Tényleg bezárt a Vári Cukrászda

„Kedves Vendégeink! Ne induljanak el hozzánk, technikai okok miatt ma nem tudunk kinyitni" - írta a Facebookon november 4-én a Vári Cukrászda, de mint kiderült, a helyzet ennél jóval bonyolultabb. A Tények kezdett el nyomozni a szintén a közösségi portálon keringő fotó miatt, amin a vendéglátó hely és az előtte álló rendőrautók voltak láthatóak és kiderült: a Nébih tartott ott razziát, a szakemberek pedig lejárt alapanyagokkal, jelöletlen termékekkel és dühös tulajdonossal találkoztak.

Mi történt?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal úgy döntött, ellenőrzi a XVI. kerületi cukrászdát, az akció pedig részben eredményes is volt: találtak lejárt szavatosságú, félkész, illetve jelöletlen, ismeretlen származási hellyel rendelkező alapanyagokat (például aromákat), ami miatt úgy döntöttek, hogy bezáratják a cukrászdát. A razzia azért volt csak részben sikeres, mert a tulajdonos megjelenésével együtt egy vita is kezdetét vette, ami aztán kiabálásig fajult és az ellenőrök kizavarásával végződött. A szakemberek rendőrt hívtak, ám addigra a hely vezetője bezárkózott a cukrászdába és nem engedte vissza a Nébih embereit. 

A Facebookon csapódott le

Bár a cukrászda hivatalosat nem közölt az incidensről, a teljesen más jellegű Facebook-posztok alatt már megjelentek a hírek a razziáról. A tábor - talán nem meglepő módon - két részre oszlik: vannak azok, akik mélységesen csalódtak a helyben, és akadnak olyanok is, akik szerint szándékos lejáratásról van szó. Utóbbi mondjuk nem állja meg a helyét, mivel a Nébihnek fotói vannak az ott talált - egyébként elég áldatlannak tűnő - állapotokról. Az utóbbi csoport egyébként a cukrászda egyik nagy erényének tartja, hogy olyan süteményeket kínáltak, amit ételérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatnak - igaz, ezekkel kapcsolatban megoszlanak az oldalra írt értékelések.

Bár az oldal Facebookos értékelése az 5 csillagból 4,4-en áll, a szavazatok megoszlása elég beszédes: a 264 véleményből 207 ötpontos, egyesből viszont több van (32), mint a köztesekből összesen (25 darab). A csalódott írások között elég sok a viszonylag friss: az egyik hölgy például egy hete (tehát a razzia időpontjának környékén) arról panaszkodott, hogy hiába mutatott fotót is arról, milyen tortát szeretne, merőben mást kapott, és hiába ígérték neki, hogy orvosolják a problémát, végül ez sem teljesült. Egy másik vásárló (szerinte) penészes krémest kapott, és amikor visszavitte, ugyan beleegyeztek, hogy kicserélik, de kifelé menet vette észre, hogy ugyanazt a hármat csomagolták vissza neki.

Egy másik vevő pár hónappal ezelőtt vásárolt egy közel sem olcsó tortát, ami nemcsak szerinte, de az eladók szerint is ehetetlen volt - válaszul viszont csak annyit kapott, hogy elfoglaltak a munkatársaik. Hiába kértek tejmentes édességet a laktózérzékenyek, fájt a hasuk annak elfogyasztása után, és a csokitorta is a vártnál gyorsabban távozott a szervezetükből. Azt pedig sajna nem állíthatjuk, hogy a Facebook-oldal kezelője profin kezelné a kritikát.

Mi lett a vége?

Mivel a tulajdonos nem állt szóba az ellenőrökkel, így csak írásban tudták vele közölni, hogy felfüggesztik az egység működését, jegyzőkönyvet nem tudtak felvenni. Egy november 8-i poszt alatti beszélgetésből viszont az derül ki, hogy a cukrászda már kinyitott, ez viszont azért is aggályos, mert a Nébih szerint ez törvénytelen: amíg nem zárul le a vizsgálat, nem lenne szabad bármit is árulniuk és csak egy újabb, kedvező ellenőrzés után nyithatnának újra. A jelek szerint ezt a Vári cukrászda is belátta, ugyanis november 11-én arról tájékoztatták az oldal követőit, hogy bizonytalan ideig zárva tartanak.

A Nébih újra próbálkozott

Megkerestük a Hatóságot is, akik arról tájékoztattak minket, hogy szerdán (november 11-én) délben ismételten megkísérelték a határozat személyes átadását, ami nem járt sikerrel, így azt postán kézbesítik. Mivel, ahogy írtuk is, a cukrászda a tevékenységét csak a feltárt hibák kijavítása és az ismételt hatósági szemle kedvező kimenetele esetén folytathatja, tulajdonosa az élelmiszerlánc-felügyeleti bírságon túlmenően a hatóság akadályoztatása miatt is bírságra számíthat.

Szerettük volna a cukrászdát is elérni, hogy Facebook-postok helyett első kézből tudjunk információval szolgálni, de többszöri próbálkozásra sem vették fel a telefont.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra