Legyen bombabiztos jelszava a biztonságos internet napja alkalmából

2016 február 9-én tartják a világszerte a Safer Internet Day napot, aminek a célja, hogy felhívja a figyelmet az internet és a mobileszközök biztonságos és tudatos használatára. A téma a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt fontos. 

Tanítsa gyerekét internetezni

Fontos, hogy a gyerek digitálisan fejlett legyen, hogy tudja használni az eszközöket, amik később majd a tanulásban is segítik, és amivel fejlesztheti a képességeit is. Ugyanakkor már gyerekkorban meg kell tanulnia a szülőnek és a gyerekeknek is, hogy mennyi veszélyt is rejt az internet. Fontos, hogy olyan kapcsolat alakuljon ki a gyerek és szülő között, hogy bármilyen probléma vagy kérdés esetén bizalommal forduljon a gyerek a hozzá legközelebb álló felnőtthöz. Már írtunk arról, hogy az internetezéstől semmiképpen sem szabad letiltani a gyereket, csak meg kell tanítani neki, hogyan tudja biztonsággal használni.  A legkisebbeknek a Bibi és barátaival készült a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, ahol  magyar nyelven, meséken, színezőkön, játékokon keresztül vezetik be a kicsiket az internet világába. A 4-8 éves korosztály a méhecske kalandjain keresztül tanulhatja meg például azt, hogy az interneten nem mindenki az, akinek mondja magát. A szülők pedig linkeket találhatnak olyan oldalakhoz, amiket biztonsággal látogathat a gyerek. 

490202339
Europress / Getty

A fiatalok is veszélyben vannak

A Safer Internet oldalon a fiatalok is találnak hasznos információt. Az egyik legismertebb veszély ebben a korosztályban a cyberbullying, vagyis az internetes zaklatás. Az oldal nem csak a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet és próbálja a gyerekeknek elmagyarázni, hogy ez nem szép dolog, hanem konkrét segítséget nyújt azoknak is, akik az elszenvedői a piszkálásnak. Tanácsokkal és videókkal látja el a fiatalokat, miközben próbálja hangsúlyozni, hogy akivel ilyen történik nincs egyedül és segítséget nyújt abban is, hova fordulhat a gyerek. Hatalmas pozitívum, hogy a tanároknak és szülőknek külön menüponttal készültek, ahol abban nyújtanak segítséget, hogy a felnőttek megértsék mi is az az internetes zaklatás.  A zaklatás mellett a megfelelő jelszóhasználatról és a személyes adatok védelméről is szó esik az oldalon. 

shutterstock 110662877
Shutterstock

Felnőtteknek is van még tanulnivaló

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a az e-kereskedelem veszélyeire hívja fel a figyelmet, a webshopok ellenőrzéseinek során szerzett tapasztalatok alapján. A tanácsok szerint először nézze meg a webshop adatait, üzemeltetőjét, címét. Ebből ugyanis kiderülhet, hogy magyar vagy külföldön bejegyzett áruházról van-e szó és máris bezárhatja annak a szolgáltatónak az oldalát, amelyik titkolja a kilétét. Olvassa el az Általános Szerződési Feltételeket, különösen a szállítás, fizetés és a jótállás érvényesítéséről szóló részeket. Vásárláskor érdemes rögzíteni a kicsomagolást, hogy később könnyebben bizonyítani tudja, ha például sérülten érkezett az áru, vagy valami kimaradt a csomagból. Ne feledjem hogy 14 napon belül lehetősége van elállni a vásárlástól és panasz esetén is a webáruházhoz fordulhat. Határon átnyúló fogyasztói panaszok esetén pedig az Európai Fogyasztói Központ tud segíteni. 

shutterstock 208869178
Shutterstock

A jó jelszó ismérvei

Fontos a jó jelszó is, elmondjuk hát a Kaspersky Lab internetes biztonságról szóló budapesti konferencián szerzett tippünket, hogyan tud könnyen megjegyezhető, ugyanakkor nehezen feltörhető vagy kitalálható jelszót használni. 

  • Legyen egyedi. Igen, tudjuk hogy szereti minden oldalhoz ugyanazt az évek óta használt, jól bevált jelszót alkalmazni, de a biztonsága szempontjából célszerű lenne más jelszó a Facebook fiókjához, az emailjeihez és a kedvenc vásárlós oldalaihoz. 
  • Legyen személyes. Így egyszerűen megjegyezhető, hiszen a random módon generált betűk és számok halmazát, úgy is elfelejti, vagy éppen felírja valahova, ami szintén nem túl biztonságos. 
  • Válassza ki kedvenc dalszövegét vagy idézetét. Ha hosszabb idézetről van szó, akkor a szavak kezdőbetűjét használja és válassza ki, melyik betű legyen nagy. Célszerű a kezdőbetűt, vagy az utolsót írni naggyal, de ha úgy gondolja, hogy emlékezni fog majd, akkor bármelyiket írhatja nagybetűvel. Minden betű közé rakjon valamilyen speciális karaktert, lehet kérdőjel, felkiáltójel, vagy bármi, majd a végére írja az első olyan szót, ami eszébe jut az adott oldalról. Tehát ha a kedvenc idézetének szavai kezdőbetűjét használja, amik közé különleges írásjeleseket tegyen és az egyik betű legyen nagy, majd rakja hozzá például azt, hogy "like", ha ez az első szó, ami eszébe jut például a Facebookról.  
GettyImages-153251039
Richard Newstead / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Mustra