Diákcsemegék: amikor az is van bennük, ami rájuk van írva

 A diákcsemege olajosmagvak és aszalványok keveréke, a Magyar Élelmiszerkönyvben nem találtunk meghatározást hozzá, így a gyártók gyakorlatilag bármilyen magkeveréket nevezhetnek így. Mi is számos variációra bukkantunk a vásárlásunk során, ahol egyrészt arra voltunk kíváncsiak, milyenek ezek és megéri-e őket keverve venni, vagy jobban járunk, ha magunk mixelünk. Persze utóbbi azért mindenképp praktikusabb, mert ebben az esetben mi válogatjuk össze, mi kerül a saját diákcsemegénkbe. 

Kalifa - Diákcsemege

 Összetétel:Mazsola, Pörkölt földimogyoróbél, Magozott aszalt sárgabarack (antioxidáns: kén-dioxid), Kesudióbél, Mandulabél, Törökmogyoróbél, Magozott aszalt szilva (tarósítószer: E202), Teljes mértékben hidrogénezett pálmaolaj

A Kalifának sikerült az, ami keveseknek: az összetevők listáján szereplő aszalt barack és aszalt szilva kimaradt a tételből. Ez azért érdekes, mert eközben a 200 grammos súly megvolt, tehát vélhetően nem egy rossz szériát fogtunk ki. A Kalifa terméke közt ráadásul sok volt a csúnya, törött mag, ha egy tálban lenne, biztosan válogatnánk egy darabig. Ha meg akarnánk venni, 590 forintot kéne érte fizetnünk nagyságrendileg. 

Naturfood bio

Összetétel: bio csemege mazsola (USA), Változó arányban: bio kesudió (India/Sri Lanka/Vietnam), bio mandulabél (EU), bio mogyoróbél (Törökország), bio paradió (Peru).

A Naturfood bio alapanyagokból készült termékében jelentős mennyiségű paradió került, ami indításnak kifejezetten jó. Ráadásul a mandulájuk is hatalmas, a magok szépek, nem töröttek, viszont pont duplájába kerül a hagyományosnak. A mazsola aránya magas a keverékben. A Natúrfoodnál nem találtunk bio paradiót, így azt számításunk során konvencionálissal helyettesítettük. Így 899 forintra jött ki a magkeverék ára, ami pontosan megegyezik a kevert árával. 

 Auchan kimért (130 gr)

Összetétel: pörkölt földimogyoró, pörkölt kesudió, mazsola, aszalt vörösáfonya, aszalt barack, aszalt magozott szilva. 

Az Auchan kimért termékéről mindenkit lebeszélnék. Egyrészt baracknak és szilvának nyoma sem volt, de ráadásul maga a termék rossz illatú, szemetes, töröttek a szemek, kicsik a mazsolák. Lássuk be, nem egy prémium termékről beszélünk, amit a kimért szekcióban nem is várnánk el, csakhogy ha épp nem akciós, akkor pont annyiért kapható mint a csomagolt változatok. A diákcsemege összes összetevője nem kapható meg kimérve,de amúgy is lebeszélnénk róla mindenkit. 

Happy Harvest - Aldi 200g

Összetétel: 40% mazsola, 20% mogyoró, 15%dió, 10%mandula, 10%paradió, 5%kesudió. 

Az Aldi terméke is meglehetősen sok mazsolát tartalmaz, viszont plusz pont jár nekik a paradió mennyisége miatt. Ezen felül korrekt a minőség, átlagos az ár. Ők a klasszikus mellett egy egzotikus verzióval is előrukkoltak, amelybe gyümölcsaszalványok kerültek. Az Aldi jóárasított verzióját nem tudjuk megmondani, mert paradiójuk nincs külön csomagolva, amerikai mogyoróból pedig csak héjasat tartanak, de ezekkel a számokkal mindössze 481 forintot fizetnénk, igaz, akkor nem ennék 25 gramm paradiót. 

Alnatura - bio - 150g

Összetétel: szőlő 30% , olajos mazsola 20%, fehér mandula 15%, mogyoró és kesudió 14%, dió 7%. 

Az Alnatura terméke bio összetevőkből áll, és meglehetősen drága is. Ez még nem lenne baj, de a felirat magyarul félrevezeti a vásárlókat. A németül Weinbeeren magyarul szőlő lett, ehhez jön a mazsola (ami ugye szintén szőlő), a kettő együtt  pedig már a kész termék felét teszi ki. Arról nem is beszélve, hogy csak két dió lapult a csomagban, igaz nagyon szép diók, na de akkor is. A gusztusosság egyébként elmondható a teljes csomag tartalmáról, árban viszont brutális, csak a legelszántabb bio híveknek ajánljuk, és még így is 1500 forinttal drágább, mint a Natúrfood szintén bio terméke. Sajnos mi nem találtuk meg az összes összetevőt külön, így nem derül ki, hogy érdemes ezt a terméket vásárolni. 

Natúrfood - 200g

Összetétel: mazsola (Chile), pörkölt földimogyoró (Argentína), változó arányban: kesudió (Vietnám), mandulabél (USA), mogyoróbél (Törökország).

A cég konvencionális termelésből származó termékének 8 gramm híján majdnem a fele mazsolából áll, másik fő összetevője a szintén olcsó amerikai mogyoró. Ehhez képest csak hab a tortán az 1 db paradió, amelynek felbukkanása olyan érzés, mint amikor egy nem várt mazsolát találunk a kalácsban (mármint, ha szeretjük a mazsolát). Arra a kérdésre, mennyivel éri meg jobban saját magunknak mixelni ugyanezt, a válasz az, hogy nagyjából 50 forintot tudunk spórolni, számításaink szerint 540 forintba kerülne összerakni a terméket. 

Tesco sajátmárkás - 300g

A Tesco 1000 forintért árulja a 30 dekás termékét, amelyben mindössze 4 + 1 összetevő van. A plusz egy a napraforgóolaj, amit szívesen kihagynánk a keverékekből. A cég javára írandó, hogy nagyon szép mazsolát raktak a termékbe (61 százalék), plusz azt is értékeltünk, hogy kimaradt a másik olcsó élelmiszer, az amerikai mogyoró. A szemek épek és bekapásra csábítanak. Ha külön-külön akarnánk megvenni a magokat, nagyjából 959 forintot kéne fizetnünk, tehát nem nyernénk vele túl sokat. 

termék itt vettük ár ár/kg mazsola tmogyoró mandula amogyoró paradió kesudió plusz 
Kalifa (200gr) Tesco 625.-  3125.- 80g 18g 15g 60g - 26g -
Natúrfood bio (150gr)  Tesco 899.-  5993.-  81g - 24g - 36g 27g -
 Auchan kimért (130gr) Auchan 293.-    2290.-  49g    -   -   60g     12g  áfonya 8g
 Natúrfood (200g)  Auchan 589.-  2945.-  92g    -   18g   69g   2g   22g -
Happy Harvest(200g)   Aldi 599.- 2995.-  40g   -   21g   49g  25g  18g dió 29g
Alnatura-bio  DM 1499.- 7495.- 110g -  24g 27g - 28g dió 7g
Diákcsemege Tesco 999.- 3330.- 185g 32g  27g - - 54g   
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek