John Malkovich a legjobb Hitchcock, Warhol és Che Guevara

Nehéz elmenni szó nélkül John Malkovich legújabb agyszüleménye mellett, amibe régi cimborájával, Sandro Millerrel közösen vágtak bele még 2013-ban. Az amerikai színész és a világhírű portréfotós ugyanis egy 35 képet tartalmazó gyűjteménnyel rukkolt elő, mellyel a világ legmeghatározóbb fotósai előtt kívánnak tisztelegni, akik természetesen Millerre is nagy hatással voltak az elmúlt harminc évben – írja a szerényen (és valószínűleg a John Malkovich menet című filmre történő játékos kikacsintással) csak "Malkovich Malkovich Malkovich" címet kapott anyagról a designtaxi.com.

A filmes párhuzam talán nem véletlenül ugrott be a fotókat elnézve: ahogy Spike Jonze 1999-es, abszurd humorú filmjében bárki bejuthatott John Malkovich agyába egy rejtett kisajtón, úgy bújik a fotókon maga Malkovich a legkülönfélébb hírességek bőrébe, hogy fotós barátja aztán újrafotózza vele az eredeti, azóta ikonikussá vált fényképeket. Megvan Ben Stern híres sorozata a melleit két tüllrózsával eltakaró Marilyn Monroe-ról? Vagy a felöltözött Yokót csókoló meztelen Lennon Annie Leibowitz híres fotóján? A híres, nyelvöltögetős Einstein-portré Arthur Sasse-tól? Nos, most mindezeket megnézheti John Malkovich előadásában is – aki mindezek mellett pózol még Alfred Hitchcockként, Che Guevaraként, megidézi Andy Warhol 1986-os önarcképét, Robert Mapplethorpe gépfegyveres önportréját, de még Andres Serrano híres-hírhedt Piss Christ című művét is. De az is kiderül, hogy Malkovich bármikor képes Jack Nicholson, Mick Jagger, Salvador Dalí, Hemingway, Picasso vagy Truman Capote is lenni - Miller pedig kifogástalanul újrafotózni a róluk különféle híres fotóművészek által készített portrékat. 

Az autodidakta fotós és a színész 16 évvel ezelőtt találkoztak először egy közös munka során, a Steppenwolf társulat színházában, így semmi meglepő sincs abban, hogy legújabb projektjük kiállításának helyszíne is Chicagóban, a Catherine Edelman Galériában található. Itt november 7. és január 31.között lehet megtekinteni az újrajátszott mesterműveket, melyek másolatai meg is vásárolhatóak. Ha a nappalija falán szeretne tudni egy ilyen alkotást, sajna mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ugyanis egy képért – mérettől és típustól függően – átlagosan 2500-22.000 dollárt (602.500-5.3 millió forint) kér az alkotópáros. Nézze meg a galériában, hogyan alkotta újra a fotós és a színész a világ legismertebb képeit!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek