Üzletember igazgatja ezentúl a Magyar Színházat

Rendkívüli társulati ülést tartott kedden Őze Áron, a Magyar Színház igazgatója, miután hétfőn estére kiderült, az emberi erőforrások minisztere nem őt, hanem Zalán János színészt nevezte ki a teátrum élére, adta hírül a Színház.hu. A Magyar Színház igazgatását Iglódi István halála óta ellátó színész-igazgató, akinek pályázatát a társulat támogatta, az ülésen többek közt szót ejtett arról is, hogy nem különösebben lepte meg őt a minisztérium döntése, és sértődöttség helyett arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyar Színház akár jól is járhat a változással, majd arra kérte a társulatot, ne ítéljenek elhamarkodottan.

Őze tehát bizakodó, sőt, mint elmondta, minden erejével azon lesz, hogy elősegítse és megkönnyítse, azaz szakmai módon végbevigye az átadás-átvételt és biztosítsa a színház folyamatos munkáját. „A magam részéről is kerülni fogom azokat a csapdákat, amelyeket egy ilyen szituáció kínál” – tette hozzá, majd megköszönte a társulatnak, hogy az intézményt adósságállomány nélkül tudja átadni, és elmondta, bár semmi biztosat nem tud a jövőről, bízik benne, hogy az évad első felére tervezett három bemutatót - a Rév Fülöp, a Macbeth és az Anyegin premierjét - megtartják. Az mondjuk, egyelőre nem derül ki, hogy mikor, mert az októberi után csak a decemberi műsorlap van fent honlapjukon.

A színházigazgató az évad végéig a színház tagja akar maradni, és erről írásos engedélyt is kapott Balog Zoltán emberi erőforrás minisztertől, jelentsen ez bármit is. Az, hogy a későbbiekben milyen szerepet vállal az új igazgatón is múlik. Őze kifejtette, hogy biztosíték persze semmire nincsen, és mindenben csak és kizárólag az új igazgató, azaz Zalán János a felelős. 

De kicsoda Zalán János? 

– merülhet fel sokakban a kérdés, nem minden alap nélkül. Hát, például John Cusack magyar hangja és a Kisváros című sorozat Gróf András nevű karaktere, de ennél azért valamivel komolyabb ember, négy diplomája van például, és övé a Masterfilm Digital Kft, ami egy komoly szinkronstúdió, meg a Digital Media Services Kft., ami pedig film-, és videogyártással, valamint televíziós műsorfelvételek utómunkálataival foglalkozik. Ha ez még nem volna elég, osztálytársa volt Alföldi Róbertnek, 1991-ben végzett a Színművészetin. Ami pedig a rátermettséget illeti, igazgatott már mást is, hiszen az NKA Színház- és Táncművészet Kollégiumának miniszteri hatáskörben kinevezett vezetője volt mindezidáig. Őze ennek fényében bizakodik, és a társulatban sincs különösebb pánik.

Utóbbit már Gémes Antos színész nyilatkozta lapunknak, kiemelve, hogy Őze végtelenül tisztességesen, bátran és emberségesen közölte a tényeket a társulattal. "Mi is csak annyit tudunk az új igazgatóról, hogy nagyon ügyes üzletember, és végül is nem árt, ha egy ilyen színház élén olyan típusú ember áll, aki az üzlethez is ért."

"A társulat mindenképpen reménykedik abban, hogy tényleg zökkenőmentes lesz a váltás" – felelte ellenvetésünkre, miszerint a gazdasági dolgokkal általában nem a színházigazgató szokott foglalkozni, ezek gazdasági igazgató feladatkörébe tartoznak. "A színház lelkét a társulat és az őket körülvevő személyzet adja. Bízunk benne, hogy ennek erejét az új igazgató is látja. Ez egy együttműködő, összeszokott csapat, akiknél egyedül a munka folyamatossága a lényeg, és erre kizárólag a lehető legkevesebb változás lehet a garancia."

A társulatnak nem volt még lehetősége személyesen találkozni az új színházigazgatóval, de remélik, hogy hamarosan leül velük beszélni, hiszen rengeteg nyitott kérdés van, kezdve a repertoárral egészen odáig, hogy mi lesz Göttinger Pál művészeti vezető, vagy akár Őze és a többiek további sorsa. "Nehéz helyzetben volt a színház az elmúlt időben, de mindig a társulatban rejlett a legnagyobb ereje, ennek szerves része Őze Áron is. Én - akárcsak ő - még Iglódi Istvánhoz szerződtem, azóta most fordul elő először, hogy külsős ember kerül a színház élére, ami félelmetes lehet a társulatnak, de azért is vagyunk bizakodóak, mert látszik, hogy nem nagyon van értelme csorbítani a társulatot."

"Nagyon izgalmas évadtervet dolgozott ki a mostani vezetőség, azt már mind próbáljuk" - mondta továbbá. "Fogalmunk sincs, hogy az új igazgató ebbe az évadba is bele akar-e már szólni. Mi csináljuk a dolgunkat, és élvezzük a Vadregény - Into the Woods című broadway musical sikerét, amit most mutattunk be, és amiből nemsokára mozifilm is kijön, így még nagyobb sikerekre számítunk ezen a téren."

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra