Travolta és az Európa Kiadó szépen megfér a falvédőn

A provokatív falvédőiről ismert Pittmann Zsófi állítása szerint a magyar valóságot ábrázolja, amiben szépen megférnek a Ponyvaregény bérgyilkosai Zámbó Jimmy dalszövegeivel. Az "Úgy érezte szabadon él" című kiállítás anyagát kalocsai fogvatartottak hímezték.

A provokatív falvédők műfajában utazó Pittmann  Zsófi legújabb, 25 munkából álló "Úgy érezte szabadon él" című falvédő kollekcióját testvérével, Pittmann Marcival, valamint a Kalocsai Börtön fogvatartottjaival közösen készítette. A projekt a Szolidaritás Egyesület közreműködésével jött létre. Missziójuk,hogy felhívják a társadalom figyelmét a felelősségvállalás szükségességére és arra, hogy a hátrányos helyzetű emberek számára a segítségnyújtás nem csupán állami feladat.

A közös munkában résztvevő börtönben élő nők közül csak heten vállalták, hogy nevüket és arcukat adják a munkájukhoz. A róluk készült fotókat is meg lehet majd nézni a pénteken nyíló kiállításon.

A fiatal művészt a szöveges konyhai falvédők újraértelmezésével, a mindennapi életbe való visszahelyezésével kísérletezik mind képi, mind szöveges értelemben. Nincs ezzel egyedül, kolléganője, Szabó Eszter Ágnes kortárs falvédőkészítő szintén már több, mint egy évtizede foglalkozik falvédők és asztalterítők átértelmezésével. Kortárs művészhez képest szép sikerrel: a Nagymamám, Zalai Imréné találkozása David Bowie-val című munkája évek óta kering (és általában nagy tetszésnek örvend) az interneten .

A Pittmann tervezőpáros szintén a kontrasztra épít, például előszeretettel helyezi a hagyományos falvédők előképébe a populáris kultúránkból vett, vitatottabb előadóktól származó idézeteket. Műveiken használnak szövegeket az Európa Kiadótól, de Zorántól, Zámbó Jimmytől vagy Deák Bill Gyulától is, a kiállítás címe is egy Beatrice-számé. Munkáik másik része provokatívan ötvözi a hagyományos képi világot a reklámszövegekkel, a „magyar valóság” jelenségeivel.

Legújabb munkájukkal a "börtönmunkák" új típusát teremtették meg, amikor a Kalocsai Fegyház és Börtön fogjaival hímeztették ki 2011-ben tervezett falvédőiket, párnáikat, szekrénycsíkjaikat, valamint halotti tükörletakaró kendőt, függönyt, bevásárlási jegyzéket. A tárgyakon a szabadsághoz és a bűnhöz kapcsolódó idézeteket, szimbólumokat alkalmaznak, például a John Travolta - Samuel L. Jackson bérgyilkospárost Quentin Tarantino kultikussá vált Ponyvaregényéből, vagy valóságos bűnözőket, mint Bonnie és Clyde, esetleg Matuska Szilveszter. De belefér az is nekik, hogy IKEA konyharuhákra hímezzék a 7 főbűnt a cigány jóskártyák alapján. Az egyik legszokatlanabb párosításuk az, hogy a  „Börtön ablakába soha nem süt be a nap” dalszövegét a Csillagok háborúja szereplőjével, Leia hercegnővel társítják (aki az epizódban szintén börtönben van).

Pittmann Zsófi és Pittmann Marci „Úgy érezte szabadon él” című kiállítását a Pintér Sonja Kortárs Galériában nyitják meg 2012. február 24-én, délután 6 órakor. A művekhez Dr. Takács Eszter, a Kalocsai Fegyház és Börtön Intézetparancsnoka mond bevezetőt.

Az átértelmezett, börtönben készült falvédőket március 3-ig lehet megtekinteni.

Cím: Pintér Sonja Kortárs Galéria:1055 Budapest, Falk Miksa u. 10.

Nyitva: hétfőtől péntekig:10.00-18.00 óráig, szombaton:10.00-14.00 óráig

Oszd meg másokkal is!
Mustra