Okos hűtőket vártunk, teljesen mást kaptunk a Konyhakiállításon

Idén is kilátogattunk a Konyhakiállításra, hogy megnézzük mennyit változtak a konyhatrendek tavaly óta. Mióta megtudtuk, hogy a jövő egyértelműen az okoseszközöké, és már azt is tudjuk, hogyan kell nekifogni az okosotthon berendezésének, arra voltunk kíváncsiak, hogyan és mennyiért tudjuk ezt megvalósítani a gyakorlatban. Március 6-ig, azaz még vasárnap is kinézhet a Konyhakiállításra a Budapest Sportarénába, hogy élőben is megnézhesse, hogy az új konyhabútor vagy járólap mellé milyen hűtőt vagy sütőt vegyen. Bár okosotthont innen még nem igazán tud berendezni magának, viszont kiderült, hogy van már okos víztisztító, sőt okos légfrissítő is. 

A modern technológiát és az okos eszközöket a jól megszokott hűtő-sütő-mosógép vonalon vártuk, hiszen minden erről szól a nagyvilágban, de teljesen hiába. Ehelyett megtudtuk, hogy még mindig külföldre kell menni, ha a legmodernebb hűtőt szeretné, és  hogy olyan dolgok is okosak lehetnek, amiknek eddig még a létezéséről sem tudtunk. 

Egyszer majd okos hűtők és sütők

A legnagyobb csalódás, hogy bár a Samsung és az LG is előrukkolt már az okoshűtőkkel, és  ezeket itthon is piacra dobják még tavasszal, a többi nagy cég  szerint mindez csak külföldön létezik  Az okos sütők és mosógépek területén a két koreai gyártó mellett már a Whirlpool is jelentett be termékeket, a kiállításon viszont a legtöbben úgy beszéltek róluk, mintha valami jövőbeli, utópisztikus gondolatfoszlányként lapulnának néhány tervező titkos fiókjában, vagy mintha 30 évet visszarepültünk volna az időben és a legmodernebb darabokért még mindig külföldre kellene utazni és az éj leple alatt becsempészni egy leponyvázott utánfutón. A kedvenc felvezetésünk a "külföldön már van ilyen, nálunk még legalább két évet várni kell hasonlóra" mantra volt, amiket több standnál is meghallgattunk. Még szerencse, hogy például a telekommunikációs cégek, számítástechnikai cégek vagy akár a mozik nem hasonló gondolatmenetet használnak a tervezésnél, és a ruhaboltokban sem kell több évvel ezelőtti darabokból válogatni. Amivel szolgálni tudtak a témában, azok a félokos, illetve majd okosítható hűtők voltak, amiket 1-2 év múlva egy kiegészítő alkatrésszel lehet felokosítani, és akkor olyan dolgokra is képes lesz, mint hogy üzenetet küldjön, ha áramszünet volt. Persze csak akkor, ha már visszajött az áram. "5 órán keresztül nem hűtöttem, szerintem minden megrohadt, üdv, a hűtőd" - valahogy így tudjuk ennek a gyakorlati hasznát elképzelni. Persze a nem túl okos hűtő egyáltalán nem rossz hűtő, és árban is kedvezőbb, de azért ne élje bele magát annyira, hogy a külön eszközzel megtámogatott hűtője majd felveszi a versenyt az okoskészülékekkel, már ha ez a szempont. Ha viszont úgy gondolja, hogy az elkövetkezendő 10-15 évben sem akarja a telefonjával birizgálni a hűtőt vagy a sütőt, és ez az okosotthonos bohóckodás a lehető legtávolabb áll öntől, akkor bőven válogathat a standoknál.  Sütőben szintén nem találtunk okosat, csak olyat, ami egyszerre pároló, mikró, légkeveréses és grillsütő is, és amiben a beépített maghőmérő mellett az oxigénszenzor is segít eldönteni, mikor lesz jó a piskóta.

Okoskávéfőző, hogy ágyból főzhesse a kávét

A Délonghi új kávéfőzője iOS és Androidos tabletről és okostelefonról is irányítható. Hogy miért jó ez? Mert már az ágyból lefőzheti a reggeli kávét. Néhány héten belül elérhető lesz a magyar nyelvű applikáció is, amin amellett, hogy kiválasztja, milyen kávét szeretne, mennyire legyen hosszú, milyen erős legyen, mennyi tej kerüljön bele, és még azt is, hogy milyen meleg legyen. A beállításait el is mentheti, a készülék összesen 6 profil különböző kávébeállításait tudja kezelni. Természetesen maga darálja a kávét, de vigyázzon, mert a túl zsíros szemes kávé nem tesz jót neki. De ha nem akar kockáztatni, őrölt kávét is rakhat bele, sőt forró csokit is készíthet vele. Az ára 500 ezer forint lesz, és el ne felejtse még este odakészíteni a csészéjét, különben sokkal rosszabb lesz a reggele, mint amikor a hagyományos kávéfőzővel ébredt. Ha pedig ketten kávéznának, reggel sorsot húzhatnak, kié készül el hamarabb. 

Okos víztisztító az ÁNTSZ közreműködésével

A magyar fejlesztésű víztisztító készítésénél az ÁNTSZ is segített, akik megadták, hogy Magyarországon hol milyen a víz és mit kellene belőle kiszűrni, az EV Smart pedig ehhez mérten lett beállítva. Egyébként mindenhol jó a víz az országban, viszont az elavult vízcsövek miatt kerülhet bele olyan anyag, ami nem tesz kifejezetten jót a szervezetének. Átfolyós ozmózisos rendszerű a víztisztító, amit be kell kötni a mosogatóba, ugyanis a tisztítás közben keletkezett nem megfelelő minőségű vizet valahova el kell vezetni. A káros anyagokat kiszűri, de az ásványi anyagokat visszatölti a beépített mérőszondák segítségével. Attól okos, hogy folyamatosan tájékoztatja milyen összetételű és tisztaságú vizet iszik, ha ezt ön kifejezetten fontos információnak tartja, mutatja a felhasznált víz mennyiségét és a szűrők élettartamát is. Mindezt a kijelző mellett a vezeték nélküli hálózatára csatlakozva telefonon is nyomon követheti. Az ára 189.900 forint, 5000 literenként pedig leáll és karbantartást igényel a szűrőcserék miatt, ennek 19.900 forint a díja. Azt azért jó ha tudja még, hogy a víz 30%-a a lefolyóba megy mint melléktermék, és a maradék lesz tisztított víz, bár a standon megtudtuk, hogy ez az arány kimondottan jó a versenytársakhoz képest. 

Okos illatosító a szagok ellen

Fogadjunk, hogy eddig csak totálisan hülye illatosítókban gondolkozott, amik maximum annyit tudtak, hogy milyen időközönként fújjanak egy adagot a levegőbe. Kiderült, hogy van már okos illatosító is, ami sajnos telefonról nem irányítható, pedig ez micsoda lehetőségeket tartogathatna, például kicsit beillatosítózná a lakást, amikor hazaindul a munkahelyéről. Ehhez képest az Elica annyit tud, hogy USB-ről tölthető, hogy ne kelljen elemért rohangálnia, vagy lefoglalni egy konnektort csak azért, hogy lótuszvirágos pézsma illatú legyen a nappali. Az ismertető szerint a másik előnye, hogy könnyen tudja hordozni magával. Ez annyira nem világos miért is jó, talán ha a lakás másik pontján történik szagbaleset, vagy az is lehet, hogy magával viheti a mellékhelyiségbe - mondjuk ott telefontartónak is használhatja, szóval tényleg elég okos. Távirányítóval is szabályozhatja és 10 illatkapszula közül választhat. Amellett, hogy közömbösíti a szagokat (a szagok forrását nem), külön illatokat használhat a szobában és a konyhában: főzés mellé ajánlhatunk például  "White Wine", azaz fehérbor fantázianevű illatot szőlő, kivi és kamélia elegyéből, tévézéshez pedig ott van mondjuk a "Kilimanjaro" illat páfrány, levendula és citrom kombinációjával. A készülék 25.990 forintba kerül, míg 2 darab illatosító kapszula 3590 forintért vásárolható hozzá. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra