Ön eddig kötögetett, mert az olyan hipszter? Na, akkor rendeljen gyorsan egy kifestőkönyvet!

Soha nem látott népszerűségnek örvendenek a kifestőkönyvek a felnőttek körében. A tavalyi év végén mi is bemutattuk Ryan Hunter és Taige Jensen 6 dolláros (kb.1459 forint) munkáját, amit leginkább a kortárs internetes humor ihletett. A Guardian.com azonban utánaásott kicsit a jelenségnek, és annak is, miért akkora hype mostanság felnőtt emberek számára, hogy rákattantak az – eddig a kisgyerekek terepének tartott – kifestőkönyvekre? A rajzolópáros ötlete ugyanis nem egyedülálló a szakmában, így semmi meglepő sincs abban sem, hogy a felnőtteknek készített színezőskönyvek a bestseller listákra is felkerültek az utóbbi időben. Nagy-Britanniában előfordult már, hogy egy tízes bestseller listán öt kifestőkönyv volt.

Na de mégis mi folyik itt? Miért lehetséges az, hogy a legkeresettebb skót illusztrátor, Johanna Basford mindkét (Secret Garden és Enchanted Forest) felnőtteknek készített kifestője után kapkodtak a könyvesboltokban? „ Szerintem igazán megnyugtató valami analóg dologgal foglalkozni, egyfajta digitális méregtelenítésnek is betudható. A kifestőkönyv egy egyszerű módja annak, hogy fejlesszük a kreativitásunkat. Egyes kifestőknek valóban robbanásszerűen megnőtt a népszerűsége, ami annak is betudható, hogy ezeket a Harry Potter és az Éhezők viadala című könyveken és képregényeken felnőtt generáció tagjai készítették” – elemezgeti a lapnak Basford saját sikerének lehetséges okait. Szerinte ezek kiváló alternatívaként szolgálnak az e-könyvek és a digitális olvasási szokások világában.

Ha körbenézünk az ifjúsági regények között, gyorsan rájövünk, hogy ezek valójában a „régi felnőttekhez” szólnak, nem pedig az újgenerációs felnőttekhez. Az e-book eladások közel 53 százaléka gyerekkönyv részlegen történik, és ez a visszacsatolás vezet ahhoz, hogy ezek az online megvásárolt vagy letöltött könyvek lendületet adtak más műfajoknak is. Ennek a kísérletezési szabadságnak tudható be, hogy bizonyos mainstream művekre nemcsak a fiatalok, hanem a felnőttek is rákaptak.

Vajon az emberek tényleg ennyien elolvasták volna a Szürke ötven árnyalatát, ha sorba kellett volna érte állniuk a könyvesboltban? Valószínűleg az Amazon Kindle-nek (az online könyváruház saját fejlesztésű, világviszonylatban is a legelterjedtebb e-könyv-olvasó termékcsaládja) is emiatt sikerült elpasszolnia több, mint egy millió példányszámot a megjelenés utáni pár napban. Persze a színező könyveket nem dobják piacra e-könyv formában és a Kindle-ről sem tudjuk letölteni, de az interneten könnyűszerrel megvásárolhatjuk őket, ha akarjuk, és ez az a pont, ahol a mamipornó összeér a felnőtt kifestővel. Ha pedig egy terméket felkapnak a közösségi oldalakon, akkor abból napokon belül garantáltan trend lesz.

Johanna Basford „mini-internet” hatást keltő, 22 nyelvre lefordított kifestőjét, a 96 oldalas „Secret Gardent” több, mint 1.4 millión vették meg a 2013-as márciusi megjelenése óta, az újonnan megjelent „Enchanted Forest” című alkotását pedig máris 226.000 vásárló tudhatja magáénak. A szokásostól eltérő kifestőt azóta olyan hírességek is felkapták, mint Zooey Deschanel, aki a Facebook követőivel osztotta meg a könyv elérhetőségeit, az 1.6 millió követővel bíró dél-koreai popsztár, Kim Ki-Bum pedig az Instagramon „hájpolta” a kifestőt.

Mivel ezek a kifestők egyre gyakrabban jönnek szembe a szociális hálón, egyre nagyobb trend lesz belőlük. És ha egy átlagfogyasztó meglátja, hogy mennyire felkapottak a kifestők az internezők körében, akkor ő is vesz magának egyet – így lesz hirtelen menőség, nem pedig ciki dolog kifestőt vásárolni felnőtt fejjel. De az is elképzelhető, hogy már ráuntunk az internetet ellepő cicás videókra, infantilis hozzászólásokra és a még ennél is ostobább mémekre, és valami kreatívabb, kézzelfoghatóbb szórakozásra vágyunk, olyanra ami a digitális világon kívül esik. Ha tényleg ennyire súlyos a helyzet, akkor várhatóan özönvízszerűen fognak minket ellepni gyermekkorunk 21.századi formába öntött változatai a közeljövőben, de akár új műfajok is születhetnek majd a jelenségnek köszönhetően.

Szóval ma már nem kell a fiók mélyére süllyeszteni a kifestőket a pubertás kor kezdetével, hiszen egyre több kortárs művészt megihlet a téma, aminek hála igencsak széles a választék a színezőkönyv piacon. A 31 éves Johanna Basford fekete-fehér csodaországot bemutató könyvéért 10.79 dollárt (kb.2.996 forint) kérnek az amazon.com oldalán, míg a Creative Heaven nosztalgiahullámot meglovagoló kifestőiért átlagosan 5.99 dollárt (kb.1665 forint) kell fizetni. A márka jól láthatóan több irányból támad, így nem csak gyümölcsfaleveleket, de steampunkokat vagy absztrakt képeket is színezhetünk, ha úgy tartja kedvünk.

Basfordhoz hasonló „hiánypótló” kifestőkben utazik a Fülöp-szigeteki illusztrátor, Kerby Rosanes, aki 2013-ban adta ki első kifestőjét „Doodle Invasion” címmel. A lengyel, német, francia, spanyol és olasz nyelven is megjelent kifestő annyira sikeres lett a felnőttek körében, hogy a művész már dolgozik a második rész tervein. Rosanes sokáig csak firkálgatásként tekintett hobbijára, ma pedig már hivatásszerűen ebből él. A 24 éves művész őrült világot idéző képregényszerű rajzait 9.48 dollárért (kb.2635 forint) rendelheti meg az amazon.comról.

A New York Times által is felkapott Fantastic Cities néven futó kifestő értelemszerűen a városiakat és az urbanisztika iránt érdeklődőket szólítja meg. A kanadai művész, Steve Mcdonald 48 oldalas színezőjében ugyanis olyan nagyvárosok látványosságait, természeti csodáit, utcáit és felhőkarcolóit színezhetjük ki, mint Manhattan, San Francisco vagy Ontario. A hipszteres világnézetbe beillő füzetért, 14.95 dollárt (kb.4150 forint) kérnek a kiadónál.

Természetesen az olyan sármos színészek sem úszták meg a kifestőkönyvesítést, mint Bill Murray, akinek filmbeli karaktereit Nicholas Stevenson, Bridget Meyne, Mike Killkelly és Logan Fitzpatrick dolgozta fel Thrill Murray című, 24 illusztrációt tartalmazó kifestőjében, amiért 13.22 dollárt (kb.3675 forint) kérnek az amazon.com oldalán. Ugyanitt persze Ryan Gosling és Kate Moss kifestőkönyv is kapható átlagosan 2500-3000 forintért. A Goslingos kiadásban egyébként a színész Blue Valentine, Drive vagy az Őrült, dilis szerelem című filmjeinek jeleneteit lehet kiszínezni. Amennyiben vásárlás előtt szívesen letöltene pár példát próbaképpen, ide kattintva azt is megteheti.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra