Traktoroslányé az idei Petri György díj

Zetor Leila álnéven írt Neszharisnya, majd később Combfiksz című blogjával lett ismert és népszerű Szaniszló Judit, aki az Origó értesülése szerint az idei Petri György díj nyertese. A díjat a 2000-ben elhunyt Petri György halálának tizedik évfordulóján hozta létre az N&N Galéria Alapítvány, átadására évente a költő születésnapján, december 22-én kerül sor. Az elismerést olyan költő, író, drámaíró vagy esszéíró nyerheti el, akinek még nem jelent meg önálló kötete. Szaniszló Juditnak 2016 tavaszán várható az első könyve Beenged címmel a Magvetőnél.

1

2015-ben Szaniszló Judité a rangos elismerés – erősítette meg az Origo értesülését Turi Tímea, a Magvető Kiadó szerkesztője és egyben a Petri György-díj idei kuratóriumának tagja. Az idei Petri-díjas leendő könyve egy több mint 10 éves írói-irodalmi pályafutás megkoronázása lesz.

3303-2
Horváth Judit

Szaniszló Judit 2002-ben kezdte írni blogját, melynek népszerűsége 2007-re a Goldenblog közönségdíját hozta el neki. 2008 óta jelennek meg prózai írásai és versei a Holmiban, az Élet és Irodalomban, az Ex-Symposionban, valamint a Kultúrpart internetes portálon. Blogszövegeiből 2008-ban egyfelvonásos dráma készült az Örkény Színházban Bíró Kriszta, Für Anikó és Mácsai Pál főszereplésével, melyet Grazban, a Blogold a színházat! projektben is bemutattak.

Kornis Mihály író Szaniszló Juditról 

"Az elsô fiatal költô, akinek a költôi magatartásáról Petri jutott az eszembe. Ô valami egészen mást csinál, de a legfontosabb értelemben mégis emlékeztet Gyurira. Radikális szeme van a Neszharisnyának. Nem kíméli magát, hanem öli naponta. Hogy is mondjam. Tiszteli az igazságot, vagyis a valóságot, bármilyen elônytelen legyen is annak írásban való rögzítése az ô számára. Persze az nem igaz, azt ne higgyétek el neki, hogy kövér és csúnya volna – két méter valahány centis kétségtelenül; de nem csak ettôl szemrevaló teremtés –, de az igaz, hogy annyira életre-halálra hû a szabadságához, akár a családjához, és a hibáihoz, meg a tûpontos, öngyûlölô megfigyeléseihez. Úgy szalad blogot írni, ahogyan a villanyárammal telített drótkerítést megcélzó foglyok a lágerekben.

Az ilyen költôt már szeretem. Akár közli ôt a Holmi vagy a Kalligram, akár nem. Az ilyen költô akkor is az Örökkévaló és ilyeténképp az örökkévalóság embere, ha sikere van, meg akkor is, ha nincs. Nem lesz több azzal, ha közlik ôt. Ô maga közöl."

Forrás: epa.oszk.hu

Oszd meg másokkal is!
Mustra