Fesztiválokkal egész települések úszhatnák meg a zárva tartást

Mint az pár napja az Ipsos kutatásából kiderült, a legtöbb ember ellenzi a vasárnapi zárva tartást – és így van ezzel a kereskedők többsége is, ezért az érintettek bőszen dolgoznak azon, hogy megtalálják a megfelelő kiskaput. Megoldás lehet például az, ha minél nagyobb területeket nyilvánítanak piaccá, vásárrá, vagy épp az is, hogy teljes települések területét jelölik ki kulturális fesztivállá, írja a Világgazdaság Online. Ott ugyanis – legalábbis a Nemzetgazdasági Minisztérium (továbbiakban NGM) legfrissebb értelmezése szerint – nem kell zárva tartani vasárnap. Sőt: alkalmazottak is lehetnek majd a pult másik oldalán.

A kulturális kiszolgáló tevékenységekre és a vásárokra a jogszabályok eddig is kivételként tekintettek, azonban kérdéses volt, hogy a fesztiválok is beletartoznak-e ebbe a körbe. A Pénzcentrum megkeresésére az NGM igennel válaszolt, így máris nyílt egy kiskapu a falvaknak és városoknak, amellyel élhetnek. És úgy tűnik, fognak is.

Ez a rés leginkább a Balaton partján található településeknek jó hír, ott ugyanis a nyári szezon miatt elég kritikus a vasárnapi nyitva tartás. Nemrég eldőlt, a benzinkutak területén működő üzleteknek is be kell zárniuk, és szintén ma szavaznak egyébként a bérpótlékról is: dupla bért csak adventkor kell fizetni, illetve azon az egy vasárnapon, amikor a kereskedő nyitva tarthat, a többi cégnek – hiába esik a kivételezettek körébe – 50 százalékos pótlékot kell fizetnie a munkavállalóinak.

150676955
Simone Joyner / Europress / Getty
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra