Teszt: több drága férfidezodor is megbukott

Németországban évente 745 millió eurót költenek el dezodorokra. Legkedveltebbek a fújós termékek, ezeket követik a golyós dezodorok, majd stiftek. A német fogyasztóvédelmi lap, a Test Magazin férfi izzadásgátlókat és dezodorokat vizsgált meg, melynek során érdekes meglepetések születtek. 

"48 órás védelem a testszagok ellen", 24 órán át extra frissesség"  - ismert reklámszövegek, ám a valóság már nem olyan szép. Minden terméket 20-an vizsgáltak meg, és olyan teszteknek is alávetették őket, mint hogy 20 percen keresztül kellett ülniük 38 fokban, 35 százalékos páratartalom mellett. Az izzadáscsökkentők két kivétellel láthatóan csökkentették az izzadás mennyiségét. 

shutterstock 303929507

A teszt során mérték az izzadság mennyiséget, és minden terméket két héten át teszteltek az alanyok,az egyik oldalon a számukra ismeretlen terméket használtak, míg a másik oldalon nem használtak semmilyen dezodort. A termékekben ellenőrizték az alumínium jelenlétét. 

Íme az eredmény

Megfelelő eredmény 

Nivea Men Dry Impact Plus 

Axe Dark (dezodor)

Nivea Men Fresh Active (dezodor)

Cien Men Sport 

Rexona Men Cobalt 

Balea Men Fresh 

dove Men+Care Energy Dry

Nem megfelelő eredmény

8X4 Men discovery

Isana Med Deospray

Fa Men Speedster

Vichy Homme 24 Ultra Fresh

Logona Mann 

L'oreal Men Expert Carbon Protect (izzadásgátló)

Adidas Cool&dry 48h (izzadásgátló)

A német törvények szerint maximum 20 százaléknyi alumínium-kloridot tartalmazhatnak a dezodorok és izzadásgátlók. A legtöbb a Balea Men Freshben található, de ez sem haladja meg a 7,7 százalékot. Egy korábbi teszt alapján ez a nőknél 7,4 százalék volt. 

Az izzadáságátlók között az első helyet a Nivea Men Dry Impact Plus névre hallgató terméke szerezte meg. Az ellenkező oldalra került a L'oreal Men Expert Carbon Protect terméke, amely mind a szagok ellen, mind az izzadás ellen hatástalannak bizonyult. 

A deók esetében az Axe Dark és a Nivea Men Fresh Active végzett az első helyen, annak ellenére nagyon jó eredménnyel, hogy a teszten szereplő dezodorok egyike sem tartalmazott alumínium-kloridot. 

Sajnos a Logona natúr terméke végzett az utolsó helyen, mert nem hatásos az izzadságszag ellen, ehhez képest a teszt második legdrágább terméke volt.A legdrágább szintén csúfos kudarcot vallott, az itthon nem kapható Vichy Homme Ultra-Frisch spray után bizony büdös maradt a hónalj. 

Aki nem szeretne alumíniumtartalmú terméket használni, az ellenőrizze rendesen az összetevők listáját, bár a vizsgálatok szerint azon termékek, melyen az alumínium mentes, vagy 100% alumínium felirat szerepelt ténylegesen sem tartalmaztak alumíniumot. Ez azoknak lehet fontos, akik tartanak a vegyülettől, annak vélt rákkeltő volta miatt.

Kérdések és válaszok az izzadásról 

Máshogy izzadnak a férfiak?

Igen, a férfiak többet izzadnak. Ennek oka, hogy több verejtékmirigyük van, mint a nőknek és többet és gyorsabban is kezdenek el izzadni. 

Miért büdösebb a férfi izzadság?

Minden ember egyedi baktériumflórával rendelkezik, és ez határozza meg a testszagot. A férfiak izzadsága büdösebb, melynek oka a tesztoszteron, melyből a férfiak többet termelnek. A tesztoszteronnak nincs szaga, de a  felszínre jutva izzadással jutnak a bőrfelszínre,ahol a bomlás következtében felszabaduló bomlástermékek váltják ki a rossz szagokat. 

Mitől mások a férfi dezodorok?

A férfi és női dezodorok különböznek egymástól összetevőikben, ám a hatóanyagok ugyanazok. Ráadásul nincs több aluminium-klorídot bennük, mint a nőiekben. Egy dologban különböznek, ez pedig az illat.

Ha szőrtelenítenek a férfiak, kevesebbet fognak izzadni?

Sajnos az izzadás mennyiségét nem befolyásolja a borotválkozás. ám a szag intenzitása csökkenhet, melynek oka, hogy csökken a terület, ahol meg tudnak ülni az izzadságcseppek. 

Érdemes orvoshoz fordulni az erős izzadás miatt?

A kérdés az, hogy mennyire befolyásolja az izzadás az életminőséget. Ha nem tartható kontroll alatt, ha nem stressz, vagy a szervezet fizikai megterhelése váltja ki, akkor mindenképp érdemes kivizsgáltatni. Ezt okozhatja a túlzott verejtékezés nevű betegség, de a háttérben komolyabb baj, mint pl. a cukorbetegség is meghúzódhat. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra