Nem kell New Yorkba vágynia, ha megnézné a Guggenheimet

Több mint 575 művész 1600 alkotását tette digitálisan is megtekinthetővé az 1937-ben alapított New York-i Solomon R. Guggenheim Alapítvány. A szervezet vezetősége körülbelül 7000 műtárgy közül választotta ki azokat, amelyeket a 19. század végétől az egészen a mai napig folyamatosan bővülő kollekció legmeghatározóbb darabjainak ítélt. Ezzel a szimpatikus húzással már nemcsak a szerencsés New Yorkiak gyönyörködhetnek a szebb-szebbnél alkotásokban, hanem bárki, aki a Guggenheim.org oldal Collection Online opciójára, ahol fotók mellett természetesen a művek pontos leírását is megtalálja.

A Guggenheim Múzeum New Yorkban.
A Guggenheim Múzeum New Yorkban.Bildagentur-Online/p.bennett / Northfoto

Az Upper East Side-on található épület egyébként a legrégebbi és a legismertebb Guggeinhem múzeum, amit Frank Lloyd Wright tervezett a városnak 1959-ben. Az online is elérhetővé tett gyűjtemény érdekessége, hogy nemcsak a New York-i, de a velencei Peggy Guggenheim Collection valamint a Frank Gehry által tervezett bilbaoi Guggenheim Múzeum műalkotásait is megtalálja.

A Nagy Almában található tárlat például javarészt absztrakt, impresszionista, posztimpresszionista, expresszionista illetve szürrealista munkákat tartalmaz – írja az Open Culture, melynek szerkesztői külön felhívják a figyelmet az orosz népművészetből és a francia fauvizmusból egyaránt inspirálódó Vaszilij Kandinszkij, illetve Joan Miro és Paul Klee munkáira; valamint a Velencében kiállított korai modernista, posztminimalista valamint konceptuális alkotásokra. Ide kattintva merülhet el a világ legismertebb és legszebb műalkotásaiban!

Kandinszkij, Miró vagy Klee munkáit is megnézheti az online tárlaton.
Kandinszkij, Miró vagy Klee munkáit is megnézheti az online tárlaton.De Agostini Picture Library / Europress / Getty
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra