Okos, gyönyörű, és két Leica kamerát is kap vele: kipróbáltuk a Huawei új designtelefonját

A Huawei Londonban jelentette be, hogy eltökélt szándéka, a mobilos fényképezés forradalmasítása és új szintre emelése. Ehhez pedig bemutatták a P9 okostelefont, amin az ikonikus Leicával működtek együtt, ráadásul kapásból két kameralencsét is tettek bele. 

A Huawei a P- szériával évek óta arra törekszik, hogy a használói ne csak szimpla telefonként tekintsenek a készülékre, hanem életük részévé váljon. A P8 szuper kameratechnikáját továbbfejlesztve álltak elő a P9 telefonnal, aminek legnagyobb dobása, hogy nagyjából egy nap után azt érzi tőle az ember, hogy a képei a National Geographicban is megállnák a helyüket, még akkor is ha a egy egyszerű vajas kenyeres ételfotóról van szó. 

Minek a két kamera? 

Nem ez az első olyan telefon, amiben két kamera áll egymás mellett a tökéletes képminőség megalkotása miatt. Nem, egyik sem tartalék kamera, hanem a két önálló, külön darab, két külön szenzorral. Az egyik monokróm, ami a részletekért felelős, a másik pedig RGB kamera, ami viszont a színekkel foglalkozik. Ez a gyakorlatban pedig azt jelenti, hogy a két kamera együttműködve úgy tud képet készíteni, hogy abban a színárnyalatok, a mélység, valamint a világosság a lehető legoptimálisabban jelenjenek meg. Vagyis ha ön megszállott természetfotós, imádja a naplementéket, és szeretne ellenfényben is tökéletes nyaralós fotókat készíteni, vagy akár alacsony fényviszonyok mellett fényképezni, akkor ez a technológia ezt megoldja mindenfajta fotós előképzettség és tanulás nélkül. Ha minderre számszerűsítve kíváncsi, azt is tudunk mondani: 270 százalékkal több fényt enged be mint az iPhone 6S és 90 százalékkal többet mint a Samsung S7-es telefonja.

A készülék bemutatóján Richard Yu, a Huawei vezérigazgatója elmondta, hogy már nem elég, hogy tiszta és éles képeket készít az ember, de fontos, hogy mikor megtalálja a tökéletes témát, akkor a gépe hozzá tudjon adni valami pluszt, amitől művészi lesz az egész, ezért álltak össze a német Leicával. Oliver Kaltner, a Leica vezetője pedig arról beszélt, hogy a hosszú távú együttműködésük messze túlmutat azon, hogy kitalálták hogyan tudnak egy Leica lencsét úgy lekicsinyíteni, hogy még így is visszaadja azt a minőséget, amitől a Leica mindig is a világ élvonalába tartozott (még az olyan apró részleteket is visszaadja a telefon, mint a Leica fényképezőgépek hangja). A két cég mérnökei a képalkotási, képkészítési folyamatokban is együtt működtek, hogy tényleg mindenki profi fotósnak érezze magát egy telefonnal a kezében. Sőt, a már profi fotósok is megnyugodhatnak, ugyanis mindent be lehet rajta állítani manuálisan is, és a RAW fotózással is elbír. 

Designtelefon

Ahhoz, hogy a telefon gyakorlatilag egy kiegészítőként a mindennapok részévé váljon, lényeges az is, hogyan néz ki, miből készül és mennyire divatos. A P9 polírozott, csiszolt és extra fényes, ékszerszerű fémborítást és 5,2 inches kijelzőt kapott, maga a készülék viszont nem lett hatalmas. Ez köszönhető annak, hogy a kijelző mellett kétoldalt gyakorlatilag nincs kávája, és a kijelző alatt és felett is minimálisra csökkentették a részeket. A telefont hat színben dobták piacra, itthon ezüst és szürke színben lesz elérhető, a londoni bemutatón pedig a ceramic white fantázianevet emelték ki különösen, ez ugyanis extra fényes, de természetesen két fajta arany és egy rózsaarany árnyalat is elérhető a nemzetközi kínálatban. 

A fényképezésen kívül tud bőven mást is

A 3000 mAh-es akkumulátornak köszönhetően simán kibírja az egy napot, sőt igazából sokkal többet is, ha nem nyomogatja egyfolytában, mint mi. Átlagos használat mellett egyáltalán nem kell aggódnia amiatt, hogy az esti bulin már nem tud fényképezni, vagy hogy hajnalban nem tud taxit hívni (legalábbis a taxihívás nem a telefonján fog múlni). Már csak azért sem, mert a készülék három antennája miatt maximum pince- vagy bunkerbulikban lehet gond a telefonálás, a többi helyzetben mindegy, hogyan fogja a készüléket, nem tudja leárnyékolni. A smart wifi is hasznos lehet, ugyanis rangsorolja a hálózatokat, és nemcsak azt veszi figyelembe, hogy melyiknél a legerősebb a jel, hanem azt is, hogy melyik az, ami a leghasználhatóbb és gyors. A P9 ujjlenyomat-olvasót és Full HD kijelzőt is kapott, az első kamerája pedig 8 megapixeles fotókat készít.

Mikortól veheti meg?

A Huawei P9 április 11-től rendelhető elő a partnereknél (Bestbyte, Speedshop, Extreme Digital, Media MArkt, Auchan, Euronics, Expert), Április 27-től veheti kézbe Magyarországon, a szolgáltatók közül pedig először a Telekomnál lesz elérhető, ahol április 21-től lehet előrendelni. Az ajánlott fogyasztói ára 179.990 forint lesz kártyafüggetlenül, a szolgáltatóknál ennél olcsóbban is elérheti majd. 

2016 júniusában jön a P9 Plus is, ami nagyobb, 5,5 colos kijelzővel, hosszabb üzemidővel, press touch tecnológiával érkezik, vagyis a nyomásra is érzékeny és autofókuszos szelfikamerával felszerelt, hogy például a szelfi bottal készített felvételek is tökéletesen profik legyenek. Szintén szürke és ezüst színben lesz elérhető Magyarországon, a javasolt bruttó fogyasztói ára 259.990 forint. 

Extra garancia

A Huawei P9-re extra garanciát vállal a gyártó, ehhez a Hicare alkalmazáson keresztül kell regisztrálni a készüléket a vásárlást követő egy hónapon belül. Az extra garancia a 2 éves gyártói garanciát toldja meg plusz egy évvel, vagyis 3 év gyártó garanciát kap a telefonra, a képernyőre három hónap garanciát kap bármilyen sérülés esetén, ha pedig hardveresen hibásodik meg a készülék, az első három hónapban ingyenesen cserélik a készüléket javítás helyett. 

Megérkezett a Talkband B3 is

A londoni eseményen a telefon mellett a Talkband B3 okoskarkötőt is bemutatták: ezt a bluetooth eszközt nemcsak headsetként lehet használni, hanem aktivitásmérőként is megállja a helyét, valamint email és üzenetfunkciókat is tud kezelni. Active, Classic és Elite kategóriában lesz elérhető, olasz bőr és rozsdamentes acél karperec résszel is kapható.

Oszd meg másokkal is!
Mustra