STÍLFŰRÉSZ, A DÍVÁNY KULTÚRBLOGJA

A szomszéd művészek már a Design Terminálban vannak

2016. január 18., hétfő 18:48

Aki január 16. és 22. között benéz a Design Terminálba, egészen sajátos válogatást láthat kortárs művészek és designerek munkáiból. Hogy jön a biciklikormányból épített íróasztali lámpa a porcelán tengerszemhez, vagy a viselője által saját kezűleg összeállítandó cipő a matrjoska babához? Hát úgy, hogy azok a művészek, akiknek a fejéből (és keze alól) ezek a tárgyak kipattantak, az elmúlt évben mindannyian vendégeskedtek a NeighbourArt blogon.

A blog Farkas-Zentai Lili újságíró és Farkas Róbert művész szerelméből jött létre több mint két évvel ezelőtt. Koncepciója a következő: valamennyi meghívott művész ugyanazt a 29 kérdést kapja - például, hogy milyen gyerekes szokásától nem tud megszabadulni, a sört vagy a bort, a kutyát vagy a macskát szereti-e –, és valóban érdekes lehet egy művészt erről a nagyon is emberi, vagyis a legmegátalkodottabb laikus számára is érthető és megfogható oldaláról megismerni, megérteni. 

A blog ötletét az adta, hogy Lili művész férjének, Farkas Róbertnek alkotásai sok külföldi oldalon is elérhetők, ahonnan gyakran keresték meg a hétköznapiaktól eltérő kérdésekkel. Az interjúalanyok kezdetben főleg saját ismeretségi körükből kerültek ki, majd arra kérték a megszólalókat, hogy ők is ajánljanak nekik művészeket. Jelenleg már 124 ilyen interjújuk gyűlt össze magyarul, és többségük angolul is olvasható.

Az alapítók rendszeresen szerveznek közös kiállítással egybekötött nagy, személyes találkozókat, 2014-ben a Brody Studios, jelenleg pedig a Design Terminál ad helyet a tárlatnak. Idén többek között olyan művészek alkotásait nézhetik meg, mint Meixner Etelka porcelánművész, aki mostanában a víz színeit és mozgását szereti megjeleníteni a tányérjain (frappáns tálalási megoldás szusihoz), és már írtunk is róla itt.

LumiNose :)
LumiNose :)

Gulyás Sára egy sikeres Kickstarter kampányon szedte össze a az indulótőkét a viselője által összefűzendő Pikkpack cipő gyártásához, ami elképesztően jópofa és menő darab, és nem csak mi gondoljuk így. Pásztor Teodóra a matrjoska babák mintájára fest Thejoskákat, amihez az inspirációt az állatvilágból meríti, Udvardi Ramóna pedig „újhullámos” kitűzőket készít kis szériában. Ott van köztük Zenthe Ferenc a Szomszédok Taki bácsijaként, de találhatunk Bud Spencer-Terence Hill pint, és sok más népszerű dolgot.  

Antal Balázs tárgytervezőtől a testrészes tányérok közül lehet megnézni egyet, de nyugi, van vádli, váll, has és lábfej is a kollekcióban.

Belső Péter kerékpáralkatrészekből épít asztali lámpákat, és külön kéri a látogatókat, hogy a kiállított darabon teszteljék a fékkaros kapcsolót. Egyébként róla is írtunk már, amikor az európai réz újrahasznosítási versenyt nyerte meg egy másik lámpájával.

IndustrialKid lámpa. Kapcsolt már fel lámpát fékkarral?
IndustrialKid lámpa. Kapcsolt már fel lámpát fékkarral?

A kiállítást január 16. és 22. között lehet megnézni a Design Terminál pavilonjában. Vásárolni ugyan a helyszínen nem lehet, de igény esetén segítenek az érdeklődőket összekötni az alkotókkal. A nyitva tartási időről itt tájékozódhatnak.

Blogok, amiket olvasunk

HATÁRÁTKELŐ Rabszolgasors: szobalány a svájci hotelben

Egy szálloda élete nem csak luxus és csillogás, a munka rengeteg és gyakran elég gusztustalan, a pénzzel pedig trükköznek

MENŐ LAKÁS Okosan kihasználni a tetőteret

A ferde falsíkok határolta térből is ki lehet hozni fantasztikus végeredményt, mutatjuk is, hogyan, és tippeket adunk a hőszigeteléshez, hogy télen ne fagyjunk meg, nyáron pedig ne legyen szauna

STÍLER 4 dolog, amit férfi 40 felett felejtsen el

A tapinaciban például mindenki úgy fest, mint egy rosszul csomagolt kolbász, ami pedig sosem férfias. Még a rocksztároknak sem áll jól sajnos.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés