SPICC

Megtudtuk, hogyan trükköznek az olcsó pálinkával

2011. március 25., péntek 12:51

Nagypapa rettenetese ebéd előtt, aminek a szagát még másnap is érezzük, mindenkinek megvan. De mitől technokolszagú némelyik pálinka, és miért igazi kajszibarack illatú a másik? Mi az a pökszer, és miért teszik a mélyhűtőbe a pálinkát sok helyen? Felismerünk illatról tíz Magyarországon is megtermő gyümölcsöt? Városi, eltunyult orrunk könnyen megvezet bennünket. Pálinkatanfolyamon jártunk.

Be kell vallanunk, sokkal több rossz pálinkát ittunk életünkben, mint jót. Sőt, igazán jót csak az utóbbi pár évben kóstoltunk. Olyat, amiből a gyümölcs köszön vissza, nem ráz ki tőle a hideg, és nem zsibbad le tőle a fejünk egy fél napra.

Pálinkakóstoló tanfolyamon jártunk, Vértes Tibor, az Agárdi Pálinka főzőmestere tartott egy tízfős csapatnak tréninget.

Mélyhűtőből kínálják? Gyanús!

Pohárfajtákkal kezdtük: mindegyikbe ugyanazt a pálinkát töltötték. Senki nem csodálkozott, hogy a henger formájú stampedliből szinte egy másiknak tűnő pálinka köszönt vissza, és ha ez még be is volt hűtve, akkor nem éreztünk belőle semmit. Ügyes trükk, tegyük a rettenetet a mélyhűtőbe, majd öntsük stampedlibe, és gyorsan nyeljük le. Mit éreztünk? Semmit! Hurrá, ez volt a cél. A hideg elnyomja az ízeket is, az illatokat is, nehezebb kiérezni azt a kis technokolszagot, amit az előfőzet nem megfelelő leválasztása miatt érzünk, vagy az enyhe savanyúságot, aminek semmi keresnivalója a pálinkában.

Természetesen a kehely formájú pohárból lehetett érezni a gyümölcs illatát. Ennek ugye csak a jó pálinkánál van értelme, a rosszat inkább nem szagolgatja az ember.

Az ismerős illatok sem ugranak be

Izgalmas volt az illatteszt: borszakértők által használt illatmintákat szagolgattunk. Tíz gyümölcs- és fűszer-, és öt hibaként megjelenő illatot kellett felismerni. Többen kevertük a meggyet az őszibarackkal, de mindenkinek sikerült eltalálni a gombát vagy a vajat, mentek a citrusok, a bors, és persze az eper is. Könnyített pályán mozogtunk, csak az üvegcse sorszámát kellett az illat nevéhez párosítani, gyanítom, hogyha nem lett volna ott ez a komoly segítség, sokkal rosszabb eredménnyel zártunk volna.

A hibák már nehezebben mentek. Mert mi az a pökszer? Valami enyhe záptojás szagot kellett keresni, amit legtöbben dugónak tippeltek. Mindenkinek beugrott a ló izzadtság szaga és a penész is, de a zöld/vegetális illatot sokan meg sem érezték.

Sós vagy édeskés? Még ezt is összekevertük!

Megdöbbentünk, amikor tiszta szeszbe kevert ízeket kellett azonosítanunk: sós, keserű, réz, édes, savanyú és neutrális minták érkeztek pici műanyag pohárkákban. Nem egészen ötven százalékos volt a teljesítményünk, pedig a sós vagy az édes ízt mindenki nagyon jól ismeri, mégis, ha csak enyhén, és alkohollal keverve találkozunk vele, ijedten pislogunk csak, hogy mi lehet ez.

Aztán végre igazi, finom pálinkákat töltöttek a poharainkba: szilva, birs, szőlő, ribizli, cseresznye és kajszi. Városi, aromákon edzett nyelvünk így is sokunkat megviccelt. Szomszédom mindössze két pálinkát talált el, de azokban sem volt biztos.

Az aroma bezzeg tetszett!

Néztünk egy vilmoskörte sort is, közte egy kis trükkel: egyik pohárba nem pálinka, hanem vilmoskörte ízesítésű szeszesitalt töltöttek. Ennek az illata olyan erős, körte ivóléra emlékeztetett, a ritkán pálinkázó lányok kapásból ki is kiáltották a legjobb pálinkának a sorban. Szerencsére többen rájöttünk a turpisságra, de a kóstolást is gyakorolni kell, egyértelműen fejleszthető mind a szaglás, mind az ízlelés.

Nagypapa, tévedtél!

Utolsó tesztünk egy szilvapálinka sor volt, ahol 35, 40, 50 és 55 fokos pálinkákat kóstoltunk ugyanabból az évjáratból, ugyanabból a fajtából, ugyanolyan pohárból és hőmérsékleten. A 35 fokos, ami még nem is nevezhető pálinkának a törvény értelmében, egy enyhe, íztelen lötty volt. Mindenkinek egyformán a negyven fokos ízlett a legjobban: erőteljes szilva íz, de nem zsibbadt le tőle a nyelvünk. Az ötven fokosról nagyanyám disznóvágása ugrott be, az ötvenöt fokosba csak kicsit dugtam bele a nyelvem, rögtön be is fejeztem aznapra a kóstolást, lehaltak az ízlelőbimbóim.

Szakértővé nem váltunk, de nagyon sokat tanultunk ez alatt a pár óra alatt. Kezdjük elhinni, hogy mégis van értelme a pálinkafesztiváloknak, sokféle pálinkát lehet kóstolni, akár kortyonként is, így könnyű rátalálni az igazi kedvencre.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.03.25 13:18:58XXXXXXX

    monnyuk nekem az egész művészien megfogalmazott sznobériakurzus leírásból az jött le, h legjobb a kommersz ipari szeszből és aromából készült pálesz, abban ugyanis biztosan nincs mérgező metilalkohol és ízre is a legjobb
    :)

  • 2011.03.25 14:12:03stikasz_1

    Reklámcikk a sznobéria diszkrét álarca mögött. Káprázatos.

  • 2011.03.25 14:27:10MDani

    akkor inkább vegyél rendes pálinkát olcsóbban:

    [link]

  • 2011.03.25 14:39:18földes82

    A Technokol jellegzetes szagát az etil-acetát adja. Ez, ha jelen van a cefrében, nem nagyon választható le sehogy, mivel a vízzel nagyon hasonló módon képez azeotrópot, vagyis forráspont különbség alapján nem szétválaszthatók, mint az előpárlat metil-alkoholja. Ha rosszul kezelted a cefrédet, már b...hatod.

  • 2011.03.25 15:56:09Plumper_

    A lényeg az, hogy a pesti romkocsmákban a külföldiek számára tökolcsó (hja, 700 Ft/egy korty) pálinkát számolatlanul lehet a magyar kiscsajoknak kirendelni a reményteli szex érdekében. Sikerül is a legtöbb esetben. Aztán azt hiszik, van folytatás (1 hónapos lepattintási idő a szexturista részéről), és elkezdenek angolul, spanyolul, portugálul, arabul stb. tanulni, LOL.:-D

  • 2011.03.25 16:00:48Ronald

    Nekem az egészből az jött le, hogy a középső csajt (a szőkét) azt nem egy ilyen moslék, technokol-szagú (de palmatex-ízű) pálinkára hívnám meg.
    Annál az jobbat is érdemel.
    .

  • 2011.03.25 16:03:005perc

    Van egy barátom, komolyan foglalkozik a pálinkafőzéssel. A lehető leggondosabb munkával válogat, érlel, kezel, főzet és a legfinomabb pálinkáit kóstoltatja végig a baráti társaságunkkal évek óta, de mi még mindig inkább tequilát iszunk. Nagyon lelkes, nem adja fel, tisztelem érte.

  • 2011.03.25 16:08:15Plumper_

    Ronald: az a csaj szerintem minimum a többezer Ft-os koktélokra gerjed, úgyhogy ha ráhajtanál, kösd fel a gatyád, most vegyél fel hitelt!:-D

  • 2011.03.25 17:21:34elizon pucsnik

    Van egy barátom, komolyan foglalkozik a pálinkafőzéssel. A lehető leggondosabb munkával válogat, érlel, kezel, főzet és a legfinomabb pálinkáit kóstoltatja végig a baráti társaságunkkal évek óta,meg is isszuk lelkesen. Aki még mindig inkább tequilát fogyaszt tisztelettel,tegye.

  • 2011.03.25 18:00:17Figyel Castro

    Technokolszag--etil-acetát, hiba. Most el is olvasom.

  • 2011.03.25 18:06:46Figyel Castro

    A zöld/vegetális olyan, mint a frissen nyírt fű, az pedig az acetaldehid.

  • 2011.03.25 20:29:12magyar bucó

    A rettenetes vegyigyümi meg az akrolein.

  • 2011.03.25 20:30:44magyar bucó

    "Megtudtuk, hogyan trükköznek az olcsó pálinkával"

    Drágán adják.

    A sznobpálinkák íze és ára nincs arányban.

  • 2011.03.25 21:05:40stikasz_1

    Persze pikáns ám, hogy vilmoskörte ízű szeszesitalt hoznak fel rossz példaként, kicsivel korábban meg az ifjú Zwacknak nyalta a divany.hu másik szerzője a hátsó felét.

  • 2011.03.26 07:09:57Nancsi

    Mekkora már, a 40 fokos keresztelővizet promózzák az 50 fokossal szemben. Attól jobb üzlet nincs, hogy a deszt vizet adjuk 10ezer/liter áron.

  • 2011.03.28 12:29:22Greenfun

    Látom a kommentelők közül senki sem ivott még pálinkát, max valami szakadt kiskocsma kommersz szemetét!
    A pálinka mint hungarikum Magyarország nemes itala!

    Szemben a sok szemét kétes eredetű whiskyvel tequilával stb. (kínai és más hamis szarok)

    Szóval nagymenő hétvégi ivóbajnokok, ne igyatok pálinkát, kár belétek!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta