Hulladékfából tákolt állatszobrok az abszolút menőség

Tartalmas évet tudhat a háta mögött hazánk egyik legfelkapottabb kortárs szobrászművésze, Szőke Gábor Miklós, aki nemrég mutatta be Kínai sárkányát Kazincbarcikán, miután – alig egy hónapja –átadta Európa legnagyobb madárszobrát, az FTC-sast. Ezúttal az Oktober Fest helyszínén megrendezett Tollwood Fesztiválon állítja ki óriási, tíz méteres, ketrecbe zárt disznóját Münchenben. A Theresenwiesenben található egy hónapos (november 25-től december 31-ig tartó) művészeti és gasztronómiai fesztivál mindig is kiemelten kezelte az állatvédelemmel kapcsolatos ügyeket, nincs ez máshogy idén sem: a bevételből befolyt összeg egy részét ezúttal is civil alapítványoknak adják majd.

„A szobor vázszerkezete acélból készül, erre jönnek rá a kemény tölgyfából fűrészelt több méteres, nyers kidolgozású falécek, amelyhez élénk rózsaszín festéket választottam, ezek az elemek mind környezetbarát anyagokból készülnek. A fa rusztikus kidolgozása és a disznó bezártságát jelképező rozsdás ketrec természetes hatása, közelebb hozza az emberhez azt az élőlényt, amelyet nap mint nap a húsáért fogyasztanak. Úgy gondolom, minden tartott állatnál szükséges lenne megteremteni azokat a feltételeket, amelyek biztosítják az egészségesebb és humánusabb körülményeket. Örülök, hogy művészetemmel támogathatok egy olyan fesztivált, ahol fontos szerepet kap az emberi felelősség és a környezettudatosság” – mondta a boldogabb disznókért kampányoló szobrász, akinek szintén újrahasznosított faanyagból készült, ezáltalkörnyezetkímélő karácsonyfáiis megvásárolhatóak lesznek a vásáron.

Szőke szobraiba egyébként egészen hétköznapi és nem mindennapi helyeken is beleszaladhatunk, számos munkáját kiállították már a Sziget Fesztiválon és más nagyobb vidéki városokban is, de bemutathatott már Milánóban, Washingtonban és Oroszországban is az elmúlt években. Jól ismert Tigris szobra pedig hazánk egyik legszegényebb településén, Szakácsiban található. Nézze meg a galériában, hogy milyen állatokkal árasztotta el a köztereket Szőke Gábor Miklós!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra