Diákigazolvánnyal nem csak utazáson lehet spórolni

Lassan itt a nyári szünet és ezzel együtt a hirtelen jött rengeteg szabadidő, amikor is jól be kell osztani a zsebpénzt. Pedig iskolába járni jó üzlet, és rengeteget lehet spórolni vele még a nyári szünet ideje alatt is. Nézzük, hol kaphat kedvezményeket az, akinek van diákigazolványa.

D MTZ20120424007
Máthé Zoltán

Utazás

A Máv és a Volán járatain a nappali tagozatos diákok bármely viszonylatban, azaz nem csak a lakóhelyük és az iskola között utazhatnak féláron. Ha valaki levelező tagozatos, akkor ez a kedvezmény csak a lakóhely és az iskolája között vehető igénybe, viszont a nagyon jó áron, 90%-os engedménnyel vásárolható bérlet kiváltása a nappali és a levelezős diákok előtt is nyitva áll. Kedvezményes bérletet viszont kizárólag a tanintézmény, és a lakhely között lehetséges váltani. A fővárosi tömegközlekedésben a diákigazolvánnyal rendelkezők szintén olcsóbb árú bérletet tudnak vásárolni.

Sőt ha általános, vagy középiskolások csoportban, szervezetten utaznak vonattal a fővárosba az országos múzeumokhoz, illetve az Országházhoz, akkor mindezt díjmentesen tehetik.

Múzeumok

Az állami múzeumok ingyenes látogatási lehetősége megszűnt, viszont az állandó kiállításokat a 26 éven aluliak minden hónap valamelyik, a múzeum által meghatározott hétvégi napján ingyen mehetnek, míg a többi napon 50% kedvezménnyel. Ez egyébként nemcsak az Európai Gazdasági Térség nem csak magyar lakosaira is vonatkozik, ugyanakkor ha külföldre utazik, és 26 év alatti, nézzen szét, hátha be tud jutni egy múzeumba ingyen. Ugyanígy az állandó és időszaki kiállításokat is 50% kedvezménnyel tudják megnézni.

Könyvtár

Nyilvános könyvtárakban a beiratkozási díjból 50% kedvezmény jár minden, érvényes diákigazolvánnyal rendelkező tanulónak.

Ezek voltak eddig az állami kedvezmények, de jó néhány kereskedelmi kedvezményt is igénybe lehet venni a diákigazolvánnyal, amikről talán nem is tudott eddig. Ezeket egy weboldal gyűjti össze, amin sajnos kicsit nehezen lehet keresni, de ha megnyílik a részletes keresés menü (egy jól elrejtett „+” jel alatt találja), akkor város és megye szerint, sőt a szolgáltatások között is tud válogatni.

Szállás

Az Erzsébet szálloda hálózat az ország rengeteg pontján biztosít különböző típusú és felszereltségű szállásokat, amiket diákigazolvánnyal 5% kedvezménnyel lehet foglalni, és a helyek többségén a kedvezmény az étkezésre is vonatkozik. Emellett kisebb szállodák, és panziók is biztosítanak kedvezményeket diákoknak.

Étkezés

Országszerte több étteremben lehet olcsóbban enniük a diákoknak, néhány helyen akár a 30%-ot is eléri a kedvezmény mértéke. Persze nem kell azt gondolni, hogy mostantól nyitva a lehetőség a gourmet kalandozásokhoz, többségében kifőzdék, pizzériák és gyrososok szerepelnek a kínálatban, na meg a McDonalds, akik 47%-os kedvezménnyel kínálnak diákmenüt desszerttel. De a kifőzdék mellett kávézókban is lehet kedvezményhez jutni, ha érvényes diákigazolvánnyal rendelkezik, sőt néhány biobolt termékei közül is válogathatnak azok, akik inkább az egészséges életmód hívei.

Szórakozás

Lehet jobb agyféltekés rajzolásra menni 10% kedvezménnyel, de például a Karinthy színház is biztosít 10% kedvezményt, míg a Bárka színház 20%-kal olcsóbban látogatható ha az illető diák. Általános és középiskolások, de akár a felsőoktatásban résztvevők is élvezhetik a kalandparkok nyújtotta lehetőségeket. Koncertre is lehet menni diákjeggyel, a Művészetek Palotája például a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban rendezett programjaira biztosít 500 forintos állójegyeket a rendezvény előtt egy órával. A legtöbb mozi is kínál kedvezményeket, így szabadidejükben filmeket is olcsóbban nézhetnek azok, akiknek van érvényes diákigazolványa.

Egészség

Országszerte több optikában is kedvezménnyel lehet vásárolni. A legtöbb helyen 10% árengedményt lehet kapni, de néhány optika akár 20%-ot is enged áraiból ha diákigazolványt lát. Fogászati rendeléseken is illetheti meg kedvezmény a diákokat, sőt fodrászhoz és kozmetikushoz is mehetnek olcsóbban.

Sport

Nem csak sportfelszerelést lehet vásárolni kedvezményesen néhány helyen, de akár biciklit bérelni, vagy szereltetni, sőt konditermek is kínálnak diákbérleteket. Télre igénybe lehet venni a síkölcsönző kedvezményt, sőt az ajkaiak horgászfelszerelést is olcsóbban vehetnek, ha van diákigazolványuk. Egyébként azokban a boltokban, ahol sportfelszerelésre van kedvezmény, az ajánlat általában a többi termékükre is vonatkozik, tehát akár télikabátot, vagy cipőt is lehet így vásárolni.

Mozi

A nagyobb multiplex mozikban, de a legtöbb kisebb művész moziban is lehet diákkedvezményhez jutni. A legtöbb helyen bármikor lehet néhány száz forint kedvezményt szerezni a diákigazolvány felmutatásával. Persze a kedvezmény mértéke áltlában annyi mintha az akciós napon nézné meg a kiválasztott filmet, de diákigazolvánnyal akkor mehet amikor csak akar. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra