Ez nem taxi, hanem autóbérlés sofőrrel

Úgy tűnik új szereplő indult a piacon, aki megszorongathatja a taxisok monopóliumát. Az Uber után keletkező űrt próbálja betölteni a Car4You, akik cselesen nem személyszállítást ajánlanak, hanem autóbérlést sofőrrel. Jól működő applikáció van hozzá, a készpénzmentes utazás is működik és gyakorlatilag tényleg minden olyan, mint az Ubernél, csak éppen utasból van kevés egyelőre. 

shutterstock 464538002

Ahogyan az Uber sem volt taxis cég, úgy a Car4you sem az, de hogy itt aztán tényleg ne lehessen belekötni semmibe, ők nem is ugyanazt a szolgáltatást ajánlják, mint a taxitársaságok. Míg a többieknél személyszállítás történik, az új piaci szereplőnél szó sincs ilyesmiről. Itt lehet autót bérelni, van sofőrszolgálat, és a kettő kombinálása a nagy találmány: autóbérlés sofőrrel - mi ezt néztük meg tüzetesebben.  

Az applikáción belül meg kell adnia a tartózkodási helyét, és hogy hova szeretne utazni. Erre az alkalmazás kalkulál egy összeget, amit ha elfogad, már rendelheti is az autót és a hozzá tartozó sofőrt. A megtett útra egy másik taxis társaság kalkulátora 2400 forint körüli összeget jósolt (ami ugye, csak tájékoztató jellegű), az autóbérléses megoldással 1700 forint körüli összeget mutatott az alkalmazás, és ez már a végleges ár volt, ennyit vont le az út végén a rendszer. 

Autó 10 perc alatt

A rendelésfelvételkor a bérelt autónk típusát, színét és rendszámát küldte át az alkalmazás, valamint a sofőr telefonszámát és nevét, miközben az applikáción látható, hogy éppen merre jár az autó. Péntek este nagyjából 10 perc alatt ért az Ecseri út környékére a bérelt autó és a sofőr, néhány perccel hamarabb, mint azt az alkalmazás jósolta. 

Az Uber egyelőre kifizetődőbb volt

A sofőr előtte Uberezett, elmondása szerint az kifizetődőbb volt, mert ezt a szolgáltatást egyelőre nem igazán ismerik az utasok, pedig szinte minden ugyanaz, csak nehezebb belekötni. "Igazából annak örülnék, ha a taxisok ezt is kipécéznék maguknak és még utcára is vonulnának, akkor legalább lenne egy kis hírverés" - poénkodott a sofőrünk. Mint elmondta, egyelőre 50 kollégája van, viszont lehetne több az utas, de reméli, hogy egy-két hónapon belül beindul a piac, és majd alig győzik utasokkal. 

shutterstock 318703850

Fizetés bankkártyával vagy készpénzzel

Ami az Uber rendszeréhez képest más, hogy itt lehet készpénzzel is fizetni. A kártyás fizetés a  SimplePay rendszerén keresztül történik, és arra kell odafigyelni, hogy nem automatikus, ahogyan azt az Ubernél megszokta, hanem önnnek kell elindítania egy gombnyomással a tranzakciót. Ha sikeres volt a fizetés, erről üzenet érkezik a sofőr készülékére, majd mindenki mehet a dolgára. Az utazás adatait később egy összefoglaló e-mailben kapja meg a regisztrált címére, majd az alkalmazáson értékelheti a sofőrt, az autót és a szolgáltatást is.

Most akkor ez taxi vagy sem? 

Utas szempontból nézve a a két szolgáltatás ugyanaz: hívok valakit, aki hazavisz és én ezért pénzt adok. Jogi megközelítésben viszont más, hiszen itt én tulajdonképpen autót bérelek, aztán mivel éppen buliztam és ittam, vagy nincs is jogosítványom, vagy éppen csak az úri kedvem diktálja úgy, bérlek hozzá egy sofőrt is. A kettejük közös költségéből jön ki a végösszeg, vagyis nem fuvardíjat állapít meg az alkalmazás, hanem ahogyan az a később kiküldött, az utazást összefoglaló e-mailben is szerepel, sofőrbérlés és autóbérlés tételekből áll össze. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra