Példát vettek az Uberről a taxitársaságok

Egyszer már megnéztük, hogy mit tudnak a taxis applikációk – most, hogy már csak ezekre lehet számítani, itt az ideje, hogy felülvizsgáljuk, mennyit is fejlődtek azóta, mióta mindenki beleszeretett az Uber alkalmazásába. Nos a válasz az, hogy legalább ebben a jelek szerint tanultak a taxisok az Ubertől: sokat javultak az applikációk, sőt vannak olyanok, amik már-már tökéletesnek mondhatóak, bár még mindig nem olyan utasbarátok, mint az Uber. 

shutterstock 338265050
mikecphoto / Shutterstock

Főtaxi (iOS/Android)

A Főtaxi appja az egyik, ami már közel jár ahhoz, hogy tökéletesnek lehessen mondani. Egy egyszerű regisztráció után lehet autót rendelni, a helymeghatározással sincs túl sok gondja. Ha beírja a célállomást is, akkor a program kiszámol egy körülbelüli költséget és útvonalat is ajánl. Ha extra kívánságai vannak, mint például az előhűtött autó nyáron vagy a több nyelvet beszélő sofőr, azt is itt jelezheti, majd a sikeres rendelésfelvétel után megkapja az autó számát, típusát, rendszámát, a sofőr nevét és hogy kb mikor érkezik. Az applikációhoz hozzárendelheti a bankkártyáját is, a Simple Pay kezeli ezt a műveletet, majd azonnal értékelheti is az egész utazást, amíg bejut a lépcsőházba. Egyébként főtaxis autót a Simple alkalmazásán keresztül is tud rendelni és azon keresztül is tudja rendezni a fuvardíjat. 

City Taxi (iOS/Android)

Ahhoz képest, hogy a City Taxi az előző tesztünkben mennyire bénácska applikációval szerepelt, most komoly változásokon ment keresztül: ha lenne benne menetdíj-kalkulátor és ajánlott útvonal, akkor gyakorlatilag tökéletes lenne. A regisztráció után azonnal a saját helyzetet lehet látni a térképen, és a közelben lévő taxikat: pirossal, ami foglalt, zölddel pedig azt, ami szabad, és egy gombnyomással rendelni is lehet. Itt megadhatja az érkezést, rendelhet későbbi időpontra is taxit, beállíthatja az utasok számát, és hogy kombi gépjárművet szeretne-e, majd a Hol a taxim? menüpont alatt követheti nyomon a kocsiját és a legfontosabb adatokat, mint a típus, rendszám, azonosító és a sofőr neve. A fizetési módok közül választhatja a járműben készpénzzel vagy kártyával funkciót, vagy az alkalmazáson keresztüli fizetést, ha regisztrálja bankkártyáját (aki ettől ódzkodna, annak eláruljuk, hogy az OTP Mobil Kft. áll a kártyakezelés mögött). Utazás után értékelheti a sofőrt és az utat tisztaság, pontosság és udvariasság szempontjából. Külön jó pont, hogy az app angolul is elérhető.

Budapest Taxi (iOS/Android)

A Budapest Taxi applikációja is rengeteget fejlődött, de azért még így is vannak hiányosságai. Gyakorlatilag ugyanazt az elvet követi, mint a City Taxi alkalmazása, csak egy fokkal körülményesebb regisztrációval (megerősítő sms kód pötyögése) és olyan hiányosságokkal, mint a GPS alapú keresés. A Flórián téri szerkesztőségben ülve valamiért Clark Ádám téri autók tűntek fel, ami azért nincs éppen közel, és itt sincs menetdíj-kalkuátor, ami márt csak azért is érthetetlen, mivel a honlapon van, méghozzá egy elég jó. Na de ki szeretne egyszerre appot és honlapot is használni? Senki. Ehhez is lehet bankkártyákat rendelni, és itt is jelezheti, hogy hányan utaznak és milyen autót szeretne, illetve ennél az applikációnál is nyomon követheti taxija érkezését, megkapja a legfontosabb adatait, majd értékelheti is az utazását. 

Green Lite taxi (iOS/Android)

A Green Lite a környezetbarát szolgáltató, akik csak elektromos járművekkel közlekednek, és nekik is majdnem összejött a tökéletes alkalmazás megalkotása. A visszaigazolós regisztráció után tudja használni az appot, tud GPS alapon autót rendelni (a GPS nagyjából el is találta a pontos helyet), és még menetdíj-kalkulátor is van benne javasolt útvonallal, vagyis elsőre nagyon jól teljesít az applikáció. Ami viszont baromira hiányzik belőle, az az, hogy nem lehet fizetni is az appon keresztül. Pedig még taxamétert is építettek az applikációba, ami kiváló ötlet azoknak, akik rettegnek attól, hogy pont náluk romlik el a taxióra. 

Taxi Plus (iOS/Android)

A Taxi Plus alkalmazása pontosan ugyanaz, mint a Green Lite taxié, csak a dizájn más, ez azonban nem változtat azon, hogy pont ugyanazokat a dolgokat hiányoljuk belőle, mint a Green Lite appjából. 

Taxi 4 (iOS/Android)

Szintén sokat javult az előző teszt óta, de sajnos még mindig messze van a tökéletes alkalmazástól. Az egyszerű regisztráció és a pontos helymeghatározás mindenképpen pozitívum, ahogyan az útvonaltervező és a díjkalkulátor is. Ami viszont nagy negatívuma, hogy nemcsak hogy nem tud az applikáción keresztül fizetni, de még azt is egy eldugott helyen kell jelezni, ha kártyával rendezné a menetdíjat. Ez ugyanis csak úgy hívható elő, ha a cím és a célállomás megadása után a rendelés részleteinek összegzésénél a módosítást választja (?). Mi is véletlenül találtunk rá, mikor arra voltunk kíváncsiak, hogy hány főre lehet még módosítani az 1-4 főnek történő rendelést.

Taxify (iOS/Android)

A legújabb szereplő a piacon a Taxify, az ő mottójuk ugyebár az, hogy pótolják az Uber kivonulása után keletkezett űrt. Az applikáció is ennek megfelelően profi, egyedül itt volt lehetőség a Facebookkal történő bejelentkezésre. A helymeghatározás is jól működik és gyakorlatilag valóban ugyanúgy működik, mint ahogyan azt az Ubernél megszokhatta. Látja a szabad autókat, ha megadja a célállomást, akkor árat is kalkulál, igaz az összes applikáció közül ez adta a legszélesebb tartományt. Míg a többi  menetdíj kalkulátorral rendelkező szolgáltató nagyjából ugyanazt az összeget kalkulálta a szerkesztőségből hazafelé vezető útra előzetesen, a Taxify egy 1960-2650 forint közötti kalkulációt dobott ki. Azért lássuk be, hogy a 700 forintos különbség egyáltalán nem elhanyagolható, bár a hivatalos és fizetendő végösszeg úgyis az lesz, mint az összes többi esetben, azaz amit a taxióra mutat az érkezéskor. A készpénzmentes fizetést itt el is felejtheti, mert vagy bankkártyával fizethet a taxiban, vagy az alkalmazáson keresztül, ha regisztrálja a bankkártyáját. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra