De mit adott nekünk a Monty Python?

Sok felejthetetlen pillanat mellett azt is, hogy megismerhettük a komikus, író, költő, rendező, forgatókönyvíró és színész Terry Jonest. Brian szépfogú anyja most ünnepelte 70. születésnapját, és 29 év kihagyás után idén újra összerántja a csapatot.

A Monty Python csoport 42 és fél éve debütált a Repülő Cirkusszal a BBC hullámhosszán. Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin és az amerikai Terry Gilliam minden kétséget kizáróan tevékeny és sokoldalú életművet tudhat maga mögött, ami 1969-ben egészen újfajta iskolát nyitott a televíziózásban és filmkészítésben.

Terry Jones Brian anyját is mesterien alakította
Terry Jones Brian anyját is mesterien alakította

Eszünk ágában sincs most eldönteni, a csoport melyik tagja (volt) a legjobb, legrosszabb, legvonzóbb, legkreatívabb, nem célunk a Brian élete kapcsán kitört blaszfémia-vádak felemlegetése, egyszerűen csak szeretnénk megemlékezni erről a példátlan barátságról és csapatmunkáról. Annál is inkább most, mert február első napján töltötte be hetvenedik életévét Terry Jones, aki többek között Az élet értelme című filmben az elképesztően kövér Mr. Creosote-ot alakította, aki egy ordenáré zabálás után, egy utolsó mentalevéltől felrobbanva beterítette személyiségével az egész éttermet. De ő játszotta a Brian életében a főszereplő szép fogsorú anyját is, aki a napkeleti bölcsektől kapott mirhára azt hitte, hogy egy állat, hobbija pedig a kövezés volt, álszakállban.

A walesi származású komikus, író, történész, forgatókönyvíró és rendező adott nekünk egy platónyi forgatókönyvet, egy seregnyi bámulatos alakítást, és persze jónéhány emlékezetes filmtörténeti pillanatot. Többek mellett a 45 epizódot magába foglaló Monty Python Repülő Cirkuszából is számos jelenet forgatókönyve az ő keze munkáját dicséri, és míg a Gyalog Galopp című film Terry Gilliammel közös munka, a Brian életét és Az élet értelmét egyedül rendezte. Ugyancsak ő a rendezője a Tim Robbins főszereplésével készült Erik, a viking című filmnek, melynél a forgatókönyvet is neki köszönhetjük. Írt még történelmi témájú könyveket, verseket, publikált a The Guardianban, a The Observerben és a The Daily Telegraph-ban is. Azok pedig, akik nem voltak sohasem Repülő Cirkusz-rajongók, most egy kicsit fellélegezhetnek, hiszen mint ahogyan tavaly tavasszal kiderült, ő maga is csak néha érezte viccesnek a sorozatot.

Jones 70 éves kora ellenére buzog a tettvágytól, neki köszönhető, hogy idén, 29 évi kihagyás után (utolsó közös filmjük az 1983-as Az élet értelme volt) ismét együtt forgat a csapat még élő négy tagjával (Graham Chapman 1989-en hunyt el). Megrendezi ugyanis az Absolutely Anything című, CGI és élő szereplős filmet, melyben John Cleese, Terry Gilliam, Michael Palin, és Eric Idle ufókat fognak szinkronizálni. Jones elmondása szerint ne egy klasszikus Monty Python-filmet várjunk, de azért érezni lehet majd, hogy mind az öten dolgoztak rajta.

Terry Jones
Terry JonesJim Smeal / Beimages
Oszd meg másokkal is!
Mustra