SHOPAHOLIC

Nem jobbak a bioélelmiszerek

2016. február 14., vasárnap 18:49

A bioélelmiszerek egészségesebbek, ízletesebbek és jobbak mint a hagyományosak? Ennek járt utána a német  fogyasztóvédelmi lap, a Stiftung Warentest. A vizsgálat során 2010-2015 elvégzett teszteket vettek figyelembe, 1020 konvencionális és 217 ökológiai úton előállított élelmiszert hasonlítottak össze

A különbségek a részletekben rejlenek

A biotermékeket vásárlók nagy elvárásokkal tekintenek ezekre az élelmiszerekre, ennek ellenére a vizsgálatok szerint nem minden biotermék felelt meg az elvárásoknak, a zöld- és fekete teák esetében potenciálisan rákkeltő anyagokat is találtak. A tésztafélék esetében egy bio-spirelli tartalmazta a legmagasabb mennyiségben a káros mikotoxint, a bio-napraforgóolajban pedig felbukkant ásványi olaj is, aminek ott egyáltalán semmi helye. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a biotermékek rosszak, a termékek harmada nem tartalmazott semmilyen szennyező anyagot, vagy csak nagyon keveset. Ami biztosan a bio pozicíóját erősítette, hogy a peszticidek esetében sokkal jobb a helyzet, mint a konvencionális termékeknél. A gyümölcsök és zöldségek tekintetében különösen biztató a helyzet, ami azt jelenti, hogy a termékek 85 százalékában nem volt kimutatható semmilyen növényvédőszer maradvány, míg ez a hagyományos termékek esetében mindössze 21 százalék volt. Az is kijelenthető - írja a Test -, hogy mindkét termékcsoportban láthatóan javult a helyzet 2010-hez képest.

Az előállítás a kulcs

Az, hogy policiklikus aromás szénhidrogének (PAH) vegyületeket találnak egy biotermékben, minden bizonnyal a feldolgozás következménye. A PAH - mely a teákban található meg többek közt - a szárítás során termelődik a levelekben, ugyanúgy, mint az antrahinon. Mind a biotermelők, mind a hagyományos termelők számára szükséges a feldolgozás szoros ellenőrzése és javítása, így elkerülhető például a mikotoxinok megjelenése a gabonafélékben azáltal, hogy a tárolást jobbá teszik.

Egészség

A biotermékek több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint hagyományos társaik? Sokan így gondolják. Az biztos, hogy kevesebb bennük a növényvédőszer-maradvány, a tejek esetében pedig a tesztek szerint az omega-3 zsírsavak aránya annál magasabb volt, minél több zöldtakarmányt fogyasztott el a tehén.

Igen vagy nem?

A Test magazin a Newcastle-i Egyetem vizsgálatára hivatkozik, mely szerint a biogyümölcsök több polifenolt tartalmaznak, mint hagyományos társaik. Hasonló eredményre jutott a QLIF-tanulmány, mely szerint a biokáposzta, saláta, paradicsom és burgonya mérhetően magasabb mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, vitaminokat és bioaktiv anyagokat. Valamint láthattuk, hogy a tejtermékek esetében a biotejek 60 százalékkal tartalmaztak több omega-3 zsírsavat, mint a hagyományos tejek.

Más kutatók szerint viszont a válasz a kérdésre nem egyszerű. Standfordi kutatók 2012-es vizsgálata szerint a különbség a két termesztés között elhanyagolható a tápanyagok tekintetében. Akkor például meg lehet különböztetni a biotermékeket ízben a hagyományostól? 1000 minta végigkóstolása után a Test magazin arra jutott, hogy nem: ugyanolyan jók vagy rosszak, mint hagyományos társaik. Ami biztos, hogy a darált hús, a sonkák és az olívák esetében nagyon jó biotermékekre lehet lelni, de a chipseknél leszerepelt a bioburgonya: öreg volt, keserű és avas.

Ne maradj le semmiről!

Bookline

Blogok, amiket olvasunk

ÉDES POFA A cukormentes sütik jolly jokere

Nem csak cukor nincs benne, de tej és tojás sem. Édesség, bűntudat nélkül.

OTTHONTÉRKÉP Nincs éjjeliszekrényed? Nézz körül, és lesz!

Nem kell erre feltétlenül sokat költeni, egy mutatós polc, szék, utazóláda, régi komód mind-mind alkalmas lehet arra, hogy végre legyen egy praktikus és stílusos pakolóhely az ágy mellett.

HATÁRÁTKELŐ Néhány napon belül indul az új-zélandi vízumosztás

Minden évben száz magyar kaphat egy éves utazó-dolgozó vízumot, április 27 a dátum, és legyetek gyorsak, mert nagyjából 10 perc alatt elfogy. Tudnivalók
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés