De mire jó egy hőkamera egy mobilban?! Nagyjából mindenre!

Sokáig hittük azt, hogy egy okostelefonba már túl nagy újítást nem tudnak beletenni, erre előállt a Cat egy hőkamerás telefonnal. Bár leginkább a férfiak a célközönsége az S60-as telefonnak, de annyira strapabíró, olyan elpusztíthatatlannak tűnik és a hőkamera is épp elég szórakoztató ahhoz, hogy elgondolkodjon az ember azon, hogy bevezesse a szabadidős telefon fogalmát. 

A Cat S60 androidos okostelefon nem áll meg annál, hogy 13 MP-es hátsó és 5 Mp-es elülső kamerája van, vagy hogy 3800 mAh-s akkumulátorával sokáig lehet használni egy töltéssel. 4,7 colos kijelzője és 3 GB-os RAM van benne, egyébként két SIM kártyával használhatja, van benne bluetooth és NFC, és LTE-képes is. A 32 GB-os memóriáját bővítheti SD kártyával, vagyis szinte minden olyan dolgot tud mint egy jobb okostelefon, csak van benne némi extra. 

Az, hogy gyakorlatilag elpusztíthatatlan 

Ha strapabíró telefont keres, akkor ez az. Nem állítjuk, hogy nem robosztus, azt sem, hogy könnyű és kecsesen vékony, de ennek biztosan semmi baja nem lesz ha leejti, sőt akár földhöz is vágja. A tesztek szerint 1,8 méterről is kibírja az esést, szóval nem elég csak kiejteni a kezéből, lehetőleg a feje tetején kell egyensúlyoznia bénán. A vízzel sincs különösebb gondja, 5 méteres vízben is vígan elvan 60 percig, sőt közben tud képeket és videókat készíteni a medencében vagy a nyaraláson. De jól bírja a port is, és első fogásra is olyan, mint amivel akár focizni is lehet, akkor sem lesz túl sok baja. Akik szeretik az extrém sportokat, sokat túráznak, vagy valamilyen vizes sportot űznek, azoknak jó hír, hogy vizes ujjakkal is lehet használni, sőt kesztyűben is nyomkodhatja. 

Az első hőkamerás telefon

Ez lett az első olyan okostelefon, amibe hőkamerát szereltek, ráadásul rögtön egy elég jó felbontással rendelkező, FLIR beépített Lepton hőkamerát. Kiegészítőként ezt eddig is lehetett venni például iPhone-hoz, de ez mégis más, hiszen bármikor elérhető, és így sokkal kényelmesebb, mint bármilyen más megoldás. A kamerával felvételeket is készíthet, akár panoráma- vagy videófunkcióban is lehet használni -20 és 120 fok között. Sőt timelapse videót is felvehet, ami egy szakembernek szintén hatalmas segítség, de bárkinek szórakoztató megnézni például, hogyan sül át a hús. Hőkamerát egyébként önmagában viszonylag drágán lehet beszerezni, és nem is olyan darab, amit az ember otthoni használatra megvásárol csak úgy, hogy legyen még valami a szerszámok között, amitől nem borul fel a sarokcsiszoló. Ha viszont állandóan kéznél van egy ilyen, akkor jó móka, főleg hogy a hőkamerának is különböző módjai vannak. Persze azoknak a legjobb választás, akik gyakran használják a munkájukhoz, hiszen azért mindennap nem olyan szórakoztató megnézni, hogy hol is szökik a fűtés, vagy hol nem működik a szelep a fűtésrendszerben, vagy lecsekkolni melyik a laptop legforróbb pontja, esetleg hogy melyik elektromos eszközünk melegedik túl. 

Minden telefonba hőkamerát!

A telefont nyomogatva azonban hamar kiderül, hogy a hőkamera nemcsak munkához hasznos, de szórakozásnak is, és szinte nincs is olyan élethelyzet, amikor ne lehetne hasznát venni. Például elmegy egy pékségbe és azonnal kiszúrhatja a legfrissebb, még meleg kenyeret. A hűtőpultból is kiválaszthatja a leghidegebb üdítőt anélkül, hogy az összeset végigfogdosná. Nyaraláskor nem kell lesokkolódnia, hogy milyen hideg a víz, a hőkamera megmondja a pontos hőmérsékletet ugyanúgy, mint amikor arra kíváncsi, mennyire fogja szétégetni a levessel a száját. A hőkamera funkciói tényleg kimeríthetetlenek, és amíg nincs a kezében egy ilyen, rá sem jön, mennyi mindenre használhatná. Gondoljon csak bele például, hogy ha este bemegy egy parkolóházba vagy egy sötét lépcsőházba és előkapja a hőkamrát, azonnal meg tudja mondani, hogy 30 méteres körzetben van-e ott még valaki önön kívül. Pontosan tudni fogja, hogy milyen meleg a sütő, vagy hogy mennyire sült át a sütemény. Igazából az egész élet másmilyen hőkamerával, és bár ez elsősorban a férfiak számára lesz érdekes, nekik valószínűleg eléggé az: jó ha tudja, hogy a Buzzfeed bebizonyította, hogy a szilikonos mellek is kiszúrhatóak vele... 

Július közepétől lehet megvenni

A telefon persze nem lesz túl olcsó, de a legnagyobb üzletekben – mint a Media Markt, Extreme Digital vagy az Euronics – lehet majd kapni. Az ajánlott fogyasztói ára 219 ezer forint körül lesz, de a Telekomnál hűségidő vállalásával olcsóbban is hozzá lehet jutni. Hát igen, ezt azért kétszer is meggondolja az, akinek nem a munkájához kell, bár tény, hogy maga a hőkamera eleve sem olcsó mulatság. Viszont annál jobb. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra