Nyaraljon ötezer forint alatt

Akinek nincs elég szabadsága, elég ideje, vagy az anyagiak tartják vissza attól, hogy hosszabb időre nyaralni menjen, azoknak javaslunk most néhány belföldi, egynapos nyaralási, vagy kirándulási lehetőséget, ami garantáltan kijön 5000 forintból. A legtöbb még akkor is belefér a keretbe, ha beleszámolja az otthon készített útravaló szendvicsek árát is, ráadásul egy nap alatt megjárható az összes utazás. Ha pedig szeretne ott tölteni egy estét, azt is megmondjuk, nagyjából mennyiért talál szállást az igényeitől függően.

Szentendre

Budapestről legegyszerűbben hévvel közelíthető meg Szentendre.  A H5-ös jelzésű járattal a Batthyány térről, Budapest közigazgatási határán túl kiegészítő jegy váltásával juthat el, ami teljes áron 310 forintba kerül egy útra. Ha valami kalandosabbra vágyik, akkor menjen hajóval  ami reggel 10-kor indul július-augusztusban hétfő kivételével naponta, vagy ha van BKV bérlete, akár féláron is mehet, és ezen bicikli is vihető.

Szentendrén számos látnivaló várja legyen szó arról, hogy a Dunaparton sétál egyet, majd Szentendre főterén fagyizik, egészen addig hogy végigjárja a számtalan galériát, kiállítótermet és gyűjteményt, és persze a Skanzent. Ha pedig komolyabb túrára vágyik, a közeli hegyekben számtalan túraútvonal várja az egyszerűbbtől egészen a profi szintig. Sőt, biciklivel is érdemes ellátogatni akár a fővárosból is közvetlenül, vagy a héven kiegészítő jeggyel, hogy a környéket is bejárhassa.

IMG 6889 sm
iranyszentendre.hu

Utazás egy útra:
HÉV: Bérlet vagy vonaljegy (350 forint) + kiegészítő jegy (310 forint)
Hajó: 2000 forint vagy 3000 forint (viszont itt BKV bérlettel féláron utazhat)

Szállás (egy éjszaka 2 fő részére):  Kb 9800 forinttól 23.000 forintig

Mátra

A Mátra tavaly egyébként is megnyerte a legnépszerűbb kirándulóhely címet, úgyhogy itt az ideje hogy elnézzen arrafelé. Ráadásul ha kánikula van, tényleg az a legjobb, amit tehet, ha elmegy a hegyekbe. Kékes ugyan nem olyan magas, hogy annyira csökkenjen a hőérzete, hogy pulóvert kelljen felvennie, de azt garantáljuk, hogy sokkal jobb lesz az idő, mint mondjuk Budapest belvárosában, vagy bármelyik panellakásában. De választhatja Parádot is, ahol például hűsölhet az Ilona-völgyi vízesésnél, esetleg kalandtúrázhat  az erdő közepén, vagy Sástó mellett kipróbálhatja a kalandparkot. Legegyszerűbben a Stadionok buszmegállótól jut el közvetlen buszjáratokkal a hegyekbe. Ha az erdei vasutakat szereti akkor pedig elég Gyöngyösig mennie. Ha ránk hallgat, akkor a Lajosháza – Szalajkaház útvonalat választja, hogy a patak mellett, az erdő közepén majdnem egy óra hosszan tudjon nézelődni. 

Ilona-vízesés
Ilona-vízesésgyongyos-matra.hu

Utazás egy útra:
Busszal Gyöngyös: 1680 forint, Kékestető: 2010 forint, Parád: 2375 forint
Erdei vasút díjszabás: Gyöngyös – Szalajkaház: 1000 forint

Szállás (egy éjszaka 2 fő részére): Kb 6500 forinttól 52.000 forintig

Esztergom és Párkány

Ajánlunk egy olyan utat is, amibe még egy kis külföldi kiruccanás is belefér, ezért érdemes váltani egy kis eurót is. Ez pedig a Budapestről (jobb esetben) másfél óra alatt megközelíthető Esztergom. Sajnos, ha tömegközlekedne, úgy kizárólag busszal tudja elérni, ugyanis a vonatforgalom szünetel a felújítások miatt. Esztergomban kényelmes sétával megnézheti a Várat és a Bazilikát, ráadásul ingyen. Aki edzettebb, az fellépcsőzhet a legfelső szintre is, ahonnan kiváló panorámafotókat lehet készíteni. Ha kis szerencséje van, nincsenek sokan, így ideje is lesz egy kicsit szusszanni és levegőhöz jutni, miután megmászta a kupolateremből is a 400 fokból álló, egyre szűkülő csigalépcsőt, ami a tetőre vezet. Ha ezzel megvan, akkor irány Párkány, ahonnan a Mária Valéria hídon keresztül egy laza sétával rögtön Szlovákiában találja magát. Itt aztán a sok gyaloglás után végre sörözhet egy jót, vagy ehet egy sztrapacskát a mininyaralása megkoronázásaként.

75734121
zoleex / panoramio.com

Utazás egy útra busszal: 930 forint

Szállás (egy éjszaka 2 fő részére): Kb 6000 forinttól 27.000 forintig 

Velencei-tó

Nyári kánikula ellen, vagy biciklis kalandtúrára is jó választás a Velencei–tó, amit Budapesttől vonattal kevesebb mint egy óra alatt el lehet érni. Aki biciklis típus, az a nemrég felújított bicikliúton  tudja körbetekerni a tavat, akár szervezetten is, amihez még biciklit sem kell vinni, mert a kölcsönzés ára is benne van a részvételi díjban. Ráadásul szinte végig sík terepen lehet menni, így 4-5 óra alatt tényleg kényelmesen körbe lehet tekerni a tavat. Aki csak napozásra és strandolásra vágyik, az felkeresheti a szabadstrandokat, de a kiépített fizetős helyeken is és élvezheti a szabadnapját. Természetkedvelők is találhatnak elfoglaltságot a Velencei-tó körül, mert például számos forrást, geológiai képződményt vagy tematikus túrát  be lehet járni.

06
Barakonyi Szabolcs

Utazás egy útra vonattal: Gárdonyig 650 forintba kerül a jegy Budapest bérlettel, Velencéig pedig már 560 forintból eljuthat.

Szállás (egy éjszaka 2 fő részére):  Kb 8000 forinttól 33.000 forintig

Balaton

A Balaton az egyik legkézenfekvőbb választás, hogy kicsit, akár egy napot is lazuljon a nyárban, vagy hűsöljön egyet a kánikulában. Itt aztán tényleg rengeteg programot talál  egész nyáron az egész tó körül, úgyhogy ez az az opció, amit nem is tudunk tovább ragozni. Akár napozás és strandolás, akár túrázás, akár csendes feltöltődés vagy esetleg valami aktív kikapcsolódás a cél, a Balaton mindig jó választás, ezért vezetünk külön blogot is róla. 

Fotó: Adrián Zoltán
Fotó: Adrián ZoltánAdrián Zoltán

Utazás egy útra: Vonattal az egész Balaton bejárható légkondicionált kocsikkal és bővített menetrenddel, de az ötezer forintos lélektani határunkba nem sok hely fért bele, de  Siófok, Balatonkenese, Balatonalmádi  kijön 2375 forintból.

Szállás (egy éjszaka 2 fő részére): Kb 6000 forinttól 70.000 forintig

+1 Budapest

Mindegy, hogy Budapesten él vagy a fővároson kívül, mindig érdemes egy napot turistáskodni a városban. Nem mondjuk, hogy minden évben látogasson el a Hősök terére, bár kétségkívül szép hely, de egy bérlettel, vagy egy napijeggyel is érezheti úgy, hogy elutazott. Ha eddig még nem tette, akkor próbálja ki a BKV sétahajót vagy éppen menjen egyet a fogaskerekűvel, üljön át a Gyermekvasútra,  majd a János-hegyi kilátót érintve libegőzzön egyet. Ráadásul a városnézést is megoldhatja tömegközlekedéssel. Például szálljon fel a 2-es villamosra a Petőfi hídnál és menjen vele végig a Duna mentén, aztán a Jászai Mari tértől a 4-es 6-os villamossal utazzon a Széll Kálmán térig, ahonnan a 16-os busszal felmehet a Várba. Ha onnan lesétált, akkor az Alagútnál felszállhat a 105-ös buszra és végigmehet az Andrássy úton, egészen a Hősök teréig. De a a Citadella vagy a Normafa is megközelíthető tömegközlekedéssel.

04
Barakonyi Szabolcs

Utazás egy útra: Napijegy (korlátlan utazás 24 óráig) 1650 forint, a hajójegy 750 forint, libegő 900 forint, a gyermekvasút 600 forint

Szállás (egy éjszaka 2 fő részére): kb 6000 forinttól 160 ezer forintig

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra