Egérürülékkel készült a reform tészta

Nem volt jó szeptembere a Molnár Tanya Kft-nek, ugyanis szentendrei tésztaüzemüket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei látogatták meg, és nem tetszett nekik, amit ott láttak. A hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését, és több mint 1500 kg alapanyag, illetve gluténmentes száraztészta forgalomból történő kivonását rendelte el - számolt be az akcióról honlapján is a NÉBIH.

195123 pic 600x500

Számos hibát tárt fel a NÉBIH ellenőrzése a Pest megyei vállalkozásnál: az üzemben zsúfoltság és rendetlenség uralkodott, a raktárban rágcsálóürüléket is találtak az ellenőrök. Az előállító helyiségben iratokat, irodai eszközöket, míg a bontott alapanyagok mellett festékeket, oldószereket és szerszámokat tároltak. A dolgozók elmondása szerint a nagyobb méretű eszközöket és a tésztakészítéshez használt ún. matricákat az udvaron mosták, egy kerti csapra csatlakoztatott nagynyomású tisztítógéppel.

Az alapanyag raktárban nagy mennyiségű jelöletlen, lejárt minőség megőrzési idejű terméket találtak az ellenőrök. A tápióka keményítő csomagolásán például még a termék pontos neve sem szerepelt. Az üzemben gluténmentes tésztákat, például lenmagos-, gesztenyelisztes makarónit, szezámlisztes spagettit és tarhonyát készítettek. A dolgozók több terméknél sem tudták bemutatni a gyártási naplót, míg más esetekben nem tüntettek fel minden alapanyag nyomon követéséhez, beazonosításához szükséges adatot a dokumentumban.

A szakemberek a helyszínen lejárt minőségmegőrzési idejű, jelöletlen, illetve nem nyomon követhető alapanyagokat is találtak. A hatóság több mint 1500 kg alapanyag, illetve késztermék forgalomból történő kivonását rendelte el. A vállalkozás három cégnek végzett bérgyártást. A további esetlegesen érintett forgalmazók és termékek vizsgálata folyamatban van. A súlyos higiéniai problémák miatt a NÉBIH azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését. A tevékenység folytatásának feltétele, hogy elvégezzék a takarítást, fertőtlenítést, tisztasági festést és rágcsálómentesítést, amit a hatóság ellenőrizni fog. Az ügyben milliós bírság várható.

Oszd meg másokkal is!
Mustra