Veszélyes a Hello Kitty-s és a Minnie egeres reggelizőkészlet

Ha a KIK-ben vásárolt gyermekének vidám, mintás reggeliző készletet, amelyről Hello Kitty, Pókember, Minnie egér vagy a Star Wars szereplőgárdája mosolyog vissza, akkor azt a lehető leghamarabb tüntesse el a konyhából, ugyanis kadmium és kobalt oldódik ki belőle a megengedettnél jóval nagyobb intenzitással. A Nébih vissza is hívta őket.

A kínai származású étkészletek veszélyeiről  a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az EU tagállamok gyors riasztási rendszerén (RASFF) értesült, Németországban jelezték, hogy gond van vele.  A NÉBIH felvette a kapcsolatot a magyarországi forgalmazóval annak érdekében, hogy a kifogásolt termékeket azonnal kivonják a forgalomból. 

A cég tájékoztatása szerint a reggeliző szett az üzletekben már nem kapható, ennek ellenére ha ilyet vásárolt és használja, akkor jó ha gyorsan eltünteti a konyhából, hiszen a magasabb hőmérsékletű italok, ételek az esetek többségében felgyorsítják a kioldódási folyamatokat.

Miért veszélyes a kobalt és a kadmium?

A kobalt nyomelem, a B12 vitamin (kobalamin) központi atomja, kis mennyiségben az emberi szervezetnek szüksége van rá. Nagyobb mennyiségben azonban az emberi szervezetben nem kívánatos anyag. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a kobalt és kobalt vegyületek csoportját lehetséges emberi rákkeltőként a 2B csoportba sorolta be.

A kadmium a természetben csaknem mindenütt előforduló környezeti szennyező anyag. Vegyületei erősen mérgezőek. A szervezetben elsősorban a májban és a vesében felhalmozódásra képes, bizonyítottan rákkeltő hatású. Élelmiszerekkel érintkező, nem megfelelően készített anyagokból, edényekből, eszközökből is kioldódhat, jelenléte a legkisebb mértékben sem kívánatos.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek