Íme a jelen: embertöltő, kisállat-aktivitásmérő és telefonálás a mutatóujján át

A világ egyik legnagyobb technológiai kiállítása Berlinben az IFA, vagyis Internationale Funkausstellung, ahova a világ minden tájáról érkeznek a cégek, hogy bemutassák legújabb termékeiket, vagy éppen megmutassák, hogyan képzelik a jövőt. Az egy nap alatt bejárhatatlan méretű rendezvényen próbáltuk megtalálni a jövő legfurcsább kütyüit. 

Embertöltő - bedugja a fülébe a fényt, megvilágosodik az agya

Mikor szembejött a Human Charger felírat, azonnal egy sci-fi filmre gondoltunk, ehhez képest egy MP3 lejátszó méretű dologról van szó, amin egy darab gomb található, illetve egy ahhoz csatlakoztatható fülhallgatóról, amiből fény jön ki. A működési szisztémája röviden annyi, hogy mikor rövidülnek a nappalok és ettől levertnek és depressziósnak érzi magát, akkor reggel ébredés után a fülébe dugja a fényt és ezzel bevilágítja az agyát, ami ettől azt hiszi, hogy még nyár van. Ugyanezzel a szisztémával az ígéretek szerint a jetlaget is leküzdheti, ha messzire utazik. Ha kétkedve fogadná ezt az egészet, ahogyan mi is tettük, akkor eláruljuk, hogy tudományos kutatás is igazolta a hatékonyságát, bár még ennek ellenére is furcsának tűnik a 219 dolláros, vagyis 60 ezer forintos kütyü. 

human charger
Dívány

Okos óraszíj - a kézcsonját rezegteti, így az ujjából jön a hang

Felejtse el a kihangosítókat, a headseteket, hiszen elég az ujját odatenni a füléhez, hogy hallja a hívásokat. Az SGNL egy okos óraszíj, ami szabvány órákhoz való. Nem kell hozzá okosóra sem, ugyanis bluetooth segítségével a telefonnal kell összekapcsolni. Majd felrakja a kezére úgy, mint bármilyen más óraszíjat és ekkor kezdődik a varázslat. Illetve akkor, mikor hívás érkezik. Ahogyan az óraszíj ráfekszik a csontra, a hívó fél mondandóját rezgésekké alakítja, ami észrevétlenül végigfut a mutatóujján. mikor beszélni szeretne, akkor csak a füléhez emeli az ujját és azon keresztül hallja a másikat, a mikrofon pedig az óraszíjon található, hogy zavartalanul menjen a beszélgetés. Menthetetlenül az ET jut az ember eszébe az egészről, illetve az, hogy egy ilyen óraszíjjal és a hosszú ujjaival milyen könnyedén telefonált volna haza szegény, így egy csomó kellemetlenségtől megkímélte volna magát. Egyébként a helyszínen ki is próbáltuk, a rezgésből semmit sem érez és tényleg az ujjából jön a hang. Persze jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ha már a kezét a füléhez emeli, akkor ugyanennyibe telne, hogy a telefont is a kezébe vegye a művelet közben, de ez a megoldás sokkal vagányabb, és nagyjából 36 ezer forintért már meg is rendelheti.  

Egyébként ugyanezen a csontrezegtetéses elven működő fülhallgatót is láttunk, annak az előnye, hogy nem kell a fülébe rakni, így a külső környeztet is hallja tompán, viszont kevésbé károsítja a hallást. Sportoláshoz vagy biciklizéshez ideális választás lehet. 

IMG 20160902 150158
Dívány

Okosöv - leszidja a használóját ha sokat eszik

A Welt okosöve amennyire szép, annyira gonosz is tud lenni. Kapható női és férfi változatban is, és az egyik okos tulajdonsága, hogy folyamatosan méri a derékkörfogatát, így a nap végén tudja, hogy hányszor evett nehezet, hogy mennyit ült, mennyit ment és ebből mennyit gyalogolt. Ezeket összegezve megkapja nap végén az ítéletet, ami nemcsak abból áll, hogy nem érte el az ideális célt, hanem a telefonja közli a rideg igazságot: a napi teljesítménye szegényes. A Kickstarteren már nagyjából 20 ezer forintért hozzájuthat az övhöz. 

IMG 20160902 145810
Dívány

Kisállat-aktivitásmérő: a swarovskis csillogás a kutyáknak is jár

Az egy dolog, hogy ön tudja, merre jár egész nap, mennyi kalóriát éget el és hány kilométert sétálgat, de biztos abban, hogy a kutyája is egész nap aktív életet él a kertben, és nem csak szunyál egész nap békésen egy fa árnyékában? Vagy kíváncsi arra, hogy a kijárós macska mennyire aktív és merre járkál, amíg ön a munkahelyén ül? A Tractive GPS-es aktivitásmérő ebben segít, na meg abban, hogy hol is van éppen a kedvence. A nyakörvre szerelhető aktivitásmérőt és helymeghatározót a telefonján tudja követni és ami jó hír, hogy Magyarországon is működik. Természetesen több színben és típusban is elérhető, vizslája terepszín kütyüvel, pudlija pedig rózsaszín, kristályokkal kirakott jeladóval futkározhat a kertben. Macskája meg azzal, amelyiket hagyja magára aggatni.

IMG 20160902 131516
Dívány

GPS gyerekőr - virtuális kerítés gyerekeknek

A Trax Play elsősorban a gyerekeket védi, de a kisállatoknak is ideális, vagy gyerekeknek kisállattal. A lényege, hogy szó szerint tudni fog gyereke minden lépéséről. Mivel beépített SIM kártyával rendelkezik, így nincs roaming díj sem, vagyis akkor is használhatja, ha a gyerek például külföldre utazik a nagyszülőkkel vagy az osztállyal. A legizgalmasabb részt csak egyszerűen kerítésfunkciónak neveznénk, ezzel egy virtuális kerítést tud például az iskola köré állítani. Ha a gyerek iskolaidőben ezen a kerítésen kívülre kerül, akkor a 15 másodpercenként jelet küldő GPS azonnal jelez a telefonján. Nem csak területre, de időszakra is programozhat, vagyis a kütyü jelez reggel 8-kor, hogy a gyerek az iskolában van, de délután 2-kor is értesítést küld ha tényleg megérkezett az edzésre, ahogyan akkor is kap egy üzenetet ha hazaért. Természetesen egy telefonhoz több jeladót is hozzárendelhet, és arra is lehetősége van, hogy kiterjesztett valósággal, a telefonja kameráját használva lássa, hogy merre halad a jeladó. Ez akkor jöhet jól ha elkeveredik a gyerek a tömegben, vagy a játszótéren szem elől veszti. 

ip6 fence.png
Trax

Navigáció bicikliseknek: utat nem, csak irányt mutat

Tekerés közben elég nehéz és veszélyes például a telefonon keresni a megfelelő utcát, ezért a Beeline kitalált egy olyan biciklis navigációt, ami pofonegyszerűen működik. Az egész nagyjából akkora mint egy biciklicsengő, ami vezeték nélkül kapcsolódik a telefonhoz. Ahelyett, hogy a kijelzőn térképet és utcákat láthatna biciklizés közben, csak egy nyilat lát majd, az mutatja az irányt. A cég szerint az igazi biciklisek többsége nem utcákra kíváncsi és nem akar azon stresszelni, hogy most itt kellett volna-e balra fordulni vagy a következő utcán, hanem egyszerűen az irányt akarja tudni. Hogy ehhez átvág-e a patakon vagy kikerüli, esetleg utca helyett egy kis földutat választ, az már az ő dolga, a lényeg, hogy tudja mi az irány. Ezen túl még sebességet és az időt is mutatja a szerkezet, ami egy töltéssel nagyjából 30 órát bír ki. 

IMG 20160902 140816
Dívány

Sörfőzés a konyhaasztalon: elronthatatlan megoldások

Ahogyan egyre nagyobb lesz az érdeklődés a sörök és a sörkészítés "kézműves" megoldásai iránt, úgy próbálnak egyre többen sört főzni otthon, ami természetesen az esetek többségében nem éppen a várt eredményt hozza. A megfelelő eszközök kellenek hozzá, kiváló alapanyagok, jó időzítés és talán még szerencse is, és az eredmény még ekkor sem biztos. A Brewie magyar találmány, és az IFA-n nem csak azért volt tömeg a standjuknál, mert sörözni is lehetett, hanem mert nincs is annál menőbb dolog, mint mikor otthon egyetlen gombnyomással (tényleg!) lehet sört főzni. A malátát, a komlót és még az élesztőt is egy pakkban kapja egy RFID kártyával, ami tartalmazza a receptet. Ha azonban kísérletezgetni szeretne, ezt is megteheti és változtathat az értékeken. De miért is tenné. mikor menő sörfőző mesterek gondosan kikísérletezett söreit kaphatja meg otthon! Persze az igazi sörszakértők szerint a vízminőségen azért még így is el lehet csúszni. Aztán már csak fermentálni kell, és szervezheti is a bulit!

Egy főzésből 10-20 liter sört kap, maga a gép pedig 1849 dollárba kerül bevezető áron, vagyis nagyjából félmillió forintot kell rászánnia. Ha kisebb mennyiségben fogyaszt sört, akkor pedig a Pico Brew lehet jó megoldás, ennek az ára is a fele, és feleennyi sört is készíthet vele, amihez a világ szinte bármelyik sörfőzdéjéből rendelhet alapanyagot.  A szisztéma nagyjából ugyanaz, vagyis hogy gyakorlatilag elronthatatlan, jó söröket készítsen otthon. 

Billentyűzet nélküli notebook: minek festegetne papírra?

Több nagyon vékony notebookot is bemutattak az IFA-n, de a Lenovo csavart egyet ezen is és megalkotta a Yoga Bookot. Az egész egy kis notebook, vékony is és könnyű is, hardverileg is rendben van, vagyis eddig még nem tűnik ki a többi közül. Az sem újdonság, hogy minden irányba ketté lehet nyitni, vagyis akár tabletnek is lehet használni. A csavar akkor jön, mikor szétnyitja az ember és billentyűzet helyett egy teljesen sima felületet lát. Pont ez a Yoga Book lényege, ugyanis ha akarja virtuális billentyűzetként gépelhet, ami első ránézésre furcsa lesz (főleg annak, aki szereti verni a billentyűket és hallani a kopogást), de az első próba után kiderült, hogy nagyon kényelmes és hamar megszokható. Ja és jó hír, hogy magyar billentyűzettel is elérhető lesz! Ha viszont a másik funkcióját használja, akkor rajzolhat rá, sőt a saját fejlesztésű programmal a firkálgatásnál komolyabb művészi ambícióit is kiélheti minden gond nélkül. 

29299731331 6d4ef73915 h
Dívány

A hajszárítók új generációja: kör alakú és kefés hajszárító

Bár a kefés hajegyenesítős szárító már nem újdonság, a Babyliss is megpróbálkozik vele: ők azt ígérték, hogy ez azért más mint a kínai változatok (amik szintén ugyanezen az elven működnek és még így is néznek ki), mert az övék tényleg működik is. A kiállításon ki is lehetett próbálni, de mivel szögegyenes a hajam, és még csak nem is a zuhany alól léptem a standjukhoz, nem vonnék le messzemenő következtetéseket a működéséről. A marketingesek szerint azért mindenképpen jót tesz a hajnak, ha nem roncsolja fésüléssel, szárítással majd vasalással, hanem egyszerre elintézi egyben az összeset, és marketinges bullshitelés ide vagy oda, ebben azért legalább logika tényleg van.

A Dyson viszont azt ígérte, hogy alapjaiban újítja meg a hajápolást, ezért piacra dobott egy olyan hajszárítót, ami egy zuhanyfej és egy vasutas tárcsa szerelemgyereke, kicsit megdizájnolva. Ennek a lényege, hogy olyan erővel fújja a levegőt a hajára, hogy az secperc alatt megszárad, formázni is lehet, és még kíméli is a hajat. Az eszköz másodpercenként húszszor méri a levegő hőmérsékletét nehogy roncsolja a hajszálakat. Mindehhez újragondolták az egész hajszárítást, és a nyélbe rakták a motort: ezzel állítólag sokkal kiegyensúlyozottabb a hajszárító súlya, és sokkal könnyebb tartani, mint a régi hajszárítóját. A szűkítőfejek mágnesesek, ezért könnyű őket a szerkezethez erősíteni és levenni, és azt állítják, hogy még a haja is fényesebb lesz, ha ezzel szárítja, amit azért nem hittünk el. Pedig a 110 ezer forintos árért cserébe ez azért tényleg alap kellene, hogy legyen. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra