Bicskey Lukács: bérgyilkosként profi volt

Bicskey Lukács színművész alig egy hónappal az 54. születésnapja előtt, április nyolcadikán, súlyos betegségben hunyt el, már nem élhette meg legújabb filmje, az Argo 2 áprilisi bemutatóját. Az Újszínház színészét sokan a magyar Danny Trejóként is emlegették, mivel karakteres arca erőteljesen behatárolta alakításait, nem csoda hát, hogy főként gonosz szerepekben brillírozott.  

Bicskey sokáig elsősorban színpadi színészként dolgozott, és lehetősége nyílt a világirodalom legnagyobb szerepeit eljátszani, kezdve Rómeótól Macbethig. Bár 1998-ban már a Szomszédokban is, majd később a Kisvárosban is feltűnt, a hazai közönség csak 2004-ben ismerte meg jobban az arcát, amikor bemutatták Árpa Attila Argo című filmjét. Nem túl meglepő módon ebben rögtön profi bérgyilkost játszott; Psychó szerepében a folytatásban is visszatér, hogy (feltehetően) ész nélkül öldösse az embereket. Bicskey több interjúban is beszélt arról: egyáltalán nem bánja, amiért mindig a sötét szerepek találják meg. Ez amúgy érthető is, mennyivel izgalmasabb intrikusokat játszani, mint jófiúkat.

Néhány évvel később, a Tűzvonalban című magyar sorozatban is mindenre elszánt profi bérgyilkost játszott, nem lenne nagy meglepetés, ha nagyjából csak az ő alakítására emlékeznének a nézők. 

Különleges karakterének köszönhetően számos külföldi filmben játszott: A harag napjában (2005) például örök barátságot kötött Christopher Lamberttel, de a film minőségén ez nemigen változtatott. Ugyanakkor az Index a filmről készült kritikában kiemelte, hogy van benne "egy rejtélyes alak is szado-mazo Zorro-álarcban, és ilyeneket mond: 'Én csak egy becsületes magyar zsoldos vagyok'." Na, őt alakította Bicskey.

Ezen kívül Ornella Muti, Tom Berenger, Donald Sutherland, Whoopi Goldberg is volt partnere, sőt Szabó István Csodálatos Júliájában együtt játszhatott Jeremy Ironsszal és az Oscar-díjas Annette Beninggel is, akkor ugyan nem gyilkost. Végül a felvett jelenet sajnos kimaradt a filmből, viszont garantáltan fontos pillanata volt a színész életének, mert a rendező levágatta a hosszú haját, ami hat év után nőtt csak vissza. Bicskey sokoldalú színész volt, szinte nem is létezett olyan Magyarországon forgott nagyszabású film – legyen szó a Borgiákról vagy a Drakuláról és a Robin Hoodról – amiben ne vett volna részt.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra