Az alma nem körte, az Uber nem taxi

Több mint 50 ezer felhasználója és legalább ezer autós partnere van Magyarországon az Ubernek, de az augusztus elején hatályba lépett taxisrendelet miatt a legtöbben már temetni kezdték a közösségi autózás élményét nyújtó de egy hagyományos taxinál jóval olcsóbban igénybe vehető szolgáltatásokat. Az Uber viszont bejelentette, hogy tovább folytatja a működését, sőt, 2016-ra duplájára is bővülnének a magyar piacon. Ennek érdekében egyeztetést kezdeményeztek a kormány és a főváros vezetésével, hogy úgy tudjanak a piacon maradni, hogy közben a szabályozásoknak is megfeleljen az innovatív, a világ más országaiban már nagy népszerűségnek örvendő közösségi autózás - mi pedig megkérdeztük, pontosan hogy is tervezik ezt.

Az Uber magyarországi ügyvezető igazgatója, Fekete Zoltán a Díványnak elmondta, hogy szerintük is szükség van a városi közlekedés szabályozott fejlesztésére, ezért aktív együttműködő szerepre törekszenek a tárgyalásokon, miközben 2016 év végééig duplájára szeretnék bővíteni az autós partnerek számát, ezzel is kereseti lehetőséget biztosítva nekik. Fekete statisztikákat idéz, melyek szerint a túlnyomó többség keresetkiegészítésnek tekinti az Uber-sofőrséget. "Ma például egy olyan anyukával jöttem, aki heti két nap egészíti ki a jövedelmét, amíg a gyerekei a bölcsődében vannak. Elmondta, milyen sokáig keresett olyan munkát, ami ennyire rugalmas, és akkor sincs gond, ha a gyerek beteg, vagy hamarabb kell elhozni, ezért nagyon örül, hogy van ez a lehetőség." 

Kellenek a szabályok

"A szabályozás nem lehetetleníti el a működésünket. Kormánytagok és vezető poltikusok világossá tették, hogy nem az Uber ellehetetlenítéséért hozták ezt a rendeletet és nem is az innováció vagy az innovációs kezdeményezések élére álló cégek ellen szól a kormány rendelete" - mondta Fekete. A visszajelzések, visszacsatolások és a különböző hivatalok hozzáállása szerinte teljesen pozitív. Mint mondja, a közösségi autózás egy újszerű szolgáltatás, ahogy maga a sharing economy is, ami másfél éve még nem is volt jelen Magyarországon. "Az Uber 2014 novemberében jelent meg a piacon, 2015 augusztus elejére több mint 50 ezer aktív regisztrált felhasználója van csak Budapesten. Ez a szám megmutatja, mekkora létjogosultsága van az ilyesfajta szolgáltatásoknak és milyen népszerű ez a sharing economy" - vázolta fel az Uber robbanásszerű sikerét.

A sharing economy, vagyis közösségi gazdaság lényege maga a közösségi szellem és a megosztás, ennek csak egyik szelete az Uber, de hasonló elven működik az Airbnb is, ahol akár a lakását oszthatja meg az ember, vagy azok az oldalak, ahol megunt bútorait vagy ruháit adhatja el, de nemrég indultak a közösségi éttermek is és a Yummber. "Egy átfogó trendről van szó, ami a gazdaság több szegmensét is érinti, ezért szükség van egy innovatív és előremutató szabályozási rendszerre is, ahol elvárásokra és engedélyekre mindenképpen szükség van". 

Olyan szabályozás kell, ami életszerű

"Nem lehet összehasonlítani a körtét az almával" - kezdte Fekete arra vonatkozóan, hogy a mostani szabályozások szerint a közösségi autózásnak is ugyanolyan feltételekkel kellene zajlani, mint a taxitársaságok működésének. "Az Airbnb-n szobát kínálóktól sem lehet elvárni, hogy olyan minőségbiztosítási és egyéb szabályrendszereknek feleljenek meg, mint egy Four Seasons, vagy bármilyen másik szállodalánc. Nagyon fontos számunkra a biztonság, az átláthatóság mind az utasok felé, mind a sofőrök és a szabályozók felé, ezért azt szorgalmazzuk, hogy üljünk le és érdemi vitát folytassunk arról, hogy milyen engedélyekhez kell kötni egy ilyen szolgáltatást, miknek kell megfelelni, mit teszünk az utasok biztonságáért, mit teszünk az átlátható és felhasználóbarát adózásért, és egyáltalán, hogy mennyi mindennel tud hozzájárulni a közösségi autózás a főváros életéhez" - mondta arról, hogy milyen beszélgetéseket kell még lefolytatni.  

A tárgyalások már tavasszal elkezdődtek, a hivatalok és a NAV is részt vesz már az egyeztetésben, és az Ubernek kiforrott elképzelések vannak, hogy az egyes területeket, mint például a fogyasztóvédelem, az utasbiztonság, vagy az adózás, milyen szempontok alapján lehetne megvizsgálni ahhoz, hogy a hagyományos, konvencionális szabályozási keret az innovatív közösségi autózásra is használható legyen. "Komplex és bonyolult szabályozási kérdésről van szó, nem várható el, hogy egy éve még nem létező mozgalomra vagy kezdeményezésre a szabályozási rendszer azonnal tudjon reagálni. Nyolc-tíz érintett fél van, akivel ezeket az egyeztetéseket még le kell folytatni, ami időigényes, de elkerülhetetlen, hogy egy előremutató szabályozás jöjjön létre"  - magyarázta Fekete milyen folyamat áll még előttük.

UBER

Rövid távon is legyen megoldás

"Tisztában vagyunk azzal, hogy rövid távon is megoldásokra, legalább átmeneti megoldásokra lesz szükség, miközben gőzerővel tárgyalunk. Mindenképpen meg akarunk felelni a szabályozásnak"- mondta az Uber magyarországi ügyvezetője, azonban hozzátette, hogy nem tartják azt életszerűnek, hogy az ezer civil autósuknak egyik napról a másikra be kelljen szereznie egy listányi engedélyt és taxissá váljanak, hiszen ők egy közösségi rendszer felhasználóiként akarnak működni, nem pedig taxisként.  "Itt civil emberek szabadidejükben, keresetkiegészítésképpen, unaloműzésből vagy éppen pótcselekvésként megosztják az autójukat, miközben nincs taxidroszt, sem leintés vagy diszpécserközpont. A felhasználók is azt kérik tőlünk, hogy már ne csak a szolgáltatás vagy a platform fejlesztését segítsük elő, hanem segítsünk abban, hogy jogilag is szabályozva legyen minden." 

Már most is szigorú szabályokat alkalmaz az Uber

Bár a törvényi szabályozásról még tárgyalnak, az Uber belső szabályzata már így is komoly követelményeket támaszt a csatlakozni kívánt autósok felé. A várakozások szerint 2016-ra megduplázódik az uberező autósok száma, akiknek prezentációkat és találkozókat tartanak, amikor csatlakozni szeretnének. "Tételesen elmondjuk nekik, hogyan működik a rendszer és az alkalmazás, megbizonyosodunk róla, hogy büntetlen előéletűek, hogy balesetmentes jogosítvánnyal rendelkeznek, jó műszaki állapotban van az autójuk. Ha ezeket hatósági dokumentumokkal bizonyítják, akkor elmagyarázzuk, hogy adóköteles jövedelemre tesznek szert, ezért beszéljenek könyvelővel és adótanácsadóval, hogy kitalálják, mi lenne számukra a legmegfelelőbb adózási forma" - vázolja Fekete Zoltán, milyen szabályok vannak náluk már most is érvényben. Ugyanakkor azt is hozzátette, gyakran kapnak olyan visszajelzést, hogy ez a fajta kereseti modell nagyon nehezen illeszthető be az adóbevallásba, mert nincs ehhez a tevékenységhez hasonló rubrika. Épp ezért is tárgyalnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, hogy egyszerűvé és átláthatóvá tegyék az adózást is. 

Az Uber tehát olyan szabályozási rendszeren dolgozik, amellyel a közösségi közlekedés megmaradhat, ehhez pedig az egyik legnagyobb mozgatórugó a  személyes motiváció. A magyarországi ügyvezető kérdésünkre, szokott-e szabadidejében ő is másokat szállítani, azt válaszolta: nem, mert nincs autója. 

Adam Berry / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek