Dr. Gonzo, Sancho Panza és Csavardi Samu: a világirodalom legjobb barátai

Az új Sherlock Holmes filmben Jude Law erősen akciósztárosra vette dr. Watson szerepét, dr. Gonzo, a Félelem és reszketés szamoai ügyvédje a valóságban eltűnt Mexikóban, és J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője fiatalkori önmagáról mintázta Hermione Granger karakterét. A Time magazin sorra veszi az irodalom 10 híres irodalmi barátságát, és hogy mi közük a valósághoz.

1. Dr. John H. Watson – A dilettáns detektív

Dr. Watson Sherlock Holmes hűséges társa. A frissen leszerelt katonaorvos és Holmes első találkozására akkor került sor, amikor Watson a híres szaktanácsadó nyomozóval készült megosztani annak londoni lakását. Társa izgalmas eseteinek csodáló krónikásaként Watson általában túlságosan szerény saját közreműködését illetően az ügyek megoldásában. De Sir Arthur Conan Doyle 56 novellájának és 4 regényének rajongói tudják, Holmes joggal támaszkodhat a bátor és hűséges orvosra.

Érdekesség: A Doyle által írt történetek egyikében sem hangzik el Sherlock Holmes szájából a filmekből ismert „Kézenfekvő, kedves Watson!” frázis – írja a Time magazin.

2. Sancho Panza – Don Quijote

A híres Őrült Fickó, Don Quijote de La Mancha egy testes parasztot, Sancho Panzát választja fegyverhordozójának látomásokat kergető útján a XVII. század eleji Spanyolországon keresztül. Megdöbbentően modern regényében Miguel de Cervantes a durva, cseppet sem megnyerő és majdnem analfabéta Panzának másodlagos elbeszélői szerepet ad, és ezzel gyakran másolt irodalmi eszközt és zseniális ellenpontot teremt szélmalmokkal harcoló főhősével. Mivel a jó és rossz impulzusok szédítő skáláját jeleníti meg, a gyakran bolondos (és bűnös) Panza biztosítja a humort és a részvétet, amely a történetet emberibbé és szerethetőbbé teszi.

Érdekesség: A regény alapján kapta a Don Quijote nevet az Európai Űrügynökség egyik projektje, amely rendelkezik két aszteroidák feltérképezésére szolgáló szondával, az egyiket Sanchonak neveztek el.

Sherlock Holmes és hű társa, Watson
Sherlock Holmes és hű társa, WatsonSilver Pictures

3. Huckleberry Finn – Tom Sawyer kalandjai

Huck Finn a regényhős Tom Sawyer hű barátja. Majdnem egy évtizeddel azelőtt, hogy saját regénye főhősévé vált, a szeretetre méltó összeesküvő-társ szerepét játszotta Tom Sawyer különböző cselszövéseiben. Együtt szemtanúi lesznek egy temetői gyilkosságnak (amelyet a rémisztő indián Joe követ el), elszöknek otthonról, hogy kalózkodásba fogjanak, tanúi lesznek saját temetésüknek, és felfedeznek egy arannyal teli ládát. A történetben az iskolázatlan, de ravasz srác- akit „a falu anyái szívből gyűlöltek,és féltek tőle”- megmutatja mindazt a vele született bátorságot és tisztességet, amely olyan jól jön majd neki a későbbi Huckleberry Finn kalandjaiban.

Érdekesség: A sok színész közül néhány, akik filmben játszották Huck Finnt: Mickey Rooney, Ron Howard és Eljah Wood.

4. Csavardi Samu – A gyűrűk ura

Zsákos Frodó hű társa. Nem kisebb ember, mint maga J.R.R. Tolkien szerint Csavardi Samu központi figurája a trilógiának, sőt, egy barátjához címzett levélben Samut az epikus trilógiája főhőseként írja le. Érthető, miért vált a kis hobbit a történet egyik kedvenc karakterévé. Egy kertész egyszerű fia, aki a legsötétebb időkben is kitart mestere oldalán, emellett ő a híresen anglomán író hősi ideáljának megtestesülése. Gyerekméretű hősének hatalmas készleteket adott az író tisztességből, áldozatkészségből és szerénységből.

Érdekesség: A trilógia megjelenése után néhány évvel Tolkien levelet kapott egy valódi Sam Gamgee-től (Csavardi Samu eredeti angol neve), aki bevallotta, hogy nem olvasta a könyveket. Szívélyes választ és 3 dedikált kötetet kapott az írótól.

Zsákos Frodó és Csavardi Samu
Zsákos Frodó és Csavardi SamuNew Line Cinema

5. Sir John Falstaff – IV. Henrik első és második rész

A nagydarab, hangos, hiú Falstaff lovag Shakespeare egyik legemlékezetesebb és legelbűvölőbb figurája, Henrik herceg barátja. Az ő története kifejezetten szomorú és tragikus. A IV. Henrik első részében úgy ismerjük meg, mint fiatal barátjára, Henrik hercegre, Anglia leendő királyára züllesztő hatást gyakorló figurát. Rossz társaságba jár, ahol isznak, hazárdjátékokat űznek, szajhákkal múlatják az időt, majd egy szép napon Henrik ráébred, pocakos barátjának nincs helye a királyi udvarban. A második részben Henrik trónra lép és meg is tagadja öreg barátját, aki végül börtönbe kerül. Sanyarú sorsa és önző érdekeinek szégyentelen követése teszi Falsaff figuráját az irodalomtudósok egyik kedvenc és soha meg nem unható alakjává.

Érdekesség: Amikor Az elveszett frigyláda fosztogatói című film forgatására készülődtek, Steven Spielberg rendező azt mondta John Rhys-Daviesnek, aki Indy barátját, Sallahot játszotta, hogy Falstaff karakterének attitűdjét is építse bele játékába.

6. Jeeves – My Man Jeeves

Jeeves a híres, naiv angol gentleman, Bertram "Bertie" Wooster hűséges társa és inasa. A sokszor rászedett, de mindig méltóságteljes inas a popkultúra egyik fontos eleme – újabb példák között szerepel a Kaliforniába jöttem Geoffrey-ja is – először Reginald Jeeves alakjában öltött testet, aki „Bertie” Wooster inasa volt. 1915-től 1974-ig (közel három tucat novellában és egy tucat regényben) szőtte az író, P.G. Wodehouse a meglepően komikus helyzeteket és bonyodalmakat Bertie személye köré, amelyeket csak a rendíthetetlen és páratlanul hozzáértő Jeeves diszkrét fellépése tudott megoldani.

Érdekesség: Jeeves keresztnevét (Reginald) csak 1971-ben ismerhette meg a olvasó, a sorozat utolsó előtti kötetében.

Raoul Duke és ügyvédje, dr. Gonzo
Raoul Duke és ügyvédje, dr. GonzoUniversal Pictures

7. Dr. Gonzo – Félelem és reszketés Las Vegasban

Dr. Gonzo, az ügyvéd az író Hunter S. Thompson önéletrajzi ihletésű regényhősének, Raoul Duke-nak hű barátja. 1971 tavaszán Thompson két rövid látogatást tett Las Vegasba, aktivista ügyvéd barátjával, Oscar Zeta Acostával. Ezek az utazások csillagászati léptékű szállodai számlákat, és egy epikus (és lazán önéletrajzi), Rolling Stone-cikkekből összeollózott regényt, a Félelem és reszketés Las Vegasban-t eredményeztek. Elbeszélői struktúra nemigen fedezhető fel a könyvben, a történet inkább egy drogokkal táplált fantazmagória roncs autókkal, szétvert szállodai szobával, különféle hallucinogén anyagok hatásának részletes ismertetésével és beszélő gyíkokkal.
Thompson a (saját magát alakító) főhősnek a Raoul Duke nevet adta, ügyvéd társából pedig a másfél mázsás szamoai dr. Gonzo lett.  A könyvbeli leírás nem illett az ügyvédre, pontosabban nem tetszett Acostának, és ő neheztelve csak azután adta meg az engedélyt a kiadásra, miután megígértette Thompsonnal, hogy rajta lesz a képe a könyv borítóján.

Érdekes tény, hogy Acosta, aki maga is elég vad személyiség volt, 1974-ben eltűnt, miközben Mexikón keresztül utazott. „Isten egyik saját prototípusa” volt, aki „túl furcsa ahhoz, hogy éljen, és túl kivételes ahhoz, hogy meghaljon”- írta róla Thompson később.

8. Ron Weasley és Hermione Granger – Harry Potter és a Bölcsek Köve

Ron és Hermione Harry Potter hűséges barátai. Szörnyű lehet magányos kamasznak lenni, főleg egy fiatal varázslónak, pláne egy kiválasztottnak. A hős Harry Pottert szerencsére két figyelemreméltó baráttal ajándékozta meg a sors.
Az okos és tehetséges Hermione kimenekíti a kis csapatot minden kínos helyzetből; míg Ron, aki talán nem különösképpen éles eszű varázsló, ám bátor és hűséges, ami sok esetben legalább annyira értékesnek bizonyul, mint Hermione szorgalma. Ez persze nem jelenti azt, hogy a trió kapcsolata mentes a kicsinyes féltékenykedéstől és veszekedésektől, amelyek minden kamaszra jellemzőek. Valójában a kamaszkornak ezek a kellemetlen sajátosságai – melyek gyakran zűrzavarhoz, dühhöz és magányhoz vezetnek – teszik valóságossá történetüket.

Érdekesség: A Harry Potter-könyvek írója, J. K. Rowling elismerte, hogy Ron karakterét legjobb barátja, Sean Harris ihlette; Hermione pedig, Rowling elmondása szerint, a saját fiatalkori énjének az eltúlzott változata.

Harry Potter barátaival, Ronnal és Hermionéval
Harry Potter barátaival, Ronnal és HermionévalG90

9. Péntek – Robinson Crusoe

Péntek a hajótörést szenvedett tengerész, Robinson Crusoe hűséges társa. A hajótörés egyetlen túlélőjének, a bátor és leleményes Crusoe-nak sikerül a civilizált léthez hasonló életet kialakítania a távoli lakatlannak tűnő szigeten. Magányossága véget ér, amikor megment egy szerencsétlen őslakost egy kannibál törzstől, amely a szigetre látogat.
Crusoe mindent megtesz, hogy átformálja új társát és barátját, Pénteket (akit azért nevezett így, mert egy pénteki napon talált rá). Angolul tanítja, keresztény hitre téríti, és megismerteti vele a modern mezőgazdaság vívmányait.
Péntek a kor egyik közkedvelt irodalmi alakja, a nemes vademberé, aki a nyugati értékeknek köszönhetően megváltást nyer.

Érdekesség: A mű eredeti címe nem rövid: „Robinson Crusoe yorki tengerész élete és különös, meglepő kalandjai: Aki 28 éven át teljesen egyedül élt egy lakatlan szigeten Amerika partjához és a nagy Oroonoque-folyó torkolatának közelében, miután partra vetődött egy hajótörés után, amelynek során rajta kívül mindenki odaveszett. Annak elbeszélésével, hogy végül milyen különös módon szabadították meg őt a kalózok. Szerzette önmaga.”

10. Dean Moriarty – Úton

Jack Kerouac író Úton című regényének főhőse, Salvatore Paradise hű barátjaként hívta életre Dean Moriarty alakját. Mint a Félelem és reszketés Las Vegasban, az Úton is önéletrajzi ihletésű regény 2 férfiról, akik végigcsövezik Amerikát, hogy megtalálják az igazságot, és egy kis kalandot. Természetesen ez az összes hasonlóság a két mű között, Salvatore Paradise (akit Jack Kerouac saját magáról mintázott) és Dean Moriarty egyáltalán nem hasonlítanak Thompson hallucinogén világának őrült főhőseire: ők nyughatatlan költők, akik a háború utáni Amerika által kínált élmények hosszú sorát kívánják befogadni.

Moriarty, akit Kerouac költő barátjáról és gyakori útitársáról, Neal Cassady-ről mintázott, a könyv hajtóereje: szó szerint és átvitt értelemben is egy megkínzott szellem, akinek vesztét az érzelmek utáni kielégíthetetlen vágy okozza.

Érdekesség: A könyv és pop-heroikus témái rendkívül széles inspirációt adott a zenében is, egyaránt inspirálta például a The Doors megalakulását, és Katy Perry megaslágerét, a Fireworköt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra