SPICC

Ma már minden vásárt fesztiválnak csúfolnak

2011. május 13., péntek 14:13

Magyarországon tavaly több mint 3500 fesztivált rendeztek. Legalábbis a szervezők fesztiválnak hívták az eseményt, ahol pár árus kínálta portékáját, fellépett a szomszéd falu mazsorett csoportja, lehetett töki pompost vagy kürtöskalácsot kapni, és sor állt az illemhely előtt. Egy ilyen buliban általában kétszer fizetünk: belépődíjat a kapuban, és súlyos pénzeket bent. Tállyán jártunk a szalonna és szamorodni fesztiválon.

Valóban lehetett kapni szalonnát a  Szalonna és Szamorodni Fesztiválon, de talán abból volt a legkevesebb. Öt helyen is vásárolhattunk házias, egyébként tényleg nagyon jó minőségű hentesárut: kolbászt, sonkát, és szalonnát is. A kolbász kilója átlagosan 2000 forint, a szalonnáé 1000 és 2000 között változott. Egyik üres bódéban délelőtt ingyenes kóstoltatás is volt, de kettőre már mindent szétosztogattak, és hazamentek, így sajnos erről lecsúsztunk. Az udvar hátsó feléből előkerült egy jókedvű vadásztársaság, láttuk, ők már megkóstolták az összes szamorodnit, így mi is beálltunk a sorba.

Ne erőltesse ezt a szalonnás vonalat, kedvesem

Kerestük a Tokaj-Hegyalját meghatározó borászatokat, hogy összehasonlíthassuk a szamorodnijaikat, de sajnos úgy tűnik, közülük egyik sem jött el, talán ők is féltek a szalonna és a bor párosításától. Pedig előzetesen ezt olvashattuk a fesztivál honlapján: A rendezvénnyel a világörökségi településen az egyesület felújítja a több évszázados és mára csaknem feledésbe merült magyar szalonna-kultúrát, amelyen ennek a két ősi és nagyon magyar eledelünknek, a szalonnának és a tokaji szamorodninak az összeillőségét mutatja be az érdeklődő közönségnek.

Mi érdeklődtünk, de a borász bácsi szerint inkább ne erőltessük ezt a vonalat, együnk sajtot a boraihoz, de ha jót akarunk, próbálkozzunk a libamájjal, az éttermekben is azt szoktak adni a híres szamorodnikhoz. A kérdés tehát továbbra is aktuális: abált, füstölt, húsos vagy sós szalonnához kóstoljunk inkább szamorodnit? És édeset vagy szárazat? Vagy higgyünk inkább a borásznak?

Ez nem a Furmint Február kicsiben

Kínálták szinte az összes tokaji borfajtát, persze volt közte szamorodni is, de ha valaki azért érkezett Tállyára, hogy megismerkedjen ezzel a borfajtával, szerintünk bizony nagyot csalódott.

A vásár ugyanis nem fesztivál. A fesztivál szó jelentése az idegen szavak szótára szerint:

1. Nemzetközi résztvevőkkel rendezett ünnepi játékok, előadássorozat.

(Szamorodninál nehéz lenne nemzetközi mezőnyt verbuválni, ezt elfogadjuk.)

2. Ünnepélyes seregszemle.

(Seregszemlének pedig igazán nem nevezhetjük azt a rendezvényt, ahol alig pár borászat mutatja be a borait.)

De akkor mi is az a szamorodni?

A Bortársaság szerint: Több száz éves hagyományra visszatekintő borkészítési eljárás, mely kizárólag a tokaji borvidékhez köthető. Maga a szó lengyel eredetű, jelentése: ahogy termett. Az elnevezés egyenes utalás a készítés módjára, ugyanis az aszúval ellentétben a szamorodninál nem szedik le külön-külön az aszúszemeket. Ehelyett a fürtöt egészben szüretelik, így azon különböző arányban találhatók egészséges, illetve aszúsodott szőlőszemek. Az így kialakuló természetes maradékcukor alapján kétféle szamorodnit különböztetünk meg: szárazat és édeset.

A szamorodni minimum két évet hordóban tölt, ahol stílusát tekintve ismét két nagy csoportra osztható. A hagyomány szerint ún. "darabban tartják", vagyis nem töltik fel egészen a hordót, és az így kialakult élesztőhártyás érlelés folyamán veszi fel a szamorodni a rá oly jellemző oxidált jegyeket, mely rendszerint sötét borostyán színnel párosul. Ezzel ellentétben a modern felfogás szerint, feltöltött hordókban érlelik, így a szamorodni világosabb színű és jóval gyümölcsösebb borrá válik. A legjobb szamorodnik képesek megközelíteni egy finom aszú komplexitását.

Aki úgy dönt, hogy egy jól csengő fesztivál miatt neki indul, és akár 200 kilométert is hajlandó megtenni érte, mindenképpen nézzen utána, érdemes-e egyáltalán elindulnia. Súlyos lehúzásba szaladhat bele az, aki a fesztiválok országában nem elővigyázatos.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.13 18:02:18schlumbergerna

  Aki úgy dönt, hogy egy jól csengő fesztivál miatt neki indul, és akár 200 kilométert is hajlandó megtenni érte, mindenképpen nézzen utána, érdemes-e egyáltalán elindulnia. Súlyos lehúzásba szaladhat bele az, aki a fesztiválok országában nem elővigyázatos.

  Na ja, pláne, ha Budipesttől nyugatra lakik
  És érdemes? Józsi bácsi, szerinted

 • 2011.05.13 18:03:09schlumbergerna

  A kérdőjel lemaradt...

 • 2011.05.13 18:07:37vinarius

  Ez az írás bizony messze nem jóindulatú. De még csak nem is korrekt. Lehet etimologizálni a fesztivál elnevezést (amivel magam sem értek maradéktalanul egyet), de erre az olcsó fundamentumra alapozni egy értékelőnek szánt írást, bizony egyáltalán nem elegáns dolog. A tények szerint a rendezvény elnevezésében szerepelt Szalonna és Szamorodni Találkozása, sőt a mindennapi kenyerünk, szalonnánk és borunk ünnepe megnevezés is. Mi lenne más egy fesztivál, ha nem örömünnep. Márpedig ez a rendezvény az volt, még akkor is, ha az írás szerzője ezt nem így véli. Több, mint ezer látogatója volt, 11 tállyai borász állította ki és kóstoltatta ott borait, szamorodnikat és másokat is. Hét hentesmester termékeivel, különféle szalonnáival ismerkedhetett meg a szerző, amiket végig is kóstolhatott, ha ott volt. Mert én ott voltam és végig is kóstoltam. A rossz idő ellenére a tucatnyi kulturális műsorszámból tizet sikerült megtartani, amelyek mindegyike a vidékhez kötődik, és képet adhatott arról a tiszta szándékú törekvésről, arról a nemes erőfeszítésről, amely ennek a vidéknek az amatőr, népművelő kultúráját kívánta bemutatni.
  Ami pedig az örömünnepet illeti: ezek az emberek, akik aznap ott voltak bizony örültek egymásnak, örültek a bornak és a jó magyar szalonnáknak, a kellemetlen idő ellenére is. Sőt én is örültem és örülök most is, a kellemetlen írás ellenére is.
  Kuthi Csaba
  Tállya

 • 2011.05.13 18:58:02400m

  Sajnos tényleg egyre gagyibbak, és lehúzósabbak a fesztiválok. Már ezerszer elmondta mindenki, ennek ellenére igaz, hogy a VOLT talán az egyetlen, ami olyan maradt, mint volt, esetleg a Balaton sound. Tudom ezek zenei fesztek, össze se hasonlíthatóak egy gasztró, vagy egy kulúr feszttel. De!
  Tényleg minden falu fesztivált akar már, ahol egyszer csak a helyi vállalkozók vérszemet kapnak. Így lett a Művészetek völgyéből is tragédia.
  Sajnos Tállyára el se indulnék, nem véletlen mondják a faluról, hogy ott van a legtöbb borhamisító a tokaji borvidéken.
  Van egyáltalán Tállyán igazán nagynevű borászat, akinek érdemes borkereskedésben keresni a borait? Félek a választól.
  De hogy Budapesten is szétnézzünk: tragédia a Mangalica fesztivál, undorító lehúzás a Pálinka feszt, és már előre látom, milyen lesz az etyeki Pince feszt. Tudom, az nem Budapest.

 • 2011.05.13 19:29:33schlumbergerna

  Kedves Csaba, én innen Győrből mentem volna vidáman :-)

  Na majd jövőre, az unokáim biztosan emlékeztetni fognak.

 • 2011.05.14 16:52:57vinarius

  Kedves Schlumberger uram!
  Szívesen látjuk jövőre is (mivelhogy az idén is szívesen láttuk volna, ha eljön). Egyébként pedig győri illetőségű tállyai borászunk is kiállított a rendezvényen.
  Máskor ne szégyelje a nevét, ha véleményt formál a nyilvánosság előtt, ahogyan én sem rejtőzködöm.
  Barátsággal köszönti: Kuthi Csaba
  Tállya
  vinarius@t-online.hu

  A partvonalon kívülről borhamisítást bekiabálóknak pedig azt üzenem, hogy tessék résztvenni a játékban, eljönni, megkóstolni és meggyőződni. Nem pedig híreszteléseknek hitelt adni, ami manapság egyre divatosabb itthon(főleg a politikában). Országos jelentőségű borászatok is vannak Tállyán, meg országosan nem jelentősek is.
  De az országos hírnév sem jelenthet makulátlanságot (lásd a nemrégi híres egri borhamisítást).

 • 2011.05.16 02:33:29kéne 1 nick

  vinarius:
  Azért azt az egri borhamisítást se vegyük komolyan. Én elhiszem, hogy Vicze Bélát tényleg átverték.

  Én addig is ittam a borait, azóta is iszom. Szimplán azért, mert jók.
  Persze a tállyaiakat is.

  Fehérből csakis Tokaj (és vidéke persze, Tállya, Mád, Tarcal, Tolcsva stb.) meg Somló. :-)

 • 2011.05.16 14:40:16jorda

  400m-nek.
  Rosszak a tapasztalatok,lehúzósok a fesztiválok,
  hamiskásak a borok?
  Azért,ha közelebbről megnézzük akkor kiderülhet a kommentelőnek halvány fogalma sincs miről szól,
  szólhat egy fesztivál,milyen ízű egyáltalán a bor.
  Fiatal,zenerajongó,bulizós ,megkeseredett ember benyomását kelti és a sört szereti.
  Mert a VOLT és Balaton Sound döntően a sörről szól.

  Hiába azt könnyebb kommunikálni és marketingelni.
  Nem kell hozzá különösebb előképzettség az ivásához sem.
  Ipari háttér,meg szép cimke,hideg és hab.
  Na jó,meg a barátság és buli szlogen.

  Szóval,ha ennyire rosszak a tapasztalatok ne tessék fesztiválokra járni.A hallomásból táplálkozó,nem a saját értékítélet alapján megfogalmazott sztereótípiákat és rágalmakat pedig haveri körben terjessze.

 • 2011.05.16 15:05:25kéne 1 nick

  jorda:
  Ne bassz, a bor ivásához előképzettség kell?
  Muszáj az egyetem, vagy elég egy sima borivó szakközépikola?

  Egyébként 400m nem a borfesztiválokról beszélt, hanem a fesztiválokról általában.

  Mellesleg a sör kóstolásának legalább akkora szakirodalma van, mint a borénak, csak legföljebb te nem ismered.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta