Melegek vagyunk, nem felejtünk - LMBT történelmi hónap

Ha eddig azt hitte, hogy buzinak lenni pár éve jött divatba, vagy minden meleg feszes kis shortot visel bőrdzsekivel és kackiás bajusszal, a leszbikusoknál meg genetikai adottság a favágóing, és hogy a fogukkal nyitják ki a sört, az LMBT Történeti hónapot önnek találták ki! Meg akkor is, ha csak úgy jól akarja magát érezni, és nyitni akar a világ színeire. Februárban kulturális és történelmi programok tucatjai várják Budapesten, Szegeden, Miskolcon és Tahitótfalun. Ahogy a szervezők ígérik: „A rendezvénysorozat különböző egyesületek, közéleti személyek, művészek és elismert kutatók közreműködésével vizsgálja a történelmet és a kultúrát az LMBT közösség nézőpontjából.”

Csendes, intellektuális tiltakozás

A nemzetközi szinten évről évre megrendezett fesztivál Amerikában LGBT History Month néven fut már kerek húsz esztendeje, mára a pedig komoly hagyománya van világszerte, Angliától és Írországtól Csehországon, Szlovákián, és Szlovénián át egészen Romániáig és Litvániáig – tavaly óta pedig Magyarországon is megemlékezünk róla. A szervezők szándéka szerint a rendezvénysorozat lehetőség arra, hogy gondolatokat cseréljünk a magyar LMBT múltról, azokról az értékekről, amelyeket ez a közösség létrehozott, és amik eddig nagyrészt láthatatlanok maradtak.

„A Történeti Hónap csendes, intellektuális tiltakozás az ellen, hogy a közösség múltja és értékei kiszoruljanak a nemzeti kultúra és történelem fogalmából. Mindig is voltak olyanok, akik a rendszer elvárásaival szemben is felvállalták magukat és a közösség érdekeinek képviseletét. Az LMBT Történeti Hónappal célunk, hogy felelevenítsük az LMBT mozgalom kezdeteit és szereplőit, valamint a régen, akár a középkorban élt, mai fogalmainkkal LMBT-nek nevezhető alkotó személyiségeket, közösségeket. A múlt feltárásával, vizsgálatával és tudatosításával a jelenünket és jövőnket is formálhatjuk” - áll a hivatalos sajtóközleményben.

Stonewall előtt - jó felbontás

"Önmagam vállalása a boldogság feltétele"

Az 2014-es LMBT Történeti Hónapot február 1-én Kis János nyitotta meg a Toldi moziban. A filozófus és politikus - aki heteroszexuálisként már évtizedek óta nyíltan kiállt az LMBT emberek jogaiért - így köszöntötte a programsorozatot: „Ki gondolta volna húsz évvel ezelőtt, hogy Magyarországon évről évre egész hónapos LMBT fesztivált fognak rendezni? Ki gondolja ma, hogy ezt előbb-utóbb betilthatják? Bárhogy alakuljon a világ sora, önmagunknak tartozunk azzal, hogy nem hódolunk be az ökölrázó obskurantizmusnak. Eörsi István barátomat idézem, aki az Önök barátja is volt. Nincs alku: nem engedhetek abból, hogy az vagyok, aki vagyok. Önmagam vállalása: ez a boldogság feltétele. Azért élünk, hogy boldogok lehessünk." Ebben a szellemben elképesztő mennyiségű jó program készülődik – íme néhány, a teljesség igénye nélkül...

Kis János
Kis JánosErdélyi Tea

Kúlturfeszt a javából

A fesztivál egyik hazai apropója az éppen húsz évvel ezelőtt oly sok visszhangot keltett „Szivárvány-ügy” volt. Ekkor alakult meg a Szivárvány Társulás a Melegek Jogaiért, amelynek bejegyzését akkoriban bíróság valamennyi fokon elutasította. A programsorozat során a szervezet egykori alapítói is megszólalnak: február 22-én, szombaton 16:00 órától a Bálint Házban idézik fel a két évtizeddel előtti eseményeket. A Facebook oldalán rendszeresen vintage irodalmi lovestory-kat megosztó Nyáry Krisztián is a szervezők vendége - könyvében ugyanis álltja, a Himnusz szerzője, Kölcsey Ferenc meleg volt, és államférfiakhoz fűzték titkos romantikus szálak. Február 8-án 18:00 órától Margócsy István, Szendi Nóra és Csehy Zoltán irodalomtörténészekkek vitatja meg a megosztó témát a Pepita Ofélia Bárban. Lesz még sok-sok filmvettés, kerekasztalbeszélgetés, sőt, felolvasás is: Czeizel Gábor „R&V, avagy a Hold és a Nap bukásra ítélt násza" című, Arthur Rimbaud-ról és Paul Verlaine-ről szóló darabját olvassák fel Makranczy Zalán, Hajdú László, Szinetár Dóra és Tóth Jocó - február 7-én, pénteken 18:00 órakor, szintén Pepita Ofélia Bárban. A teljes programot itt keresse.

Benne vagy a történetünkben

Társadalom és homofóbia

A programok között böngészve akadtam rá a "Buzi Újhullám" nevű csoportra, akik pont elég provokatív nevet választottak maguknak ahhoz,hogy felkeltsék a kíváncsiságomat. Mint kiderült, egy tavaly nyáron alakult csoportosulásról van szó, amelynek tagjai az LMBT ügyeket és a homofóbiát elválaszthatatlannak tartják az adott társadalmi és gazdasági helyzettől, elutasítanak mindenféle elnyomást és elkötelezettek a szociális jogok iránt. "Feladatunknak tartjuk, hogy az eddigi megközelítések mellett új hangokat szólaltassunk meg, hogy együtt tudjunk gondolkodni fontos kérdésekről vagy akár fordulópontokról." A Buzi Újhullám az LMBT történelmi hét során egy szerepjátékkal készül, amelyben a közönség és az előadó is aktívan közreműködik. "A játékban politikai, gazdasági és társadalmi események jellemző, gyakran „közhelyes” értelmezései egy vitában ütköznek, amivel a párhuzamos, szubjektív, akár egymást kizáró igazságokat szeretnénk megmutatni a társadalomban. Az ezt követő beszélgetésen olyan kérdéseket boncolgatunk, hogy például mi az összefüggés az őszödi beszéd és a felvonulás megtámadása közt, vagy hogy a támadás visszavetette vagy éppen új lendületet adott-e a mozgalomnak." - mesélte a Díványnak Feró Dalma, a csoport egyik alapítója. 

Mióta menő LMBT-friendly-nek lenni?

Mindig is menőbb volt, mint ítélkezni és pálcát törni mások felett - de az elmúlt néhány év során mintha igazán nagy változás történt volna. A Történeti Hónap főszervezői a Háttér Társaság és a Labrisz Leszbikus Egyesület, mellettük pedig több, mint húsz csoport csatlakozott programszervezőként a kezdeményezéshez - köztük az Amnesty International Magyarország emberjogi harcosai, az Atlasz Sportegyesület, a Budapest Pride – a büszkeség menetének szervezőit, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Közép-európai Egyetem, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciója, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézete, a Szimpozion Egyesület, a Szivárványcsaládokért Alapítvány, és a Werk Akadémia. Mindez azért fontos, mert úgy fest, a „melegfelvonulásként” emlegetett békés tüntetést támogató Nyitottak vagyunk! akció tényleg megtörte a jeget tavaly: kiállni az LMBT emberek jogaiért végre se nem ciki, sem nem marketingszempontból veszélyes állásfoglalás. Ez már önmagában is hatalmas dolog – a mostani programsorozat pedig azt segíti elő, hogy ne csak a szervezetek, de az egyén is megértse és elfogadja az emberi szexualitás és szerelem természetes sokféleségét, és azt, hogy az LMBT szubkultúra nem a globalizáció és a liberáldiktatúra vadhajtása: melegek mindig is voltak - és lesznek is, amíg világ a világ.

Beszélgetés a német, az angol, az amerikai és a holland LMBT moz

Ön ellátogat valamelyik programra?

Oszd meg másokkal is!
Mustra