Ma már minden vásárt fesztiválnak csúfolnak

Magyarországon tavaly több mint 3500 fesztivált rendeztek. Legalábbis a szervezők fesztiválnak hívták az eseményt, ahol pár árus kínálta portékáját, fellépett a szomszéd falu mazsorett csoportja, lehetett töki pompost vagy kürtöskalácsot kapni, és sor állt az illemhely előtt. Egy ilyen buliban általában kétszer fizetünk: belépődíjat a kapuban, és súlyos pénzeket bent. Tállyán jártunk a szalonna és szamorodni fesztiválon.

Valóban lehetett kapni szalonnát a  Szalonna és Szamorodni Fesztiválon, de talán abból volt a legkevesebb. Öt helyen is vásárolhattunk házias, egyébként tényleg nagyon jó minőségű hentesárut: kolbászt, sonkát, és szalonnát is. A kolbász kilója átlagosan 2000 forint, a szalonnáé 1000 és 2000 között változott. Egyik üres bódéban délelőtt ingyenes kóstoltatás is volt, de kettőre már mindent szétosztogattak, és hazamentek, így sajnos erről lecsúsztunk. Az udvar hátsó feléből előkerült egy jókedvű vadásztársaság, láttuk, ők már megkóstolták az összes szamorodnit, így mi is beálltunk a sorba.

Ne erőltesse ezt a szalonnás vonalat, kedvesem

Kerestük a Tokaj-Hegyalját meghatározó borászatokat, hogy összehasonlíthassuk a szamorodnijaikat, de sajnos úgy tűnik, közülük egyik sem jött el, talán ők is féltek a szalonna és a bor párosításától. Pedig előzetesen ezt olvashattuk a fesztivál honlapján: A rendezvénnyel a világörökségi településen az egyesület felújítja a több évszázados és mára csaknem feledésbe merült magyar szalonna-kultúrát, amelyen ennek a két ősi és nagyon magyar eledelünknek, a szalonnának és a tokaji szamorodninak az összeillőségét mutatja be az érdeklődő közönségnek.

Mi érdeklődtünk, de a borász bácsi szerint inkább ne erőltessük ezt a vonalat, együnk sajtot a boraihoz, de ha jót akarunk, próbálkozzunk a libamájjal, az éttermekben is azt szoktak adni a híres szamorodnikhoz. A kérdés tehát továbbra is aktuális: abált, füstölt, húsos vagy sós szalonnához kóstoljunk inkább szamorodnit? És édeset vagy szárazat? Vagy higgyünk inkább a borásznak?

Ez nem a Furmint Február kicsiben

Kínálták szinte az összes tokaji borfajtát, persze volt közte szamorodni is, de ha valaki azért érkezett Tállyára, hogy megismerkedjen ezzel a borfajtával, szerintünk bizony nagyot csalódott.

A vásár ugyanis nem fesztivál. A fesztivál szó jelentése az idegen szavak szótára szerint:

1. Nemzetközi résztvevőkkel rendezett ünnepi játékok, előadássorozat.

(Szamorodninál nehéz lenne nemzetközi mezőnyt verbuválni, ezt elfogadjuk.)

2. Ünnepélyes seregszemle.

(Seregszemlének pedig igazán nem nevezhetjük azt a rendezvényt, ahol alig pár borászat mutatja be a borait.)

De akkor mi is az a szamorodni?

A Bortársaság szerint: Több száz éves hagyományra visszatekintő borkészítési eljárás, mely kizárólag a tokaji borvidékhez köthető. Maga a szó lengyel eredetű, jelentése: ahogy termett. Az elnevezés egyenes utalás a készítés módjára, ugyanis az aszúval ellentétben a szamorodninál nem szedik le külön-külön az aszúszemeket. Ehelyett a fürtöt egészben szüretelik, így azon különböző arányban találhatók egészséges, illetve aszúsodott szőlőszemek. Az így kialakuló természetes maradékcukor alapján kétféle szamorodnit különböztetünk meg: szárazat és édeset.

A szamorodni minimum két évet hordóban tölt, ahol stílusát tekintve ismét két nagy csoportra osztható. A hagyomány szerint ún. "darabban tartják", vagyis nem töltik fel egészen a hordót, és az így kialakult élesztőhártyás érlelés folyamán veszi fel a szamorodni a rá oly jellemző oxidált jegyeket, mely rendszerint sötét borostyán színnel párosul. Ezzel ellentétben a modern felfogás szerint, feltöltött hordókban érlelik, így a szamorodni világosabb színű és jóval gyümölcsösebb borrá válik. A legjobb szamorodnik képesek megközelíteni egy finom aszú komplexitását.

Aki úgy dönt, hogy egy jól csengő fesztivál miatt neki indul, és akár 200 kilométert is hajlandó megtenni érte, mindenképpen nézzen utána, érdemes-e egyáltalán elindulnia. Súlyos lehúzásba szaladhat bele az, aki a fesztiválok országában nem elővigyázatos.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek