Öt évig készült, hat hét alatt ázott szét Bernini szökőkútjának karton másolata

Különc szobrászokból nincs hiány Amerikában sem, ahol James Grashow készíti zavarbaejtő kartonszobrait. A hatvanas évek óta aktív művész alkotásai széles skálán mozognak, ugyanis kedvenc témái közé tartozik az ember, a halál, valamint a természet, ezen belül is a környezetvédelem. Ezek hatására számos, rendkívül részletes és bonyolultan felépített virágcsokrot, szobanövényt és védett madarat is kifaragott már kartonból – írja az 1942-ben született szobrászról a makezine.com.

Kartonból készítette el a szőkőkutat
Kartonból készítette el a szőkőkutatjamesgrashow.com

A jelenleg Connecticutban élő Grashow a neves Pratt Institute-ban tanulta ki a szakmát, de egy évet élt Firenzében is, ahol festészetet és grafikát hallgatott az egyetemen. Valószínűleg ezek a felejthetetlen olasz élmények voltak rá hatással akkor is, mikor fejébe vette, hogy megalkotja kartonból az egyik legkomolyabb olasz barokk szobrászművész és építész, Giovanni Lorenzo Bernini barokk stílusú római szőkőkútjainak egyvelegét. Mivel azonban egy gondatlan gyűjtő nem sokkal korábban egy kültéri kiállításon felejtette pár korábbi szobrát, amelyek tönkre is mentek az esőtől, Grashow úgy döntött, ezt a lehetőséget tudatosan bele is kalkulálja papírmasé szökőkútja sorsába.

A torzítások ellenére is könnyen felismerhető, hogy egy Bernini adaptációról van szó
A torzítások ellenére is könnyen felismerhető, hogy egy Bernini adaptációról van szójamesgrashow.com

Az elhatározást tett követte, így „Hullámkarton kút” néven öt év alatt megszületett az eredeti művekből vett motívumokból összegyúrt műalkotás. Grashow tiszteletadása Bernininek oly módon, hogy példaképe munkáiból hoz létre új alkotást amúgy azért is ironikus, mivel Bernini pedig bevallottan Michelangelo munkásságát követte. Grashow meseszerű újraértelmezésben alkotta meg a példaképe munkásságát összegző művét: erre utal például a tengeristen motívum, vagy a szeretet jelképeként ismert delfinek, valamint a hullámok, amik a bőséget szimbolizálják.

Az öt éven át tartó munkafolyamatról a szobrász kiállításaiért a hatvanas évek óta felelős Olympia Stone egy díjnyertes dokumentumfilmet is készített 'The Cardboard Bernini' címmel, a kész művet pedig - miután New Yorkban és Pittsburghben is kiállították -, a ridgefieldi Aldrich Museum of Contemporary Art udvarán állították ki. Ott hat héten át állta az időjárás viszontagságait, míg végül alkotója a "Porból lett, porrá lesz!" szavak kíséretében maga takarította el ötévi munkája maradványait. 

The Cardboard Bernini Trailer from Olympia Stone on Vimeo.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek