Drága az élet, ha gluténmentesen kell étkeznie

Miután körbejártuk a boltokat laktózmentes termékeket kutatva, eszünkbe jutott, hogy a gluténmenteseket is fel kellene térképezni. Részletek a hajtás után, előtte viszont jöjjön néhány alapfogalom, amit érdemes tisztázni.

glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában találhatók a keményítővel együtt. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki. Mivel vízben nem oldódnak, tisztíthatóak a keményítő kimosásával.  

Glutént tartalmaznak a búza, a rozs, az árpa és a tönköly, a kamut, valamint az ezek keresztezésével előállított magokból készült, a búzaeredetű termékekkel analóg termékek, valamint a maláta és a malátakivonat is. A búza és búzaeredetű termékek a következők: búzaliszt, búzakorpa, búzatöret, búzadara, búzacsíra, búzacsíraolaj, búzakeményítő, módosított búzakeményítőfélék, hidrolizált búzafehérje és búzafehérje alapú sütőipari térfogatnövelő szer.

 

gluténmentes kifejezés azt jelenti, hogy a termék gyártása során a felsorolt anyagok egyike sem került a termékbe, továbbá a gyártás és a csomagolás során a terméknek a fenti anyagokkal való szennyeződése is kizárható. A termékek olyan szójaszószt sem tartalmazhatnak, amelynek készítése során búzát vagy tönkölyt használtak. Ha a termékhez állományjavító adalékként módosított keményítőt adtak, és a keményítő eredete nem tisztázott, a termék nem tekinthető biztonsággal gluténmentesnek. Gluténmentesnek minősülnek továbbá mindazok az élelmiszerek, amelyeket a KÉKI Biológiai Osztály (Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet) laboratóriumában végzett vizsgálat szakértői véleménye annak nyilvánít.

Forrás: Wikipédia és Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank

Amikor nekiindultunk a körképnek, feltételeztük, hogy a hiper- és szupermarketek polcain is találunk több fajta gluténmentes terméket. Ez sajnos nincs így. Az Intersparban rengeteg típusú és fajtájú áru van, utána a Tesco kínálata a legjobb, majd az Auchané és a szupereké. Érdekes, hogy sem a Penny Marketben, sem a Lidlben, de még az Aldiban sem találtunk külön gluténmentes szekciót. Reméljük, hogy ez a jövőben változni fog és azt is, hogy a választék is bővül - legalább annyira, mint Angliában - de már azzal is simán megelégednénk, ha a hazai Tesco kínálata felérne az angol hiperben kaphatókkal.

Amiket majdnem  minden boltban megtaláltunk Liszt Tészta Édesség
Ár (forint)  800-1500 600-1000 500-1200

Próbáltuk az összes terméket árral lefotózni, hogy megkönnyítsük a dolgát. Mielőtt vásárolni indulna, a képgalériára kattintva meg is nézheti a képeket.

Kutakodtunk egy kicsit az interneten is, hátha olyanra bukkanunk, ami elkerülte a figyelmünket a boltokban, és bár túl nagy eltérés nincs a webshopok és áruházak kínálata között, találtunk Budaörsön egy pékséget, ahol helyben sütött gluténmentes pékárut lehet kapni. El is fogunk menni, és ki is fogjuk próbálni a péktermékeiket, mert eddig még sajnos nem sikerült sehol sem az ízlésünknek megfelelő gluténmentes kenyeret kapnunk. Mondjuk, már az bónusz, hogy itt frissen megvehetjük, és nem az előrecsomagolt, szivacs változatot tolják az orrunk alá.

Egyébként gluténmentes webáruházuk is van, érdemes megnézni, rengeteg terméket sorolnak fel a kínálatban, és a glutenmentesbolt.hu oldalon is egész jó a választék – mindkettőt ajánljuk. És milyen szerencse, hogy még gluténmentes sört is lehet kapni! Ha meg finomat ebédelne, a Majomkenyértől rendelhet. Mi már megnéztük a kínálatukat, és a budapesti Vág utcában lévő táplálékallergia bolt és pékség pékáruit is kóstoltuk, ahol a friss, barna magvas kenyeret kedveljük.

Tudta?

coeliakia vagy glutén-szenzitív enteropátia, amelyet félrevezető módon lisztérzékenységnek is hívnak, egy autoimmun betegség, amely nem gyógyítható, de diétával jól kezelhető. A lisztérzékenység név azért félrevezető, mert az érzékenységet okozó anyag, a glutén nem csak gabonafélékben fordul elő.

Forrás: Wikipédia és Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank

Önnek is van kedvenc gluténmentes terméke, vagy tud jó helyet, ahol klassz gluténmentes dolgokat lehet beszerezni? Írja meg nekünk kommentben  Facebook-oldalunkon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek