Ezek a jogok illetik meg, ha a reptéren rekedt

Tudja mi a teendő, ha törölik a járatát, ha nem engedik fel a repülőre, vagy ha késik a gépe? És hogy fapados járatok esetén is megilleti-e ugyanaz a fogyasztói jogvédelem, mint a charter vagy a „normál” gépek utasait? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaptunk választ a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szervezetében működő Európai Fogyasztói Központ (EFK) munkatársaitól.

Nemzeti európai fogyasztói központok

Az Európai Unió 28 tagállamában, valamint Izlandon és Norvégiában működnek a nemzeti európai fogyasztói központok (European Consumer Centre, rövidítve: ECC), amelyek együtt alkotják az Európai Fogyasztói Központok Hálózatát (ECC-NET). A fogyasztói jogokról és segítségnyújtó fórumokról szóló tájékoztatás mellett az EFK ingyenes, érdemi jogi segítséget is nyújt a magyar fogyasztóknak a külföldi (valamely uniós tagállamban, Izlandon vagy Norvégiába honos) légitársaságokkal kapcsolatos panaszaikban – mondta el dr. Kriesch Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság – Európai Fogyasztói Központ főosztályvezető-igazgatója.

Mi is a járattörlés?

Sokszor nehéz különbséget tenni a járattörlés és a járat késése között. Járattörlésről akkor beszélhetünk ha a járat nem közlekedik, pedig érkezett járatfoglalás a légitársasághoz. Akkor is törlésről van szó, ha a járat új járatszámot kapott, erre azért érdemes odafigyelni. Ha viszont a reptéren derül ki, hogy másnap hajnalra tolódott a járat felszállása, akkor bizony már csak késés miatt lehet felelősségre vonni a céget, amelyik a gépet üzemelteti. Jó ha tudja, hogy minden! légitársaságot törvény kötelezi, hogy tájékoztatást adjon arról, hogy hol tehet panaszt tenni, illetve, hogy milyen jogok illetik meg az utasokat.  

71619571
Daniel Berehulak

Ezekre számíthat járattörlés esetén

  • a légitársaság köteles kártérítést fizetni (a jegy vételárát egy héten belül vissza kell adnia)
  • esetenként számíthat arra, hogy vissza is szállítják a kiindulópontra
vagy
  • kétféle díjmentes járatfoglalást kell biztosítania a cégnek

A két opció közül, az utas dönti el, hogy melyiket szeretné igénybevenni. 

Azt sem árt tudni, hogy nincs pénzbeli visszatérítés, ha 14 nappal a járat indulása előtt tájékoztatták a törlésről, vagy az eredeti időpontokhoz közeli időpontokra átirányították, illetve ha a légitársaság bizonyítani tudja, hogy a járat törlését rendkívüli körülmények indokolták. A járattörlésről részletes információt az EFK honlapján talál.

Járatkésés

Már két órás várakozásnál segítséget kell nyújtania a légitársaságnak. Segítségnyújtás lehet: étkezés, frissítő ital, szállodai elhelyezés, illetve a reptérről való transzfer, két telefonhívás lebonyolítása és email üzenetek elküldése. Ha azonban öt óránál többet késik a járat, dönthet úgy, hogy mégsem utazik/nem ezzel a légitársasággal utazik, és ilyenkor kérheti a jegye árának visszatérítésé. A késésről részletes információt az EFK honlapján talál.

Visszautasított beszállás

A visszautasított beszállás annyit tesz, hogy nem engedik felszállni a gépre. Ez is elég jó buli, ilyenkor 125-600 euró (39000-189000 forint) közötti kártérítésre számíthat, a a repülőút hosszától és az átirányítás miatti késedelem mértékétől függően. Természetesen csak az jogosult a kártérítésre, akitől önnön hibáján kívül tagadják meg a beszállást, illetve minden ésszerű ok, mint például: egészségügyi okok, személyét érintő biztonsági, vagy védelmi okok, vagy akár a nem megfelelő okmányok miatt. Nagyon muris egyébként, hogy amikor a légitársaság dolgozóiban realizálódik, hogy hoppá, túlfoglalás van a gépen és emiatt több utas is hoppon marad, kvázi kikürtölik a váróban, hogy kik lennének azok a személyek, akik bizonyos előnyökért cserébe lemondanának helyfoglalásukról. Nem tudom hogyan zajlik egy ilyen licit, de mindenképpen röhejes, főleg ha valaki még megpróbál alkudozni, hogy „Oké, bevállalom a cserét, de kérhetnék még a VIP váró mellé foglalható helyet, illetve hozhatok nagyobb bőröndöt magammal?” Ugyanis a magyarok utazási szokásait elnézve lehet, hogy nagyon megszívja a légitársaság a visszautasított beszállást. A visszautasított beszállásról részletes információt az EFK honlapján talál

GettyImages-455966478
Bloomberg

Légi utasok jogai

A késési, járattörlési, vagy beszállás megtagadási kártérítést azok az utasok kérelmezhetik, amelyek olyan géppel utaztak, amelyik az EU valamely országából indul a világ bármely országába, illetve az EU határain kívülről érkezik EU-s országba. Utóbbi esetben viszont EU-tagállam által kiadott működési engedéllyel kell rendelkeznie a légitársaságnak. Tehát ha nem uniós országból utazik egy szintén nem uniós országba, nem illetik meg a fent felsorolt speciális jogok. 

Kik élhetnek az uniós rendelettel?

Kizárólag azok a légi utasok élveznek védelmet, akik megerősített helyfoglalással rendelkeznek és időben jelentkeztek az utasfelvételre, vagy eredeti járatáról irányították át egy másikra. A rendelet charter és fapados járatokra is érvényes, mert a szabályozás nem tesz különbséget a fapados és a nem fapados járatok között. További hasznos dolgokat olvashat a rendelettel kapcsolatban az EFK honlapján

Mely hatóságokhoz fordulhat?

Az összes tagállamban van olyan hatóság, amelyek a rendelkezések betartásáért ellenőrzéséért felelnek. Magyarországról induló járat, vagy az EU-n kívüli Magyarországra érkező járat esetében az NFH-nak a a repülőtér elhelyezkedése, vagy vagy az utas lakóhelye szerinti területi szervéhez lehet panasszal fordulni. Ha meg más uniós országból érkezik a gép Magyarországra, akkor az indulási ország hatósága jogosult foglalkozni. Azt, hogy hol találja meg ezeket a hatóságokat külföldön, itt megnézheti.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra