Lézerharc a cheddar sajttal, avagy ilyen bevásárlásra vágyunk itthon is

Angliában már annyira önműködően vásárolhat a Tescoban, hogy azonnal a szatyrába pakolhatja a termékeket, nem kell sem az önkiszolgáló, sem a rendes kasszánál kiszedni a kosárból majd visszapakolni. Leteszteltük hogyan működik és azóta ilyenre vágyunk itthon is. 

Itthon még az önkiszolgáló kasszáktól is sokan ódzkodnak, nem csak a vásárlók közül, de a bolthálózatok egy része sem bízik meg annyira legalább a törzsvásárlóiban, hogy maguknak olvassák le a vonalkódot. Ezzel szemben tőlünk nyugatabbra már teljesen bevett szokás az önkiszolgáló kassza és egyre több országban jelenik meg a kézi szkenner is. Mi egy angliai kisvárosi Tescoban néztük meg hogyan működik az, ha a törzsvásárlókra úgy tekintenek, mint egy valóban értékes üzletfélre, nem pedig egy potenciális bűnözőre. 

Elméletben

Az angliai Tescoban belépéskor legelőször a rengeteg kézi szkenner tűnt fel, amitől az egész úgy nézett ki mintha egy sci-fi lövöldözős játékba menne az ember egy hipermarket helyett. A valóság egyébként nem áll messze a laser tages lövöldözés élményétől, de erről majd később. A boltban háromféle kasszázós módszer közül lehetett válogatni. A klasszikus, pénztárossal elcseverészős élmény mellett be lehetett állni a sima, már szerencsére nálunk is egyre inkább terjedő önkiszolgáló pénztárba, és külön kézi szkenneres pénztárak is fellelhetőek. 

Az egész úgy működik, hogy levesz egy szkennert, bekapcsolja, majd ahogy vásárol, leolvassa a vonalkódját azoknak a termékeknek, amiket meg szeretne venni. Mikor minden megvan, akkor odasétál a pakkjával a direkt erre a célra kialakított kasszához, leolvas egy utolsó, a vásárlás befejezésére irányuló vonalkódot és már át is tölti a gép az adatokat a kasszába - már csak vissza kell akasztania a szkennert, és mehet is.

Gyakorlatban

A kézi szkenner csak Clubcard tulajdonosoknak használható, vagyis azoknak, akik feltételezhetően egyébként is rendszeresen járnak oda vásárolni. Azzal, hogy a szkenner aktiválásához legelőször a Clubcard vonalkódját kell leolvasni, nem csak a pontok kerülnek felírásra, de tulajdonképpen regisztrálja is magát az ember. Készségesen el is magyarázták azonnal, hogyan kell használni, mire kell figyelni, bár első körben nincs abban semmi ördöngösség, hogy egy vonalkódot leolvasson az ember. A bemutató alatt viszont az is kiderült, mi van ha meggondolja magát, és mégiscsak visszarakná azt, amit egyszer már leolvasott (semmi, 2 gombnyomással kitörli). Úgy pakol ahova akar, oda rakja ezután a termékeket ahova csak szeretné (például azonnal berakhatja a mirelit dolgait a hűtőszatyrába vagy éppen a saját kis kosarába), és az is kiderült, mi van, ha olyan terméket vesz, amit le kell mérni, vagy amin lopásgátló van (segítséget kell kérni, illetve nem kell, mert jön magától).

Tehát amint elindult a sci-fibe illő vásárlás, az ember visszavált gyerek üzemmódba és alig várja, hogy megvehessen valamit, vagy legalábbis leolvassa a vonalkódját úgy, mintha éppen valami intergalaktikus szörny lenne az a tálcás csirkemellsonka, ami világuralomra akar törni, de a szkenner lézerével azonnal hatástalanítani lehet. A kis kütyü azonnal mutatja a bevásárlólistát, ahogy azt is látja, hogy mennyit fog fizetni a végén. Ezzel egyébként baromi jól lehet spórolni, mert nem a pénztárnál szembesül senki azzal, hogy mennyit költött, hanem már jóval előtte látja, hogy a hiába vett csak párszáz forintos termékeket, a végén esetleg sokat fog fizetni. Sokkal jobb, ha még ott, vásárlás közben mérlegeli, hogy ennyit azért mégsem szánt a nagybevásárlásra, és néhány szükségtelen dolgot visszatesz vagy olcsóbbra cserél, mintha a pénztárnál szembesülne mindezzel (ahol a cserélős verziót például már meg se tehetné, ugye). Sőt, a kézi szkenner még direkt segít is a spórolásban, ugyanis az akciókra is figyelmezteti. Például jelzi, ha valamit olcsóbban kap meg, ha több darabot vesz belőle, az egyet fizet-kettőt kap akcióknál pedig addig nem engedi el, amíg le nem húzta a pluszegy termék vonalkódját is, csak hogy biztos legyen benne, nem felejtette ott az ajándékot. Mikor készen van, már tényleg csak  a kassza vonalkódját kell leolvasni, és már össze is szinkronizálta az adatokat. Ha olyan dolgot vesz, amit le kell mérni, meg kell szabadítani a lopásgátlótól vagy éppen korhatáros, mint az alkohol, akkor pedig azonnal ott terem a segítség és megold mindent. De mutatjuk a galériában, hogyan is kell ezt elképzelni a gyakorlatban. 

Lopás ellen

Igen, az első kérdés, ami bennünk is felmerült, hogy hogyan lehet mindezt ellenőrzi. Az első és legfontosabb alapfelvetés, hogy a bolt alapállása az, hogy aki betér hozzájuk, az nem mind potenciális bűnöző, hanem úgynevezett vásárlók, akik pénzt és nyereséget fognak nekik termelni.  Ráadásul hűségesek, hiszen van klubkártyájuk, amihez szükség volt regisztrációra, adatokra, és egy csomó olyan dologra, hogy ne kelljen őket vadidegenként kezelni, hanem törzsvásárlók legyenek. Szúrópróbaszerűen természetesen itt is átnézik a csomagokat, de mint kiderült, ha valami hiba csúszott a gépezetbe nem hívják azonnal a rendőrséget és nem kiáltanak ki bűnözőnek, egyszerűen elhiszik azt, hogy a csoki vagy tej vonalkódja tényleg véletlenül maradt ki, és visszaadják a pénzt is, ha esetleg valamit véletlenül lézerezett be a listájába, de aztán mégsem vette meg. Egyszerűen annyi történik, hogy a vonalkód miatt pontosan tudják, kinél volt hiba és milyen jellegű, így ha az illető legközelebb megy, akkor újra segítenek neki, újra ellenőrzik még fizetés előtt és segítenek, hogy rendesen tudja használni. Jó, persze ők sem naivak a végtelenségig, kiszűrik azokat, akik esetleg tényleg arra hajtanak, hogy rendszeresen trükközzenek.

Azt nem tudni, hogy a kamerák milyen intenzitással követték végig a lézerharcos bevásárlásunkat, de legalább az őröknek is volt egy jó napjuk, mondjuk azon sem lepődnénk meg, ha a Youtube-on látnánk újra, amint lelövöm a cheddar sajtot. 

Mi a helyzet itthon? 

Megkerestük a hazai Tesco-t is, hogy itthon mikor lehet majd kézi szkennerrel lövöldözni a vonalkódokat, a válasz kissé dodonai, de reménykeltő: "A Tesco folyamatosan keresi azokat az innovatív megoldásokat, mellyel megkönnyítheti és még kényelmesebbé teheti a bevásárlást. A kézi szkenner bevezetését vizsgáljuk, jelenleg a rendszer belső tesztelése folyik" - tudtuk meg a sajtóosztálytól. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra