Málnás-vaníliás tea – nem pont az, aminek látszik

A bírósághoz fordultak szemfüles német fogyasztóvédők a Teekanne cég „Felix málna-vanília kaland" nevű teája miatt, miután kiszúrták, hogy bár a termék csomagolásán láthatóak málnaszemek és vaníliavirágok, a tea két dolgot biztosan nem tartalmaz: málnát és vaníliát (illetve azokból nyert aromát sem). Az ügyben az Európai Bíróság hozott ítéletet, amelyben kimondták: alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére az, ha egy termék csomagolása olyan összetevők jelenlétére utal, amely nem szerepel a termékben, de ez csak az összetevők részletes listájából derül ki, írta az MTI. 

felixke

A Teekanne terméke a rajta lévő feliratok tanúsága szerint csak természetes aromákat tartalmaz, málna-vanília ízesítésű és csak természetes összetevők vannak benne. Bárhogy is, se málnát, se vaníliát, se málnából vagy vaníliából nyert aromát nem találni benne. Ehelyett tartalmaz hibiszkuszt, almát, édes szederlevelet, narancshéjat, csipkebogyót, vanília ízű természetes aromát, citromhéjat, málna ízű természetes aromát, szedret, epret, áfonyát és feketebodzát.

Érdekesség, hogy a cég hasonló teájában (Fruit Love kollekció), amelyen szintén málna és vanília látható, hibiszkusz, csipkebogyó, alma, narancshéj,  fekete bodza, valamint málna aroma és vanília aroma is van, ellentétben a gyerekeket megszólító teában.

A uxemburgi bírák az ítéletükben azt is kimondták: minden esetben az illetékes tagállami, jelen esetben a német hatóságoknak kell megvizsgálniuk, hogy az adott termék valóban megtéveszti-e a fogyasztókat. Ezzel gyakorlatilag a luxembourgi bírák lefektették az értékelési szempontokat, de a konkrét döntést visszautalták a német bíróságnak.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra