A Titanic idén is sokkol és elgondolkodtat

A fimfesztiválok jellemző tulajdonsága, hogy nagyon rossz és nagyon jó filmbe is bele lehet szaladni. Az is jellemző a filmfesztiválokra, hogy sokszor épp a várva várt filmek okoznak csalódást, és az a film ugrik be évekkel később is, amire az ajánló alapján nem is gondoltuk volna. Negyedik napja tart a Titanic Filmfesztivál Budapesten, ötvenkét filmet válogattak be a szervezők a programba, mi eddig az alábbiakat láttuk - vagy még nem, de nem szeretnénk kihagyni.

A bő egy hét (április 4-től 12-ig) alatt többek között bolgár, román, svéd, kanadai, francia, chilei, holland és magyar filmeket is vetítenek az Urániában, az Örökmozgóban, a Toldiban és a Puskinban. Azoknak ajánljuk a filmfesztivált, akik szívesen megnéznek olyan filmeket, amiket a Sundance-en vagy a Velencei FIlmfesztiválon mutattak be, és most vagy soha láthatják azokat mozivásznon (a teljes programot napokra lebontva itt találja).

Társadalmi problémákat feszegető filmek

A filmfesztivál programjában erős a társadalmi problémákat feszegető filmek felhozatala. Homoszexualitással (Tom a farmon, James Booker élete, Göndör fürtök), rasszizmussal, vallással (Sepideh), családon belüli bántalmazással (Joe) foglalkozó filmeket is vetítenek. Nicolas Cage Joe című filmjét a Velencei Filmfesztiválon mutatták be tavaly, a déli Amerikában játszódó film apa-fiaszerű kapcsolatot mutat be bántalmazott fiúgyerekkel, alkoholista apával. Itthon a Titanicon látható először a film, amit sokan csak Cage visszatéréseként emlegetnek.

A megtörtént eseten alapuló Fruitvale Stationt is ajánljuk: ez a rendőri túlkapásról és a rasszizmusról szóló film azért is érdekes, mert az esetet mobiltelefonokkal rögzítették, és az eredeti felvételek a mai napig megtalálhatók a Youtube-on (az Index kritikáját a filmről itt olvashatja). A Fruitvale Station az Amerikai függetlenek szekcióban kapott helyet a filmfesztviál programjában, ahogy az ígéretesnek tűnő Csakis New Yorkban is: egy pornófüggő palesztin fiú zöldkártya-házasságot köt egy izraeli lánnyal, így történik meg a muszlim és a zsidó vallás kényszertalálkozása New Yorkban.

Női jogok, női sorsok

A Titanicon talán soha nem volt ennyi női sorsot bemutató film, ráadásul a rendezőnők száma is kiemelkedő az eddigi évekhez képest. A Punk csaj című film a punk Kathleen Hanna feminista mozgalmát mutatja be, Hanna bugyiban énekelve (Riot Grrrl) tiltakozott a nők szexista ábrázolásáért – ő az, aki húsz évvel ezelőtt tudta, hogy mivel kell okosan kampányolni a nők jogaiért. A Kékmadár című film ehhez képest kicsit lassú, az amerikai kisvárosban játszódó drámában női sorsok találkoznak egymással, a fő kérdés az, hogyan képesek megbirkózni azzal a bűntudattal a különböző személyiségű anyák, amit egy véletlen tragédia okozott. A Vakon című filmben pedig egy olyan nő mindennapjait láthatjuk, aki nemrég vesztette el a látását, emiatt fél kimozdulni otthonról, és egyre inkább a tévképzetei, fantáziája uralják.

Jacky a nők országában című szatíra arra a fikcióra épül, hogy milyen lenne egy olyan országban élni, ahol a nők kormányoznak, és a nőknél van a hatalom, a férfiak pedig házimunkát végeznek otthon, burkában. A filmben A nimfomániás főszereplője, Charlotte Gainsbourg is szerepel. 

Jancsó Miklós filmek és a Fekete leves

Az idei Titanicon több magyar alkotást is bemutatnak, például Szabó Simon tamperei díjnyertes,a Friss Húson is vetítettFal című rövidfilmjét, illetve a rövdifilmfesztivál nyertesét, Bucsi Réka Symphony No. 42 című animációját is.  A filmfesztivál retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg Jancsó Miklós előtt. A nemrég elhunyt rendező rövidfilmjeit április 9-én vetítik, a Jelenlét, a Második jelenet, Harmadik jelenet, Derkovits és a Halhatatlanság az Örökmozgóban láthatók. A rövidfilmjein túl április 8-án az Omega együttesről készült filmjét is bemutatják.

A Titanicon debütált a Fekete leves, ami az adósságárendezésre egyedi módot választó DJ-ről és a diliházas haverjairól szól. A film a kritikusok szerint áttörő lehet a magyar filmtörténelemben a humora és a hangulata miatt, érdekesség, hogy a párbeszédeket nem írták meg előre, a színészek improvizáltak, csak a történet vázát tudták előre. A filmről az Index kritikáját itt olvashatja el, a fesztiválon április 10-én vetítik a Toldiban.

 

 

Fekete leves
Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek