Teszt: A drága túrakabátok nem jók, ha jön az eső

Ősz van, ez a túrázások időszaka, nem véletlenül hirdetik egyre másra a túraboltok a legtutibb termékeiket. Egy idő után mindenki eljut arra a pontra, hogy venne végre valami rendes kabátot, amiben gyalogolhat, amit felkaphat, ha szakad az eső, de azért nem úgy néz ki benne, mint egy alaktalan rém. Szerencsére a német kiadású Stiftung Warentest szerzett egy csomó kabátot, bevitte a laborjába, és vizsgálatnak vetette alá őket, hogy vajh' megérik-e az árukat, vajon tényleg vízállóak-e, és mennyire engedik ki az izzadságot magukból. A laborban heves esőzésnek vetették alá a dzsekiket, óránként 450 liter vizet kellett elviselniük négyzetméterenként. A tesztbaba pamut pulóvert, esőnadrágot és a kabátot viselte. Az átázást egyrészt vizuálisan mérték, másrészt nedvességjelző szenzorokkal. A nagy mennyiségben lezúduló víz hamar megmutatja a problémákat. 

shutterstock 225105274

Az eső mellett minden kabátot ötször mostak ki, hogy kiderüljön, mennyire bírja az impregnálás. A második eső után jött a teljes összeomlás: 14-ből 11 modell átázott. Ehhez képest az újság 2004-ben elvégzett tesztjén csak 20 százaléka a kabátoknak ázott át, míg 2012-ben már 60, idén pedig 80%.

PFC - valós veszély

A per- és polifluorozott vegyületek (PFC-k) impregnáló anyagok, a legtöbb cég ezt használja a kabátok vízhatlanná tételéhez. Ezek a vegyületek azonban egyáltalán nem, vagy csak nehezen bomlanak le, a vizsgálatok szerint a PFC az anyatejben is mérhető mennyiségben van jelen. A  perfluor-oktánsav ráadásul rákkeltő volta miatt ad okot az aggodalomra.

A teszt pontos menetét el lehet olvasni, a lényeg, hogy a funkciót, a tartósságot, kényelmet, a kapucnit, a láthatóságot mind szemügyre vették, és elemezték. 

Már újonnan sem véd az esőtől

A Columbia kabátjának tesztjekor az érzékelők már 5 perc után nedvességet jeleztek, egy óra után pedig az alsóruházat rendesen elázott. Nagyobb vízfoltok alakultak ki a Vaude, az Intersport és a Meier kabátjánál is.

Az első eső után jött a mosás és szárítás, majd a második esőfelhő. Ekkor vérzett el az Intersport, a Mammut és a Salewa, valamint a Sportcheck, amelyben a bábu kétharmada tocsogott a vízben. Ugyanakkor ezeket a kabátokat úgy hirdetik, hogy nagy mennyiségű vizet bírnak el. A Vaude 10000 mm-ről ír, ehhez képest a mosások után elengedett a ragasztás és befolyt az eső. A részletes eredmények az alábbi táblázatban! 

Kabát neve ár vízállóság 5 mosás után tartósság környezetre gyakorolt hatás gyártva minősítés
Haglöfs Astral III 110,000.- nagyon jó közepes nagyon jó közepes Kína
Schöffel Easy L II 54700.- közepes közepes közepes Kína
Jack Wolfskin shelter Jkt 54700.- közepes közepes közepes Banglades közepes
Patagonia Piolet  110.000.- nagyon jó rossz közepes Vietnám közepes
Marmot Southridge  29000.- nagyon jó rossz közepes rossz Banglades közepes
North Face Sangro 34900.- nagyon jó rossz közepes közepes Banglades közepes
Mammut Trovat Tour HV 70.000.- rossz közepes Kína közepes
Sportcheck Ock 27360.- rossz rossz közepes n.a. rossz
Salewa Fanes clastic ptx2 48600.- rossz közepes rossz Kína rossz
Columbia Pouring adventure 20899.- rossz rossz közepes közepes Vietnam rossz
Intersport McKinley Kumasi 22000.- rossz rossz rossz nagyon jó Kína rossz
Vaude Furnas Jacket II 63990.- rossz rossz közepes rossz Vietnam rossz
Northland RS XT 3000 45600.- rossz rossz rossz rossz Kína rossz
Maier Sports Drava 76000.- rossz rossz közepes nagyon jó n.a. minősíthetetlen
Oszd meg másokkal is!
Mustra