Nyugodtan rendelhet a neten is zöldséget és gyümölcsöt!

A Mohamed és a hegy kapcsolatát firtató mondást teszteltük zöldség-gyümölcsre vonatkozóan, azaz igaz-e, ha ön a nem megy piacra, akkor a piac megy önhöz. Sokan nem merik megkockáztatni, hogy gyümölcsöt vagy zöldséget rendeljenek az internetről, de mi szívesen kísérleteztük ki magunkon, hogy honnan érdemes beszerezni a piaci árukat, ha végképp semmi kedve piacra menni. Aztán persze elmentünk a piacra is, még vidéken is, hogy megnézzük, mennyire ég és föld a különbség. Kapaszkodjon meg: semennyire.

A lehetőségekhez mérten próbáltuk mindenhonnan ugyanazt beszerezni és elfogulatlanul tesztelni, azaz otthon csak azt vették észre, hogy minden nap van friss gyümölcs és zöldség, de azt nem mondtuk meg, ezt most épp honnan szereztük. Azt persze tudjuk, hogy ez a műfaj kicsit olyan, mint a tőzsde- vagy a valutaárfolyam, vagyis folyamatosan változnak az árak, sőt még a színvonal is, de próbáltuk a lehető leggyorsabban végezni a tesztelést, hogy a lehető legegységesebb képet kapjuk. 

Budapest

A fővárosban a Fény utcai piacot próbáltuk ki, abból az egyszerű okból, hogy az esik útba. Paradicsomot, epret, paprikát, újhagymát és cseresznyét vettünk. Jó áron akartunk venni szépnek tűnő termékeket, de sajnos a legtöbb helyen nem lehetett válogatni, így - a paprika és paradicsom kivételével - hibásak is bekerültek a válogatásba. Ennek megfelelően a cseresznyéből majdnem a fele volt rohadt (na, ezért ajánljuk mindenkinek a szedd magad akciókat, ott aztán kiélheti a válogatási késztetését!), és a zamatát se mondanánk emlékezetesnek, az eperből viszont meglepő módon csak két szemet kellett kidobni, ráadásul az íze is nagyon édes és finom. A paradicsom itt lett kedvenc, régen kóstoltunk ennyire finom és édes paradicsomot.

Eper 990 ft / kg
Cseresznye 870 ft / kg
Paradicsom 700 ft / kg
Paprika 120 ft  / db
Újhagyma 250 ft / csomó

Vidéki piac

Gyöngyösön is voltunk piacon, ahol szintén ezt a kosarat vettük meg. Sajnos válogatni itt sem lehetett, de ennek ellenére az eperben nem találtunk rossz szemet, talán egy volt határeset. A cseresznye összességében szebb volt, mint a fővárosban, ízre viszont mindkettő elég gyenge eresztés, bár Gyöngyösön azért többségében volt legalább íze, míg ugyanezt a Budapesten vásároltnál nem tapasztaltuk. Az újhagyma viszont pontosan olyan, amit gyerekkorunk óta sírtunk vissza: egy darabot megeszik az ember, és mindegy, hányszor mos fogat, annyira erős, hogy még másnap is mindennek hagymaíze lesz.

Eper 800 ft / kg
Cseresznye 900 ft / kg
Paprika 790 ft / kg
Paradicsom 600 ft / kg
Újhagyma 180 ft / csomó

Tesco

A Tesco két szempontból is érdekesnek bizonyult: egyrészt, mert nem klasszikus piacról vagy zöldségtermelő vállalkozásról van szó, másrészt mert van kiszállítás, így önnek nem kell kimozdulnia akár a gép elől sem, a lakásig viszik a zöldséget-gyümölcsöt a többi megrendelt áruval együtt. Tavaly, a szolgáltatás megjelenése után nem sokkal már teszteltük, milyen a kiszállítás. Most örömmel tapasztaltuk, hogy a szállítási díj csökkent (vasárnap délután kevesebb mint 700 forintért hozták ki az árut), ráadásul elég sok olyan dolgot is találtunk a webáruházban, ami a boltban még sosem jött velünk szembe. Jó, mondjuk a saját márkás szemeteszsák, mint a galériában látható is, nem bizonyult épp főnyeremény választásnak (annak idején olyat teszteltünk, aminek volt alja!), de nézzük szigorúan a zöldségeket és gyümölcsöket. Az epernél minden szem szép volt, egyet sem dobtunk ki, ízre is finom volt, a tesztalanyok szerint a második legjobb a sorban. Cseresznyét sajnos nem találtunk, de a paprika kicsit fonnyadásnak indult, a paradicsomnak pedig annyira vízíze volt, hogy paradicsomlé helyett legfeljebb paradicsom ízesítésű vitamin watert tudtunk volna belőle facsarni.

Eper   349 ft / 250g
Paradicsom  499 ft / kg 
Paprika  799 ft / kg
Újhagyma   139 ft / csomó

Neked Terem

Kipróbáltuk a Neked Terem zöldségeskosarát is, igaz a fix kosár helyett magunknak válogattuk össze a termékeket. Bár a szállítási költség nevetségesen alacsony (280 forintért hozták házhoz a dobozt), a minimális rendelési díj viszont elég magas, legalább 4200 foint értékben kell összeválogatni a kínálatból (ami tartalmaz zöldséget, gyümölcsöt, tojást, tejtermékeket, kolbászt vagy bio lekvárt), hogy kihozzák a csomagot. A cseresznyéjük nem volt rossz, ízre ők voltak a nyerők, kár hogy elég sok volt benne a rossz szem, így a veszteséggel együtt a 990 forintos ár már meglehetősen drágának bizonyult. Az eperben szintén sok volt a rossz szem a többihez képest, ráadásul kemény is volt, és ezzel együtt az íze is elég halvány. A zöldségek és hagyma ezzel szemben már kellemes csalódásnak bizonyultak, finomak is voltak és frissek is. 

Eper 990 ft / kg
Cseresznye 990 ft / kg
Paradicsom 690 ft / kg
Paprika 260 ft / 3 db
Újhagyma 390 ft / csomag

Zöldségkosár

Zöldségkosár elvileg minden olyat tud, ami eddig hidegen hagyott, vagyis nem feltétlenül ragaszkodtunk a bio élelmiszerekhez, és soha nem akartunk még képeket nézegetni a termelőkről. Nekünk a Szimpla Háztáji Piac is mindig kicsit úri murinak tűnt, olyan helynek, ahol a belvárosi fiatalok rácsodálkozhatnak arra, hogy mi a kapcsolat a túró és a tehén között, vagy hogy nem a méhek gyűjtik össze a mézet befőttesüvegekbe. Ezért a Zöldségkosár is enyhe fenntartásokkal indult nálunk, ehhez képest ők lettek az abszolút befutók. Kis és nagy kosár között lehet választani, amit minden héten kedd estig kell megrendelni, hogy csütörtökön kihozzák, de akár személyesen is átvehetők. Ráadásul a kosár nem egy szent és megbonthatatlan egész, a rendelésnél lehet variálgatni benne, mondjuk beírja az ember, hogy zellert egyáltalán nem szeretne, helyette viszont kér még újkrumplit kér. A 2400 forintos kis kosár akkorának bizonyult, hogy először kézzel-lábbal tiltakoztunk, mondván, mi biztosan nem ezt rendeltük, hiszen ez rengeteg - pedig de, ezt rendeltük, ez a kis kosár mennyisége. Az eper abszolút nyertesnek bizonyult, egy darab hibás nem volt benne, az íze pedig olyan, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. A fejessaláta is hibátlan és friss, a borsó olyan zsenge, hogy a zacskó felét még nyersen megettük, pucolás közben, és az újkrumplinak is még aznap nekiestünk.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek