Az idei Titanic mindegyik filmje túlmutat saját magán

Női rendező filmje nyerte az idei Hullámtörők-díjat a Titanic Filmfesztiválon, a bolgár Maya Vitkova Viktoria című filmjét szavazta meg a háromtagú szakmai zsűri a legjobbnak. Szász János, a zsűri elnöke az április 12-i záróünnepségen azt mondta, elképesztő női színészi alakítást látott egy lélegzetelállító, egyéni hangon elmondott történetben. A rendezőnő videófelvételen köszönte meg a nyolcezer euróval járó díjat, és elmondta, hogy kilenc éven át készült a filmje, amit a saját gyerekének érez. Mellesleg épp húsvétra takarított otthon – ezt is hozzátette. A filmet többek közt a Sundance-en is bemutatták.

A zsűri rendhagyó módon különdíjat is hirdetett a versenyfilmek szekcióban, mint kiderült, nehezen tudtak választani, így a filmfesztivál szervezőivel egyeztetve plusz egy filmet kiemeltek. A nehéz döntés feltehetően amiatt is lehetett, hogy az idei Titanicra színesebb, tartalmasabb programot állítottak össze a szervezők, mint eddig bármikor. Horváth György, a programigazgató elmondta, feszesebb az idei program, figyeltek arra, hogy sok nagyon jó filmet mutassanak be. A zsűri különdíját az izlandi Lovak és emberek kapta, a filmet a klasszikus orosz drámákhoz hasonlította a zsűri, úgy jellemzték, hogy felemelő és fájdalmas, ahogy az izlandi emberek mindennapjait elmondja.

A közönség szerint a Titanicon egy dokumentumfilm volt a legjobb: Az optimisták című film a közönségszavazatok alapján 4,8 átlagot kapott. 66 és 98 év közötti nők röplabdacsapatát mutatja be.

A 21. Titanic Filmfesztiválon egy diákokból álló zsűri is választott, a MOME, a SZFE, a BKF és az ELTE hallgató közül kikerült döntnökök a rasszizmusról szóló Oroszlánszív című filmet találták a legjobbnak. A diákzsűri tagjai azt értékelték különösen, hogy a kemény témát kedves humorral oldja fel a film, emiatt páratlan.

"Mindegyik film merész volt, és ki akart valamit fejezni. Mindegyik film túlmutat saját magán" – mondta a záróünnepségen Szász János rendező, aki szavaival az idei Titanic filmfesztivált hűen jellemezte. A fesztivál egyetlen hibája – már amennyiben hibaként felróható –, hogy a sorbanállás jellemzi, a nagy érdeklődés miatt. A filmfesztivál április 12-én zárult Jim Jarmusch Halhatatlan szeretők című vámpíros filmjével.

Oszd meg másokkal is!
Mustra