016. január 20. szerda 18:30 Art+ Cinema, Lugosi terem (nagyterem)

Francia nyár / Summertime / La belle saison

Delphine Párizsba költözik, hogy kitörjön családjából és anyagi függetlenséghez jusson. Carole szintén Párizsban él és részt vesz a feminista mozgalomban. Találkozásuk mindkettejük életét a feje tetejére állítja.

Vetítések:

2016. jan. 23., szombat 20:45 Art+ Cinema, Lugosi terem (nagyterem)

2016. jan. 24., vasárnap 17:30 Art+ Cinema, Kertész terem (kisterem)

Lányok elveszve / Girls Lost / Pojkarna

Kim, Bella és Momo felfedez egy különös növényt a szeretett üvegházukban. A növény mágikus tulajdonságokkal rendelkezik, ami átmenetileg fiúvá alakítja őket. Kim fiúként beleszeret Tonyba, Momo pedig Kimbe.

Vetítés:

2016. jan. 21., csütörtök 18:30 Art+ Cinema, Lugosi terem (nagyterem)

Rejtőzködők / Hidden Away / A escondidas

Ibrahim 14 évesen találkozik először a tizenéves Rafával. Mikor később útjaik újra egymást keresztezik, együtt próbálnak rájönni arra, hogyan meneküljön meg Ibrahim a sorsától, és éljen olyan életet, amilyet szeretne.

Vetítések:

2016. jan. 23., szombat 19:00 Art+ Cinema, Lugosi terem (nagyterem)

2016. jan. 24., vasárnap 15:30 Art+ Cinema, Kertész terem (kisterem)

A vetítésekre vásárolható jegy ára 1200 forint, az öt előadásra érvényes bérlet pedig 5000 forintba kerül. A Bálint Házban (VI. Révay u. 16.) látható rövidfilm szekció vetítéseire a belépés ingyenes; az ajánlott adomány összege 500 Ft. A filmfesztivál során rendezett beszélgetéseken a részvétel ingyenes. A programok teljes választéka elérhető innen

Oszd meg másokkal is!
Mustra