Pop, csajok, Nick Hornby

A Pop, csajok satöbbi, vagy az Egy fiúról című könyvek írója ezekkel a regényeivel belevéste nevét a modern irodalom plexifalába, és még mindig csak 55 éves.

Pop, csajok satöbbi
Pop, csajok satöbbi

Hornby 1957. április 17-én, ma 55 éve született Redhillben, az Egyesült Királyságban. Művei többnyire a zenéről, a sportokról, a zátonyra futott emberi kapcsolatokról, valamint az örök fiatalság üldözéséről szólnak. Első kiadott munkája az 1992-es Fociláz volt, egy önéletrajzi ihletésű könyv, melyben Hornby az Arsenal focicsapathoz fűződő fanatikus szurkolói élményeit vetette papírra. Ezért a művéért 1992-ben megkapta az Év legjobb sportkönyvének járó díjat Nagy-Britanniában. A könyvből később filmet is forgattak Egy férfi, egy nő és egy focicsapat címmel, Colin Firth főszereplésével az Egyesült Királyságban. Ahogy akkoriban írta egy kritikus, Hornby ezzel a könyvével már „az első szezonjában bejátszotta magát az angol válogatottba”, és azóta is ott van, sőt, a Pop, csajok, satöbbi és az Egy fiúról című regényeivel már a világválogatottba került.

Hornby a Fociláz sikerén felbuzdulva cikkeket kezdett írni, melyeket a Sunday Times, a Time Out és a Times Literary Supplement közölt az irodalmi rovatában, ezt követően zenei kritikákat írt a The New Yorkernek. Második könyve, egyben első regénye, a Pop, csajok satöbbi 1995-ben jelent meg. A regény egy zenebuzi lemezboltos fiúról és a gajra ment kapcsolatairól szól, és persze ezt is megfilmesítették. 2000-ben mutatták be a mozik, a főszerepet John Cusack játszotta, és mindenhol hatalmas kasszasiker lett. 2006-ban még Broadway musical is készült belőle, amely a mai napig telt házas előadásokkal megy.

Harmadik regényét, az Egy fiúrólt 1998-ban adták ki, főhőse Will, a menő, 38 éves londoni fickó, aki gazdag, nőtlen, gyermektelen, és miután rájön, hogy fektethető nők felhajtására remek terep a magányos szülők klubja, kitalál magának egy kisfiút. A róla szóló mesékkel felfegyverkezve már egész jól tarolna az egyedülálló anyák közt, mikor becsöppen az életébe egy valódi kissrác, a 12 éves Marcus, aki Willben látja a megoldást zűrös életére. 2002-ben filmes adaptáció készült ebből is, főszerepben Hugh Granttel.

Egy fiúról
Egy fiúrólUniversal Pictures

Hornby következő Hogy legyünk jók? című regénye 2001-ben jelent meg, 2002-ben  elnyerte vele  a WH Smith irodalmi díjat. A pénz egy részét következő könyvének kiadására költötte. A Beszélgetés az angyallal bevételét jótékony célokra fordította, és egy autista gyerekekkel foglalkozó alapítványnak ajánlotta fel, nem véletlenül: ezzel a rendellenességgel született saját kisfia is.

2003-ban Hornby összegyűjtötte néhány régebbi zenekritikáját, és összeállította belőlük személyes toplistáját "a bennük lévő érzelmi rezonancia alapján", 31 dal címen.

Nick Hornby
Nick HornbyPhoto(c)carolyn Contino/beimages

Hornby Hosszú út lefelé című regénye 2005-ben jelent meg, és ez lesz a következő filmalapanyag, most épp az előkészületi fázisban van a produkció. Betoncsók című regénye  2007. október 16-án jelent meg, és ez az első könyve, amelyik elnyerte a Legjobb tinédzsereknek való könyvnek járó díjat. A főszereplő egy 15 éves gördeszkás, Sam, akinek élete gyökeresen megváltozik, miután a barátnője terhes lesz.

Magyarországon 2008-ban még megjelent Hornbytól egy válogatás is a Vájtfülűek brancsa címen, majd 2009 őszén, nem sokkal a világpremier után megérkezett legújabb regénye, A Meztelen Juliet is, Európa Könyvkiadó gondozásában. Ez témájában és hangulatában egyaránt első regényéhez, a Pop, csajok satöbbihez hasonlítható: egy 80-as évekbeli rocksztárról szól, aki kénytelen feladni elszigeteltségét, mikor újra kiadják legnépszerűbb albumát és kapcsolatba kerül legszenvedélyesebb rajongóival.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek