SPICC

Van az a meleg, amikor rákattanunk - gyümölcsös sör teszt

2011. május 31., kedd 14:22

Négy nő ült össze a szerkesztőségből, hogy végigkóstolja az összes citromos sört, amit meg lehet vásárolni. Ketten egyáltalán nem ittak még ilyesmit, ketten pedig bevallottan kedvelik, de leginkább harminc fok felett, mondjuk egy kertipartin, hőguta ellen. Érdekes volt, hogy a megkérdezett pasik egyikének sem jelent meg fintor az arcán, amikor a radlerekről kérdeztük. Bodzás sört nem sikerült vennünk, mert az eladók szerint azt elkapkodják, de a többit fajtát is viszik mint a cukrot. Az alkohol tartalmuk átlagosan 2% körül mozog, vagyis fele sör, fele üdítő. A lehető leghidegebben fogyasszuk, és egy nap alatt ne keverjük a márkákat, mert súlyos citromaroma undor lesz a következménye.


Gösser – Natur Zitrone

2% alkohol
Csak természetes alapanyagokból készült.189 Ft/0,5l (Spar)

Dóra szerint, ha a sörkóstolásnak lenne olyan bullshit-generátora, mint a boroknak, akkor azt dobná ki erre: a lehetőségekhez mérten harmonikus összhatás, nem karcos. Hajni és Eszter is egyből a mosogatólére asszociált, amikor belekóstoltak, Juli viszont nem szofisztikálta túl a dolgot: jellegtelen, üdítőnek rossz, sörnek még rosszabb címkékkel látta el a terméket. A habmentes italt annak ajánljuk, aki már abban a stádiumban van, hogy mindegy, mit iszik.

A szerkesztőség ítélete: 4,75/10 pont


Beauty Woman Sexy - Mit ígér a bugyirózsaszín üveg?


Karlskrone -  Naturtrüber Radler

2,5% alkohol Limonádé és sör azonos aranyú keveréke
édesítőszerrel
169 Ft/0,33l (Aldi)

Ez a sör vagy mi, már habzott, a színe is azt sejtette, hogy valóban ilyen itallal van dolgunk, bár Dórának így sem nyerte el a tetszését. "Úgy képzelem, hogy ha a kocsma bádogpultjára kiömlik egy kis sör, záráskor ilyen íze van." Juli az édesítőszer-tartalma ellen emelte fel a hangját, fejfájásra is panaszkodott, de nem kell sajnálni, a mentatartalom visszahozta a jelenbe. Eszter és Hajni ugyanazt a mantrát nyomta, mint a többiek, így külön nem térnénk ki arra, konkrétan mit éreztek a kóstoláskor.

A szerkesztőség ítélete: 2/10 pont

Tuborg – Lemon

4,92% alkohol
359 Ft/0,5l (Match)

Dóra erősen indította az észlelés cunamit: a szivacsgyöngyék esszenciája ez, olyan törlést képzeljünk el, amelyikbe jutott egy kis sütőrum, termelői fehérbor, citrompótlós víz és egy kis sör. Hajni azonnali nosztalgiára kényszerítette, és egyből a Cif illatra gondolt, ami még mindig jobb mint ez a gazdaságos mosogatószer, amire emlékeztette a Tuborg. Juli a tevepisit is jobbnak képzeli, mint ezt a remekművet, Eszter viszont rájött, miről is szól ez a sörféle. "Igazi férfiaknak szánták a termékfejlesztői, hiszen nem is sör és üdítő keveréke, hanem sör citrommal."

A szerkesztőség ítélete: 0,75/10 pont


Kühles blondes

2,7% alkohol
Limonádé és sör azonos aranyú keveréke
édesítőszerrel
148 Ft/0,5l (Aldi)

Dórát egyedül az ital neve fogta meg, Hajnit jobbfajta limonádéra emlékeztette a vegyület, Juli viszont egyszerűen coolnak definiálta. "Jó, hogy nincs habja, de még jobb, hogy csavaros a kupakja, így nem kell az ajtófélfával birkózni, hogy hozzájussunk. Az illata sem rossz, bár ennek is van enyhe kellemetlen utóíze, de messze nem olyan rossz, mint az előzőeknek. Kartonokban hordanám kerti partira, főleg, ha nagy a forróság."

A szerkesztőség ítélete: 5,5/10 pont

Radler Lemon

1,4% alkohol
cukorral és édesítőszerrel

199 Ft/0,5l (Spar)

"Ez a Radler válasza a Bacardi Breezerre" - mondta Dóra, aki ezzel azonnal magasra tette a lécet. "Szeretném újra a lingóba emelni a lónyál szót, az illik rá a legjobban. A szomjat nem hiszem, hogy oltja." Hajnit is megihlette, persze nem az alkoholtartalom okán, hiszen maximum tinik kezében tudja elképzelni. Juli ugyanerre jutott, Eszter viszont kiszélesítette a sör lehetséges célcsoportját. "Szerintem olyanoknak készült, akik gyűlölik a sört. De akkor minek erőltetni? Jéghidegen, vagyis három fok körül sokkal élvezhetőbb az íze, ezt tapasztalatból tudom."

A szerkesztőség ítélete: 4,75/10 pontBorsodi citromos

2% alkohol
Nincs benne édesítő szer?
219Ft/0,5l (Spar)

Hajni úgy értékelte a Borsodi próbálkozását, mintha csak egy íz karakterére mentek volna rá. "Az élet napos oldalán igencsak rámentek a citromos ízre, a végeredmény jó savanyú, egy kis keserű citromhéjízzel a végén, de ez legalább passzol a sör ízéhez." Juli kifejezetten finomnak találta, és kijelentette, hogy hajlandó ilyet inni. Még Eszter is szerette, aki stranditalként tudta a leginkább elképzelni.

A szerkesztőség ítélete: 7,25/10 pont


Karlskrone -  szűretlen

2,2% alkohol
60% limonádé és 40% sör keveréke
édesítőszerrel
149 Ft/0,33l (Aldi)

A szűretlen sör összehúzta Dóra arcát, a fotós nem is szerette volna megörökíteni, mert nem volt szép látvány. Ennek ellenére, mint hozzávalót, a sörtésztában el tudja képzelni. Hajni viszont rajongója lett, úgy tűnik, megtalálta az igazit. Boldog lehet. "Azonnal leütötte a Borsodit ingatag trónjáról, felelősségem teljes tudatában kijelenthetem: jó. Kellemesen kesernyés, van söríz, van citromíz, mindez nem bántóan összefonódva. Jó hidegre lehűtve jöhet." Eszter és Juli is lelkes volt, dobpergések közepette jelentették be, hogy nekik ez nagyon oké.

A szerkesztőség ítélete: 9/10 pont

Holsten alkoholmentes citromos

289 Ft/0,33l (Match)

Dórát a Holsten a talponálló kocsmák vendégévé tette, mert egész egyszerűen, ez a sör szerinte csak ilyen díszlet mellett működhet. Hajni annyira meglepődött rajta, hogy váratlan ízűnek nevezte, majd ezen sör létezésének okán kezdett el gondolkodni. Mivel nem fejtette meg a rejtélyt, átadta a szót Julinak, aki szintén nem tudott mit kezdeni a helyzettel, és passzolta Eszternek. A végeredmény egy nagy kérdőjel maradt. Tudjuk, teremt az Úr, de ezt minek?

A szerkesztőség ítélete: 1,5/10 pont

Soproni citromos

2% alkohol
215 Ft/0,5l (Spar)

A Soproni Dórából az egészségtudatos alkoholistát hozta felszínre, mert pont olyan érzése volt, mintha grapefruitmagcseppet öntöttek volna a sörbe. Hajnit nem ihlette meg ez a nedű, Julinak viszont arany szíve van. "Kánikulában innám" - mondta. Eszter úgy vélte, erre a pasik se fintorognának rá macsóságból.

A szerkesztőség ítélete: 7/10 pont

Soproni narancs

2% alkohol
215 Ft/0,5l (Spar)

A narancsos sör Dórában jaffa szörp élményt idézett fel. Hajni fantaízűnek érezte, Juli viszont csak hőségriadó alatt fogyasztaná. Eszter egyszerűen csak csalódott. Több szót nem is érdemel.

A szerkesztőség ítélete: 6,25/10 pont

Borsodi grapefruit

2% alkohol
189 Ft/0,5l (Spar)

Dóra ennél a pontnál esett ki a versenyből, Hajni imádta, mert vicces volt a színe, és jéghidegen kifejezetten fogyaszthatónak tűnt. Juli tudta, hogy ez egy alternatíva lehet azoknak, akik nem szeretik a citromos sört, de részletekbe nem bocsátkozott, mert úgy érezte, nem tudná úrilányként szavakba önteni mindazt, amit ebben a sörben szeret vagy nem szeret. Eszter is érezte már, hogy telítődtek az ízlelőbimbói, megszólalni sem nagyon tudott tőle.

A szerkesztőség ítélete: 7,7/10 pont

Holsten mangó, alkoholmentes

289 Ft/0,33l (Match)

A mangós sörről elképzelésünk sincs mit lehetne mondani, tekintve hogy mangót valószínű életében nem látott. Az íze meg is ütötte Hajnit, aki arra gyanakodott, a gyártók összekeverhették az aromákat, ez ugyanis a jó öreg maracuja íz. Juli értelmetlennek találta a Holsten próbálkozását, Eszter pedig kijelentette, ezért nem fognak soha betörni egy boltba.

A szerkesztőség ítélete: 2,25/10 pont

Borsodi alma

2% alkohol
189 Ft/0,5l (Spar)

Ez az alma ízű sör épp olyan, mint amilyennek képzelte Dóra. Hajni bevallotta, hogy az alma számára minden formában szerethető, így sörben is megissza, nem sznobul be, ha csak aromát érez. Juli egy magyar Almdudler utánzathoz hasonlította, Eszter pedig másodszor is elkötelezte magát. "Sajnos nem kóstoltam össze a másik tízpontossal, így nem tudom, melyik nyert nálam igazán, ez vagy az, de mindegy is, ezt is bármikor hajlandó vagyok meginni harminc fok környékén."

A szerkesztőség ítélete: 9,25/10 pont

A teszt számunkra azzal a tanulsággal szolgált, hogy kétféle sörös üdítőt nem szabad egy nap kóstolni, mert az egyik felerősíti a másik édesítőszer és citromaroma ízét. Ez nem bor. Ugyanakkor meglepő, hogy több olyat is kóstoltunk, ami határozottan finom volt. Kánikulában érdemes tartani belőlük a hűtőben, de fogyasztás előtt még a fagyasztóba is be kell tenni negyed órára. Különben nincs értelme.

Ne maradj le semmiről!

Újabb cikkünk ebben a témában:

Cidert a magyar kocsmába, mert megérdemeljük - 2011.06.27.
A legjobb címke mögött valóban a legjobb cider lapult. Cukormérgezéstől az istállószagig, végül a maximális pontszámot kapott úthengeresig megkóstoltuk azokat a cidereket, amikhez Budapesten hamar hozzá lehet jutni. Várjuk a francia ciderek felbukkanását!

KOMMENTEK

 • 2011.05.31 14:42:29no-night

  Ez igencsak meglep, hogy már ekkora a felhozatal nálunk radlerek terén... mivel eddig még csak egyetlen emberrel találkoztam, aki szerette ezeket a mixeket, de ő is erősen germanofil volt. :-)

  De hol vagyunk még az olyan germanicumoktól, mint a Diesel (sör-kóla) illetve az olyan igencsak kemény mixek, mint a szagosmüge (Waldmeister) és az energiaital...

 • 2011.05.31 14:46:54Noname Cowboy

  Békésszentandrási Meggyes sör! Az király!

 • 2011.05.31 14:52:04400m

  Én bírom a citromos söröket nagy melegben, de arra vágyok igazán, hogy valódi cidert kezdjenek készíteni a sok, inkább elrohadó léalmából.

 • 2011.05.31 14:53:06tomarill

  Balatonfüldvár Pub-lik málnás sör, yesss!

 • 2011.05.31 14:54:48Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci

  Leteszteltétek a gyümölcsös sörök legalját. Grat.
  Javaslom bármelyik belga gyümölcsös sört kipróbálásra inkább.

 • 2011.05.31 15:02:18Csillaggyermek

  Combi pár perccel beelőzött, épp ezt akartam írni. Floris kirek kezdésként, aztán az itt felsorolt összeset lehet önteni a lefolyóba.

 • 2011.05.31 15:02:21400m

  Combi,
  A belga gyümölcsös sörök az teljesen más tészta.
  Azok gyümölcsből készített sörök, ezek a cikkben meg üditővel kevert sörök.
  Nem érdemes a kettőt keverni.

 • 2011.05.31 15:05:12felszopó

  csak én gondolom úgy, hogy a sör gyártásánál lerakódott/stb értéktelen mellékterméket próbálják így mégis eladni némi citromsavval +E666 turbózva?!

 • 2011.05.31 15:06:13tralalla

  @ Csillaggyermek: szerintem ilyen melegben ezek sokkal jobbak: harmad annyi benne az alkohol, mint egy belgában, és olcsó. Persze, nem egy gasztronómiai élmény, de simán betolhatsz ötöt is egy nap. Be se rúgsz, el se szegényedsz.
  Borsodi citromos a kedvenc.

 • 2011.05.31 15:11:54Roy

  Az összes között a legjobb a Gösser citromos.

 • 2011.05.31 15:13:48Roy

  Melyik Sparban 189 Ft a Gösser citromos? 269 a dobozos.

 • 2011.05.31 15:18:31kerdesek05

  A borsodi citromosnál gagyibb, émelyítőbbet még nem ittam, igazi lónyál kategória, nagyjából valahol erre is számítottam a dívány kritikus ítészeinél.:(

 • 2011.05.31 15:19:17kerdesek05

  egy bellevű ízesített söröket ne hasonlítsunk már a többi itten szereplő hugy+víz kategórihoz:)

 • 2011.05.31 15:24:41borzash

  az almás borsodi szerintem gejl szar, eddig a grépfrútos vezet, meg a sima citromos borsodi. a többi jellemzően túl édes. az édesítőszeres moslékok meg maradjanak tőlem távol.

 • 2011.05.31 15:32:47multi84

  Borsodi???

  Át kéne gondolni ezt a tesztet még egyszer.
  2 kortyot bírtam inni belőle, bontatlanul ment a többi a kukába. A kutyának nem adnám oda nem hogy embereknek.

  A Gösser az jó szerintem. Strandon jobban szeretem mint a rendeset. Nem vág annyira fejbe a tűző napon mint a rendes sör.

 • 2011.05.31 15:38:47Thresher

  Én se értem hogy hogy nem a Gösser lett a nyerő...mondom ezt férfiként.

 • 2011.05.31 15:39:59mr.sixpack

  Nem lehet ezeket egy lapon említeni a gyümölcssörökkel. Ezek ugye radlerek, amik a készítés legvégén találkoznak csak a "gyümölccsel". Gyakorlatilag össze vannak keverve.

  Én speciel nagy sörös vagyok, de gyakran iszom radlereket is - melegben, edzés után, esetleg másnaposan :) kifejezetten frissítő hatású. Sokan aztért szólják le a radlerivókat, mert ők ezek fogyasztását is sörözésnek hívják, esetleg magát az italt is sörnek, holott ez ugye radler.

  Nálam a fentiek közül a Gösser jött be eleinte leginkább, de mostanában túl citromosnak érzem. A Sopronikat nem tartom sikeres próbálkozásnak, nem úgy a Borsodi Almáját és Grapefruitját, ami nem csak különlegesség, hanem finom is. De persze a legjobb még mindig egy Pilsner :)

 • 2011.05.31 15:41:32mosolygós arc

  Inkább nem írom meg a véleményem a cikkről és a tesztelőkről.

 • 2011.05.31 16:05:29magyar bucó

  Készíteni nem próbáltatok? Valamivel könnyebb, mint atombombát és még a receptje sem titkos. :D

  Fele jól behűtött sör, fele jó hideg (valódi citromból készített) limonádé.

  Egyszerű és nagyszerű. :)

 • 2011.05.31 16:22:08Johann Bernhard Fischer von Erlach

  Az első képen a hölgy középső ujjáról kissé le van kopva a körömlakk.

 • 2011.05.31 16:28:37Berkut

  Ha valaki ilyen ízesített sörre vágyik - és nem ilyen pancsolmányokra - az nézzen utána a belga fronton (meggy, cseresznye, ananász, barack, srágabarack, szeder, alma..........)

 • 2011.05.31 16:32:38nyu

  Juhe, mar alkoholmentes Gosser is van citromosban.
  Mas kerdes, hogy ihatatlan.

 • 2011.05.31 16:33:55XF

  KühleS blondes
  wenn schon denn schon...

 • 2011.05.31 16:37:18mr.sixpack

  Van, aki még mindig nem érti: azok gyümölcssörök, tehát a gyümölcsöt együtt érlelik a sörrel, míg ezeket már a kész sörrel keverik össze a végén. Nem akarok a Radlerek védelmére kelni, mert szerintem is sokkal jobbak a gyümölcsös sörök, de nem szabad őket egy kategóriában említeni, más miatt sem (ár, alkoholtartalom, egyéb összetevők, előállítási mód, stb.).

 • 2011.05.31 16:39:19divany_admin

  @XF jogos, köszi, javítottuk

 • 2011.05.31 16:49:08ColT

  Ittam ilyet, de sörnek gyenge, üdítőnek meg túl sör. Igazából finomak, de akkor már inkább a Szőke Ciklon jött be, az citromos és sör.

 • 2011.05.31 16:51:29magyar bucó

  ColT:
  "Ittam ilyet, de sörnek gyenge+

  Ez benne a jó, hideg, kesernyés-savanykás és nem vág fejbe, ha melegben megiszol 1-2 litert.

 • 2011.05.31 16:55:07Repatarurgyán

  Miért ilyen ultrakommersz, legalja "söröket" kóstoltatok?[link] Ez csak egy, van még egy csomó normális, lásd Lindemans sörök, stb, stb...

 • 2011.05.31 16:57:32tralalla

  Megjöttem az Aldiból, már a mélyhűtőben a szűretlen. De aztán tényleg jó legyen ám!

 • 2011.05.31 16:59:44mr.sixpack

  "Sörnek gyenge"? Ezek nem sörök, nem értitek? Nehogy már a Szent András Könnyével hasonlítsuk őket össze (ami mellesleg szerintem hazánk legjobb söre). A Szőke Ciklonnál elcs.szettebb sz@rt meg még életemben nem ittam, mint a mosogatólé.

 • 2011.05.31 17:27:50Repatarurgyán

  mr.sixpack: szerintem is a legjobb, a grabanc ipával holtversenyben.

 • 2011.05.31 17:44:23csupasz gőte

  A sör az szent és sérthetetlen!
  Egy igazi sörös nem rak bele semmi aromát, hogy elrontsa vele a lényegét!
  Ez pont olyan szar, mint a cukormentes üdítő, kalóriamentes fosok.
  Bár én nem bánom, ha nyári melegben ezeket a moslékokat kapkodják ki a bolti hűtőkből, legalább nekem megmaradnak a hideg és tisztességes sörök! :D

 • 2011.05.31 17:45:51karikaV43

  A Natur Zitrone nagyon finom agyatlan népség,nincs téma a szerkiben,ízlelő bimbó híján elég gyenge osztályzatok.A Borsodi pl. ihatatlan erre kapott kétszer annyit mint a Gösser.Hahahaha

 • 2011.05.31 17:53:48Ainult Mina

  A Karlskrone naturtrübert összekevertétek a sima Karlskrone Radlerrel. A dobozos radlereket lehet is kidobni, mondjuk én dobozos sört sem iszom. Az itteni felhozatalból egyébként tényleg a szűretlen üveges naturtrüber Karlskrone a legjobb. Amelyiket a csaj az ajtófélfánál akarja nyitni, egyébként értelmetlenül, mert csavaros üvegből kell inni ezt is.

  Sok-sok, de a választék elég szegényes. Menni kell északra, ízesített sörökért meg ciderért.

 • 2011.05.31 17:55:47magyar bucó

  csupasz gőte:

  Nem, ez olyan, mint a fröccs. Nem bor, de a maga műfajában jó.

 • 2011.05.31 18:02:45csupasz gőte

  magyar bucó: Nézd, egyetlen alkohol tartalmú ital, amit megiszom a SÖR.
  Ezek nem azok, csak nyomokban tartalmaznak azt is :D
  A fröccsösök, "rövidesek", meg akiknek minden mindegy nem válogatnak, én igen.
  Ha nincs rendes sör iszom inkább vizet.
  Egyszer kóstoltam ebből a műfajból, de aki tényleg sörös az nem bírja meginni. Lehet bunkó, proli szokás, de ez az igazság.

 • 2011.05.31 18:06:57tralalla

  Lehűlt. Tényleg nagyon jó! Sörös fickók, kóstoljátok meg, ne szátokat tépjétek itt.

 • 2011.05.31 18:49:43Hollandexxonvaldez

  hiányolom az igazi gyümölcsös sörök tesztjét,pl a belga Krk sörét,a meggyes sörét.az nem 2-3%-os hanem rendes 5%-os meggyes izesitéssel.

  az igazi NDK-s Radler se olyan volt mint a maiak.

 • 2011.05.31 18:52:12Hollandexxonvaldez

  "Persze, nem egy gasztronómiai élmény, de simán betolhatsz ötöt is egy nap. Be se rúgsz, el se szegényedsz."

  nyári melegben a rendes sörből is betolok 12-16-ot,és nem a gyerekméretből hanem a rendes félliteresből:))))
  és nem rúgtam be.:))))

  hát ehhez Németországban kell edződni.
  a sör=ásványviz:))))

 • 2011.05.31 19:08:32Shipak

  Szerintetek miért kapkodják el a bodzás Radler-t?
  Hogy velem kicsesszenek ! :)
  Nem lehet sörnek mondani, inkább egy nagyon jó bodza szörp, amelybe véletlenül csobbant némi sör.
  Finom. Üditőnek első osztályú.
  Egy óra múlva simán lehet autót vezetni.

 • 2011.05.31 19:31:22plombaba

  a bodzás sört én is kipróbálnám, de még sosem láttam...
  viszont @no-night, már itthon is menő a dízel, de még csak házi gyártmánnyal találkoztam, dobozossal nem, én nem is ismerem az expert keverési arányt

 • 2011.05.31 19:31:45csupasz gőte

  Hollandexxonvaldez: A Kriek is csak gyümölcsös sör! Ihatatlan! Ha már hiányoltad a belgát, nekem a Jupiler a nyerő ;)

 • 2011.05.31 20:53:46döglött macska az úton

  a citromos gösser pedig nagyon finom, szemben a citromos borsodival, ami borzasztó, amikor kijött, akkor kóstoltam meg, azóta nem is ittam. a grapefruitos borsodi viszont nem rossz, hálistennek nem lett édes.

 • 2011.05.31 22:14:13Theodoro

  A cikk a Borsodi Sorgyar tamogatasaval keszult.

  a legszarabb radlereket hoztatok ki a legjobbaknak, grat

 • 2011.06.01 11:13:16TizHat

  A Soproni narancsosa leginkább a narancsos samponok kellemetlen ízére hasonlít. Borzasztó.

  A Borsodi alma és grapefruit viszont nem lett rossz. Én nem vagyok citromos párti, mert akkor már limonádé, de ez a két "különleges" íz eléggé telitalálat.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta