Már nem kell sokat várni és Magyarországon is 2016 lesz

260 magyar webshop-üzemeltetőt kérdezett meg a közösen a MasterCard és a Shoprenter, a válaszokból pedig kiderül, hogy lassan, de biztosan itthon is utolérjük technikailag az aktuális évszázadot: az online boltok közel felében (47%) már lehet bankkártyával is fizetni. Jó hír, hogy a funkciót egyelőre nem támogató válaszadók közül minden harmadik azt mondta, pár hónapon belül bevezeti a kártyás fizetést, kicsivel kevesebben pedig azt, hogy egy éven belül tartja megvalósíthatónak ezt a "fejlesztést".

A megkérdezett üzemeltetők negyven százalékára igaz, hogy az utánvétes fizetésnél is használhatják kártyájukat a vásárlók az átvevőhelyen, az üzletben vagy éppen a csomagautomatánál. Bár sokan félnek, hogy illetéktelenekhez jutnak a kártyaadatok, a MasterCard közleményéből az is kiderül, hogy a Magyar Nemzeti Bank szerint az összforgalomhoz viszonyítva továbbra is alacsony a hazai kártyaelfogadói hálózatban elkövetett visszaélések aránya.

GettyImages-51856165
Chris Hondros / Europress / Getty

Fő a biztonság

Az elmúlt évek fejleménye az is, hogy a magyar webáruházak túlnyomó többsége nem „látja” az ügyfél adatait, hiszen az internetes fizetés nem a kereskedő weboldalán, hanem a bank fizetési oldalán történik. A mobilfizetés elterjedésével új fejezet nyílt a biztonságos digitális fizetések történetében: az új, jelszavak nélküli hitelesítési megoldások – az ún. biometrikus azonosítási módok – még kényelmesebb és biztonságosabb fizetést jelentenek, hiszen az azonosítás a fizető személy egyedi fizikai, testi jellemzői alapján automatikusan történik. Ezeket a jellemzőket – például az ujjlenyomatot, a szívritmust vagy a retina képét – sem elveszíteni, sem ellopni, sem átadni nem lehet, de elfelejteni sem.

Oszd meg másokkal is!
Mustra