SPICC

Tényleg ebből élnek? - Látogatóban Zwackéknál

2011. február 2., szerda 13:38 |

Az emberek két részre oszthatóak: vagy ki nem állhatják az Unicumot vagy nem tudnak élni nélküle. Gyárlátogatás, amely során a hölgyek közt hamar elkelt a Zwack birodalom ura, aki azt is elérte, hogy málnaszörpnek tűnjön az Unicum más keserű likőrök után.

Izgatott telefon a kóstoló reggelén: jössz az Unicum gyárba? Persze, hogy megyek, ki nem hagynám - válaszolom, aztán vihorászunk kicsit, mintha tinilányok lennénk. Naná, Zwack Sándor kalauzolásával végigjárhatjuk az Unicum múzeumot, végül megkóstolhatjuk az Unicumot. Keserű? Nem számít!

Sándorral a gyárban

Most attól tekintsünk el, hogy milyen jóképű a Zwack birodalom ura, bár sokat elárul az a lépcsőn elkapott beszélgetés, amit két nőtársamtól hallgattam ki véletlenül. Ha éppen akkor, és éppen ott valamilyen oknál fogva vége lenne a világnak, és csak mi maradnánk életben, akik épp a gyárban tartózkodunk, jobb ha tudjuk, hogy Sándor elkelt. Az egyik régi fotón felfedezem az idősebb Zwackot harmincévesen, nagyon hasonlít a fiára.

A kóstoló előtt belépünk egy terembe, ahol olyan erős gyógynövény illat terjengett, mintha egy hatalmas Unicumos pohárba állítottak volna minket. Hideg volt, itt már éreztem, hogy jól fog esni egy pohár keserű likőr, de nem rögtön a poharainkat töltötték tele, előbb lementünk a pincébe. Ott, ahogy a pincemestert hallgattam, rájöttem, miért is mosolyog mindenki maga elé, miközben legyen szó a nagypapáról, vagy a borok felé kacsintgató Izabelláról. Fantasztikus lehet egy olyan családba születni, ahol van egy igazi titok, amit generációk óta örökítenek tovább, és amikor iszunk egy pohárral a likőrjükből, vagy csak állunk a tömény gyógynövény illatban, egy pillanatra elképzelhetjük, mi lenne, ha a mi dédapánk a Napfény ízének a receptjét hagyta volna ránk.

Az Unicum szó kimondása zavarba hozza az amerikaiakat

Ügyes a kóstoló menete: elsőnek igyunk valami olyat, ami garantáltan nem ízlik. Egy igazán keserű likőrt Olaszországból, cukor nélkül, ami mellett az Unicum szinte málnaszörpnek tűnik. Aztán következhet az Unicum. Na, ugye, hogy nem is keserű?! Akinek még ez is túl sok volt, azoknak ott a Next, az Unicum legfiatalabb változata, kevesebb keserűséggel, több citrusossággal. Zwack Sándor ezt nem issza, ő inkább a klasszik változatra szavaz, de mint kiderült, a régi Unicum rajongók sem tértek át a Nextre, szakszóval élve, minimális volt a kannibalizáció, ezzel a termékkel egy teljesen új közönséget hódítottak meg. Az USA-t is, ahol nem Unicum, hanem Zwack néven forgalmazzák, ugyanis az előbbi angol kiejtése zavarba hozza a fogyasztókat. (A cum angolul ondót jelent.)

A közszolgálatiság jegyében elmondták, hogy az Unicum több mint negyvenféle gyógynövényből készül, cirka kétszáz éve ugyanúgy. A gyógynövények egy részét harminc napig áztatják, a másik részét lepárolják. Ezzel a lepárlással teszik igazán egyedivé, ugyanis a legtöbb keserűlikőr úgy áll össze, hogy a gyógynövényeket pusztán áztatják. Zwackék ezek után legalább hat hónapig érlelik tölgyfahordóban. A gyógynövényeknek egyébként mindössze a hatoda származik Magyarországról, a többi külföldről érkezik, hazánkban ugyanis nem terem meg.

Négyjegyű számkódok alapján dolgoznak

A szűk család ismeri csak a pontos receptet, így a hozzávalók egy részét saját maguk keverik össze, a gyárba már csak ez a keverék érkezik. A beérkező gyógynövényeket bent már nem a nevükön nevezik, hanem kapnak egy négyjegyű számkódot, ez alapján dolgoznak vele a munkatársak.

Érdekes, a gyár háború utáni államosítása és a rendszerváltás utáni privatizáció között is készítettek Unicumot a gyárban, ami hasonló volt, de a recept titkossága miatt nem ugyanaz. Mikor újra elkezdték gyártani az igazit, egy ideig mindkettő kapható volt a piacon, mert azoknak, akik negyven évig a hasonlót itták, nem lehetett egyik napról a másikra rögtön a kezükbe adni az eredetit, ami bizony különbözött az akkor megszokottól. Rövid, kb. egyéves átmeneti időszak után aztán teljesen eltűntek a boltok polcairól az utánzatok. Zwack Sándor elmondta azt is, amit már mindenki tudott: apám szerint az emberek két részre oszthatóak: vagy ki nem állhatják az Unicumot, vagy nem tudnak élni nélküle. De mint kiderült, nem csak a kívülállókat osztja meg a likőr. Egyik dédnagymama állítólag, miután megkóstolta az Unicumot, megkérdezte a fiát: Mondd csak, mi tényleg ebből élünk?

Akik nem szeretik az Unicumot, jobb, ha tudják, az ízlés változik. Úgy tűnik, hogy a harmincas évek derekán egyre többen ébrednek úgy, hogy egy pohár Unicumra vágynak.

Egy kis Unicum történelem

1847. Zwack József „eczet s szeszitalok gyártmányára és árusítására engedelmet adatni” kért, majd megalapította gyárát.

1883. májusában, lajstromba vették az Unicum néven forgalmazott gyomorkeserű likőrt, gömbölyű üvegben, rajta a címkével, akkor még fehér alapon piros kereszttel.

Az 1885-ös Budapesti Országos Általános kiállítás katalógusában már azt olvashatjuk, hogy a 22 munkást foglalkoztató gyár 20-30 ezer forint értékű különféle likőrt, szilvóriumot, konyakot szállított Ausztriába, Franciaországba, Oroszországba, sőt Amerikába is.

Az 1890-es években a Zwack családnak komoly vonzalma volt a technika újdonságai iránt. Az irattár őrzi a dokumentumokat, amelyben a Zwack cég hivatalosan bejelenti, hogy egy „Freisler féle felvonót szándékozik telephelyén felállítani a pincehelyiségek és a földszint összekötésére.”

1892-ben a gyár beköltözik jelenlegi Soroksári úti székhelyére.

1894. A Zwack archívum ekkorról őrzi az első olyan likőrös címkét, amelyen az Unicum ma is ismert zöld palackja látható.

1895-ben, a nagy ünnepségek küszöbén a Zwack József és Társa cég megszerzi a kiegyezés óta egyre divatosabb és rangosabb „császári és királyi udvari szállítói” címet. A századforduló után 1905. és 1909 között jelent meg a Zwack Unicum mai napig legismertebb plakátja, a Vizesember.

1915. február 28. Zwack József  94 esztendősen elhunyt.

1948-ban a gyárat államosították és a család menekülni kényszerült. Az eredeti recepttel a zsebében Zwack János olajoshordóval letakart vadászszéken ülve, egy orosz katonai teherautó platóján érkezett a négy hatalom által szektorokra osztott Bécsbe. Az állami monopólium egy Zwack Béla által átadott hamis recept alapján tovább gyártotta az Unicumot, és exportálta a távoli Amerikába, ahol a Zwack család otthonra talált.

1958-ban az amerikai bíróság elmarasztaló döntésének értelmében, sem Zwack, sem Unicum néven nem exportálhatnak többé a nyugati világba. 1970-ben Zwack Péter visszatért Európába és Olaszországban átvette a Zwack Unicum gyártásának és forgalmazásának felügyeletét.

1989-ben az eredeti Unicum visszatért Magyarországra. A vállalat 1991. elején megkezdte az eredeti likőr forgalmazását. 1993-ban kevesebb mint egy évvel azután, hogy megalakult a Zwack Unicum Részvénytársaság, részvényei megjelentek a tőzsdén.

2008. június 26-án Zwack Péter átadta a stafétabotot a következő generációnak: fia Zwack Sándor az igazgatóság elnöke, lánya Zwack Izabella az igazgatóság tagja lett.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.02 14:07:23romaniarulez!

  Én egyszer ittam unikumot, méghozzá Németországban 1998-ban. Ottani vendéglátóm (német üzletember) azt mondta, ha Magyarországon jár, mindig vesz pár üveggel. Egy szóval: BORZALMAS! Kizárólag udvariasságból nem köptem vissza a pohárba, azóta sem tudok ránézni. A Jägermeister is elég pocsék, de az unikum... Ha feltétlenül keverni akarom a gyógynövényeket az alkohollal, akkor maximum Hubertus, bár tény, hogy az nem teljesen ugyanaz, de legalább iható. Nem is igen ismerek senkit, aki unikumot inna, életemben egyszer vettem egy üveget, azt is ajándékba. Szóval lehet, hogy rosszul látom, de a cvakk inkább más termékekből él, ezt meg tartja, mert prestige.

 • 2011.02.02 14:28:30oriza99

  Ha nem izlik, ne igyad. De leszólni nem kéne. Én sok barátommal együtt szeretem. Boltokat nézve is elég tiszteségesen fogy. Kamaszként viszont számomra sem ez volt a csúcs.

 • 2011.02.02 15:26:17tlantos

  Reszemrol meg nem innam (bar fogfajaskor szoktam alkalmazni :)
  Viszont kulonfele husok pacolasahoz szoktam hasznalni. Igen pikans ize lesz tole pl. a csirkenek.

 • 2011.02.02 15:38:20regio54

  Az Unicumot meg kell tanulni szeretni, élvezni!

 • 2011.02.02 15:39:42Junk1

  Több alkoholistával sikerült megismerkednem. Az unicumot ők csak úgy hívják, hogy "keresztes", ugyanis még az ő alkoholbíró köreikből is aki ezt issza az valamiért általában hamar a temetőbe kerül és kap egy keresztet.

 • 2011.02.02 15:42:10Kebnekaise

  Nekem gyerekként az Unicum üvege tetszett nagyon. Azonnal kitűnt a többi ital közül. Később a reklámja (a tengerben úszó ember) és a története is megfogott. Mostanra meg kezdem megszeretni az üveg tartalmát is. Hiába no, tényleg egy hosszú érési folyamat ez:)

 • 2011.02.02 16:47:20Camappa

  Nekem gyakran fáj a gyomrom, mivel fekélyem van. Az Unicom íze ugyan számomra nehezen befogadható, viszont fél órával a fogyasztás után oda a gyomorfájásom.

  UI.: A konkurens termékek menedzserei lesznek szívesek elhúzni :D.

 • 2011.02.02 16:48:44400m

  Az Unicum a legjobb keserű ital, ami létezik!
  Nem hiszem, hogy prestige lenne a gyárnak, ha egyszer csak Magyarországon 3 millió liter fogy belőle évenként.

 • 2011.02.02 16:58:14Macibb

  "Ha éppen akkor, és éppen ott valamilyen oknál fogva vége lenne a világnak, és csak mi maradnánk életben, akik épp a gyárban tartózkodunk, jobb ha tudjuk, hogy Sándor elkelt."
  Feltételezve, hogy a családja nem a gyárban dolgozik, ez esetben lenne egy fiatal özvegyed :)

 • 2011.02.02 17:12:29renhoek

  Szerintem az egyik legfinomabb keserű. Hubertus és Jager sem jött be annyira nekem.

  Anno 16-17 évesen kóstoltam először az unikum+sör kombót. Soha nem rúgtam be tőle annyira, de mindig jó hangulatom lett és ízlett is ízre.

  Aztán összecimbiztem egy Zwacknál dolgozó élelmiszermérnök ismerősünkkel, aki minden összejövetelre hozogatta az Unicumot, meg ilyen spéci riservát, ami borral kevert Unicum volt... Na az volt a legfinomabb amit idáig ittam :P

  Jó dolog, és örüljetek neki, mert hazai kincs.

 • 2011.02.02 17:18:09336

  Unicum rulez! Pedig isten látja lelkem, sok konkurens terméket kóstoltam. A német piacról az Underberg korrekt, az olaszról Fernet Branca, Amaro Montenegro, Amaro Ramazotti. Jaegermeister viszont olyan mint a cukorszirup, vagy folyékony ragasztó. Brrr.

 • 2011.02.02 17:27:24susztertangó

  BiBiBi, nekem van és nem eladó 1 palack "szocialista, golyvásüvegű" Unicumom.A halálos ágyamon, az infúziómba....Egyébként azért is Unicum, mert nem lehet berúgni tőle. Úgy értem másodszor, elsőre megtanultam tisztelni a határokat amit szab.

 • 2011.02.02 17:32:54syandras

  Kedvenc italom az Unicum, csirkével ki fogom próbálni, ahogy tlantos írta!
  A cikk maga tök jó, ha azt nézem, milyen jól kiolvasható, hogy az írója az első pillanatba szerelembe esett Zwack Sándorral, és távozásig le sem vette róla a szemét! Amúgy sok mindent nem ír...
  Unicum a király!

 • 2011.02.02 17:48:47rajen

  Ez jó, hogy valaki vagy imádja, vagy ki nem állhatja. A nők általában nem szeretik, ha már likőr, inkább Jägert isznak a nőismerőseim. (persze van kivétel) Nem egy berúgós ital valóban, de egy feles mindig bevállalható belőle. És gyomorfájásra is használ.

 • 2011.02.02 18:01:14Szarazinda

  Ízlések és... ugyebár, nekem tényleg minden patriotizmustól függetlenül a kedvencem, nekem egyszerűen messze az unicum ízlik a leginkább, a jägert ki nem állhatom és irigykedve figyelem, hogy micsoda egészpályás marketingletámadást folytatott az elmúlt években, és lett globális márka.

  Az a gyanúm, hogy a nextet egyértelműen a jäger ellen tervezték, nekem nagyon hasonlónak tűnik az ízük, így számomra a next is felejtős.

 • 2011.02.02 18:10:58tralalla

  Imádjuk az Unicumot, és való igaz, mi sem isszuk a nextet. Nagyon szimpatikus család a Zwack, sok ilyen kéne az országba, jó példa mindenkinek, hogy sok generáción át milyen szorgalmasak!

 • 2011.02.02 19:03:07abüdöskúrvaanyád

  A legfinomabb rövidital, amit valaha ittam. A kedvencem!
  Az ízvilága egyedülálló. Ha tehetem csak ezt fogyasztom!

 • 2011.02.02 19:45:19Somogyi Szilárd

  a gyógynövény-illat, szerintem, mivel több mint két tagból álló összetett szó, igy szótagszámtól függetlenül kötőjelezendő.

 • 2011.02.02 20:24:43Csicsóka

  Ismeretségemen belül nem él a vagy-szeretem-vagy-gyűlölöm-az-Unicumot mondás. Mindenki szívesen megissza - egy kortyig. Én amúgy a Jägermeistert jobban kedvelem, de csak jéghidegen. Kortyolok időnként svéd gyártmányú gyomorkeserűt is; ahhoz képest az Unicum cukorszirup :)

 • 2011.02.02 23:53:46stikasz_1

  Jah, a pancskirály Zwack bizonyára mindent megtesz a minőségi tömegitalokért.:) Bizonyára nagyon népszerű ital, de rendszeresen jelennek meg alig burkolt reklámcikkek róla, ömlenek a reklámok a tévéből, gondolom csak úgy passzióból. Vagy esetleg szűkül az a rajongótábor...

 • 2011.02.04 22:42:10Roooz

  Bár a Zwack termékeket nem szeretem, hiába vagyok pálinkás, amit ők csinálnak, az nem az!, unicum meg pláne nem. De (elkelt)Sándor kedvéért lehet képes lennék megszeretni... :D:D

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta