Elhasaltak a nagy nevek a gyümölcsjoghurt teszten

A gyümölcsjoghurtok tesztjén már az is jó eredménynek számított, ha több volt a készítményben a gyümölcs, mint a cukor.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 41 gyümölcsjoghurtot tesztelt az összetevők listája alapján, külön figyelmet fordítva a gyerekeknek szánt termékekre. A joghurtok cukortartalmát, gyümölcstartalmát, származási helyét vizsgálták, valamint azt, hogy tartalmaznak-e színezéket, aromát vagy potenciálisan allergizáló hatású karragént, guargumit vagy kármint. Az ismert márkák mind elhasaltak.

A lista eleje

Az első három helyezettben közös, hogy mindegyik több gyümölcsöt tartalmaz, mint cukrot, viszont az első kivételével mindegyik tartalmaz aromát és színezéket is. Első lett a Virágoskút bio málnás-szamócás joghurt, második a Desira földiepres joghurt, harmadik a Nöm Fasten epres joghurt.

A Danone, ami nem is látott gyümölcsöt 

A lista végén 9 termék végzett, mivel 10 pontot sem értek el: Eridanous Greek Style joghurt eperkészítménnyel, Zott Szívecske joghurt eper, Danone könnyű és finom, Danone Actimel Kids eper-banán ízű joghurtital, Danone Frozen Élő joghurtkultúrát tartalmazó eperízű fermentált ital, Maly Gazda Joghurt - epres gyümölcságyon, Riska epres krémjoghurt, Danone Nap mint Nap Élő joghurtkultúrát tartalmazó, eperízű fermentált élelmiszerkészítmény, Frankenland Fit eper- sovány savanyú tejkészítmény. Ezek azok a gyümölcsjoghurtok, amik gyümölcsöt alig tartalmaznak (a legtöbbjüknek 5% alatt volt a gyümölcstartalma), cserébe van bennük rengeteg cukor, aroma, színezék és allergizáló összetevő. 

shutterstock 519440869

Két termék, a Danon Frozen és a Danon Nap mint nap joghurtital egyáltalán nem tartalmaz gyümölcsöt. Habár a nevükben is csak „eperízű” elnevezés szerepel, ami megfelel a Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő előírásnak, mégis megtévesztő lehet a fogyasztó számára, hiszen a kiszerelése és a boltban való elhelyezése alapján nehezen különböztethető meg a gyümölcstartalmú joghurtoktól - áll a Tudatos Vásárlók Egyesületének közleményében. 

A gyerekeknek szánt joghurtok sem arattak osztatlan sikert

Összesen 4 esetben a csomagolás alapján úgy ítélhető meg, hogy a gyártók kifejezetten a gyerekeket célozzák meg az adott termékkel. Ha azt gondolnánk, legalább a gyerekekre való tekintettel jobb minőség várható el, tévednénk: 2 termék mindössze 9 ponttal a lista végére került, ezek a Danone Actimel Kids eper-banán ízű joghurtital valamint a Danone Frozen Élő joghurtkultúrát tartalmazó eperízű fermentált ital. A másik kettő 11 ill. 12 ponttal szintén elég gyengén szerepelt: Danett Danonino Eper, Ekomilk Land Epres ízű.

Mindegyik gyerektermékre jellemző, hogy alacsony a gyümölcstartalmuk (a Danone Frozen egyáltalán nem tartalmaz gyümölcsöt), több bennük a cukor, mint a gyümölcs, van bennük aroma, és többnyire színezék is. Érdekesség, hogy a Danone két másik terméke gyümölcstartalom, illetve gyümölcs és cukor arányát nézve nem sokkal, de mégis jobban szerepelt, mint a gyártó kifejezetten gyerekeknek szóló terméke. A szintén gyerekeknek szánt Ekomilk Land Epres ízű terméknél nem derült ki a cukortartalom a csomagolásról. Mindenesetre gyümölcsből ez a termék is csak 5%-ot tartalmaz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra