no

Harmincas nyomdász aTilos-logó egykori fejhallgatós kisfiúja

A Tilos Maraton, a Tilos Rádiónak Dürer-kerttel közösen tartott kilenc napos fesztiválja nem új keletű dolog, de most először fordul elő, hogy híres logójuk főszereplője, a fülhallgatós, szemüveges srác is megfordul rajta. A Tilos Rádió ügyvezetője Papó (Csabai Gábor), csütörtökön este a fesztivál színpadán üdvözölte az időközben felcseperedett egykori kissrácot, és a Dívány kérdésére elmesélte, hogyan sikerült ezt több mint húsz év után összehozni.

"Régóta keressük a logó eredetét, ami a '90-es évek elején egy Tilos parti plakátjának készült. A történet szerint az egyik grafikusunk valamelyik fotós újságban találta a kissrác képét, majd alakítgatta a maga akkor még szerény eszközeivel (hiszen nem létezett még photoshop, meg számítógépes grafika se nagyon). Eredetileg 20-30 darab ilyen plakát készült, és senki nem logónak szánta, de amikor tényleg kellett arculat a Tilosnak, valaki egyszercsak levette ezt a plakátot a falról, és hibajavítóval fölé kanyarította, hogy Tilos Rádió. Mindenkinek annyira megtetszett, hogy huszonkét éve ez a logónk" - foglalta össze Papó a sztorit.

"A grafikus srácnak már nem voltak emlékei arról, hol is találta a képet, így nagyon meglepődött, amikor az egyik volt munkatársam véletlenül rábukkant az eredetire. Egy Németországban élő barátjával skype-olt, amikor ez a barátja mutatott neki egy gyűjteményt Apáti-Tóth Sándor képeiből, és ezek között volt a fotó a kisfiúról. Sándor régóta tudta, hogy ezt a képet mi használjuk, de perelni nem akart, inkább csak meglepődött, amikor megkerestük, és megadta a fiának az elérhetőségét."

tilos
Tilos Rádió / Facebook

Papó szerint az időközben felcseperedett fiú, Apáti-Tóth Áron szintén meglepődött, amiért felkeresték, de nagyon örült, olyannyira, hogy csütörtökön még a Tilos Maratonra is ellátogatott. Apja közel harminc éve készítette róla ezt a képet egy szülinapi zsúron. Azóta egy nyomda vezetője lett, és a mostani találkozás annyira felvillanyozta mind a két felet, hogy elképzelhető, hogy a közeljövőben a matricáik egy részét is az ő nyomdája fogja gyártani. "Nagyon örülünk, hogy jól érezte magát a bulin, meg hogy egy bűbájos ember lett belőle, olyan, aki azonnal beilleszkedett" - mondja Papó. (További fotók a Nagy Leleplezésről a Tilos Facebook-oldalán)

"A Tilos Maraton kezdetben csak házi adománygyűjtő megmozdulás volt, aztán egyre inkább kinőtte magát" - mesélte a Dürer-kertben rendezett minifesztiválról az ügyvezető. "Így végül összeálltunk a Dürer-kerttel, és egy kilenc napos fesztivált hoztunk létre. Szerencsére nagyon sok ember eljött, és mivel a Tilos Rádió felajánlásokból működik, erre szükség is van. Nehéz megmondani, hogy anyagilag megéri-e, de már az is óriási, hogy eddig összegyűjtöttünk körülbelül annyit, mint tavaly."

"Olyan ötmillió körül jött be pénz, de persze egy ilyen megmozdulásnak még úgy is nagyon nagyok a költségei, hogy nagyon sokan ingyen dolgoznak nekünk. Már csak rádióba bejelentkezni négy különböző helyszínről se egyszerű, és akkor még a különböző ajándéktárgyak legyártásáról nem is beszéltünk. Ráadásul a kilenc nap alatt több, mint száz fellépőt kellett összeszervezni, szóval a sok jótékonykodó segítőtárs ellenére is sokba kerül, talán a befolyt összeg nettója a felét sem éri el az összegnek. De nekünk ez nemcsak az adományok miatt fontos, hanem a kapcsolattartás miatt is" - mondja az ügyvezető. A kapcsolattartás a hallgatókkal egyébként se nehézkes, a Tilos műsoraiba bárki szabadon betelefonálhat, de a Maratonon az egyes műsorok egy régi Roburban működő ideiglenes stúdióból jelentkeznek, amelynek ajtaja mindenki előtt nyitva áll. Ha mindez nem volna elég, az egyes stábok esténként főznek is, volt itt már a cigánykáposztától a csülkös bablevesen át a szarvaspörköltig és csilis babig minden.

Papó nem látja borúsan a jövőt, de különösebben pozitív változásokra sem számít. Úgy véli, a Tilos Rádiót pontosan ez a kiszámíthatatlan helyzet élteti, és mivel ők nem akarnak mindent elsöprő hallgatottságot, sem címlapokra kerülni vagy ebből meggazdagodni, így mindig el fognak tudni evickélni. "Ez nem az a világ, ahol bármire is esélyt látnánk, de ez az egyszerű és nyitott közeg amilyen esendő, annyira elpusztíthatatlan is. Anyagilag el lehet lehetetleníteni, de mindig lesz és szólni fog. Ha nem lesz pénzünk stúdióra, akkor egy harminc négyzetméteres lakásból is tudunk közvetíteni. Nem akarunk nevettetni és szórakoztatni, de örülünk, ha nevetnek és jól szórakoznak a hallgatóink. Ez egy progresszív valami, ami megtalálja a hallgatottságát, és ennél többet mi nem is akarunk, hagyjanak minket békén."

Persze, ha önök semmi esetre sem akarják békén hagyni a Tilost és műsorkészítőit, akkor még van idejük odaérni ma a Dürerbe a Tilos Maraton záróbulijára Korai Örömmel, Uzgin Üverrel, Tilos All Stars DJ-kkel, Grabanccal és Ricsárdgírrel, hátha mégis nevetni és szórakozni fognak. És persze tekerjenek a 90.3-ra.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek