Azt nézi, amit kap... drágán

Az internetszolgáltatók ajánlatait nemrég már megnéztük, sőt azt is elmondtuk, hogy mi a helyzet akkor ha kimarad a szolgáltatás. Akkor marad a TV, ahol meg általában az a baj, hogy egyrészt sosincs benne semmi értelmes adás, másrészt van egy rakat olyan csatornája, amit még soha egy percet sem nézett (és nem is fog), meg egy csomó olyan, amit nézne ugyan, de nem tud, mert a drágább csomagban vannak (olyanok mellett, amiket szintén soha egy percig sem fog nézni). Úgyhogy most megnéztük, melyik szolgáltatónál milyen csomagokat talál.

shutterstock 184721102

Biztos ismeri azt a típusú embert, sőt lehet akár ön is ilyen, aki szereti hangoztatni, hogy soha nem néz tévét, ha mégis, akkor is kizárólat ismeretterjesztő sorozatokat, de azért tudja, hogy kik a döntősök a Való Világban név szerint, vagy hogy mit csinált már megint Miklós a Berényi Kft-vel, mert merő véletlenségből odakapcsolt. Éppen ezért - nekik is kedvezve - az ár és a szolgáltatások mellett külön kitérünk arra, hogy melyik csomagban hány ismeretterjesztő csatorna van, és arra is, hogy van-e benne Mezzo TV (ami ugye, szintén sarkalatos pont szokott lenni). Tényleg lényegi kérdésként foglalkozunk azzal is, hogy hány gyerek- és zenei csatorna van az adott csomagban. A szolgáltatóknál még azt is figyelembevettük, hogy kábelen jöjjön az adás, azaz ne kelljen a fél erkélyt átadni egy parabolának, és az országban a lehető legtöbb helyen elérhető legyen a szolgáltatás.

shutterstock 92298775

Digi TV

Ha mégis mindenáron ki akar mászni a tetőre időnként, hogy antennát igazítson, a Diginél választhat műholdas TV megoldást is. De maradjunk a kábeles megoldásnál, amiben három csomag közül választhat.  A legolcsóbb a Közszolgálati csomag, amiben 8 csatornát talál havi 1350 forintért, az eggyel magasabb díjcsomagban már 52 darab csatorna szerepel 2800 forintos havidíjjal, míg a legdrágább, 57 csatornás csomag 3100 forintba kerül. Jó, ha tudja, hogy egyikre sem kell hűségidőt vállalnia, ezért bármikor válthat, ha mégsem megfelelő a szolgáltatás. Kiegészítő csatornák közül is válogathat, a Digi Film 300 forint/hó, az HBO Pak 1700 forint, az HBO Max Pak pedig 2000 forint havonta. A kettő között egyébként annyi a különbség, hogy a drágább az HBO, HBO2 és HBO Comedy adókon felül a Cinemaxot is tartalmazza, a felnőtteknek szóló kiegészítő csomag pedig a honlap szerint mindössze10 forintba kerül.

Csomag neve Havidíj Csatonaszám Ismeretterjesztő Gyerek Sport Mezzo TV Kínai / Arab
Közszolgálati 1350 forint 8 - - - - -
Digi 2800 forint 52 11 5 4 - van
Digi + 3100 forint 57 12 6 8 van van

Invitel

Az Invitel szolgáltatása IPTV, azaz internetkapcsolat kell hozzá, viszont ehhez még nem kell parabolaantennát szerelnie sehova. Az előnye ezzel még annyi, hogy egyes műsorokat 72 óráig akár rögzítés nélkül is visszanézhet, de persze beállíthatja kedvenceit, hogy felvegye és később megnézze, és gyerekei elől is le tud tiltani csatornákat vagy filmeket. Mindez viszont egyáltalán nem olcsó: hiába a magas csatornaszám, a havidíjak így is magasak. Az alapcsomag 37 tévé- és rádiócsatornát tesz elérhetővé 4990 forintos havidíjért, a közepes csomagban már 72 csatornát talál 6990 forintért, míg a 88 csatornás csomag 7990 forintba kerül majd havonta.

Csomag neve Előfizetési díj Csatonaszám Ismeretterjesztő Gyerek Sport Mezzo TV Kínai / Arab
  Alap    4990 forint   37   1   1   3   -   -
  Családi    6990 forint   72   9   5   7   -   -
  Extra   7990 forint   88   9   5   7   -   van
shutterstock 170790824

Mindig TV

A Mindig TV alapvetően ingyenes ha megfelelő vételi eszközzel rendelkezik, azaz van olyan antennája, vagy a TV-be beépített adaptere, amivel fogni tudja a digitális adást. Az ingyenes elérés a közszolgálati adókon kívül a két nagy kereskedelmi csatorna és a Euronews adásait is elérhetővé teszi, így gyakorlatilag teljesen kiváltja a Digi TV Közszolgálati csomagját (feltéve, hogy a Parlament TV-ről és a Paxról is le tud mondani). Ha ez nem lenne elég, akkor választhat a Mindig TV Extra ajánlataiból, amelyben két csomag közül tud választani, de annyira megbonyolítva, hogy ember legyen a talpán, aki megfejti, hogy neki most akkor milyen kódkártya kell, meg milyen eszköz, és tulajdonképpen mennyit fog fizetni. Az olcsóbbal összesen 18 csatornát tud nézni a közszolgálati adókkal együtt, míg a drágább, családi csomagban már 30 csatorna áll a rendelkezésére, valamint HBO-t is kérhet kiegészítésképpen. A fizetés, mint mondtuk, kicsit bonyolult a mindenféle átalakítók és kódkártyák miatt, de megpróbáljuk leegyszerűsíteni az itt  látottakat, miszerint vehet előre egy évre vagy fél évre szolgáltatást, ami összességében olcsóbb, és nem kell azon izgulni, hogy a kódkártyája lejár, és még nem vette meg a következőt, és hogy egyáltalán mit kell fizetni, mikor és hova. Vagy választhat havidíjas előfizetést is, sőt azt is eldöntheti - attól függően, hogy milyen a készüléke -, hogy csak dekódoló kártyát vesz havonta, vagy kódkártya olvasót is kér, esetleg dekódert is szeretne. Ne kerülje el a figyelmét az sem, hogy van itt aztán aktiválási díj, meg három hónapig olcsóbb, de aztán meg drágább csomag, szóval minden olyan szívatás, amin aztán lehet bukni. Tömeren összegezve pedig annyit lehet elmondani a szolgáltatás áráról, hogy nagyjából hasonló, mint a többi szolgáltatóé, egyedül a Közszolgálati csomagként emlegetett tarifát nem érdemes máshonnan kérni, mert itt az ingyenes. 

Csomag neve Előfizetési díj Csatonaszám Ismeretterjesztő Gyerek Sport Mezzo TV Kínai / Arab
  Mindig TV   ingyenes   8   -   1   -   -   -
  Extra Alap    típustól függ   19   1   1   1   -  - 
  Extra Családi   típustól függ   32   3   2   3   -  -

T-Home

Itt szembesültünk először azzal, hogy hogyan tudja egy szolgáltató cég úgy csűrni-csavarni a szálakat, hogy úgy érezzük, muszáj elköteleződni. Persze itt legalább - a Mindig TV Extrával ellentétben - teljesen egyszerűen és jól felfoghatóan ki van emelve, hogy bizony, ha nem fogad legalább egy évre hűséget, akkor azonnal leperkálhat 18 ezer forint bekötési díjat. Ne gondolja, hogy majd csak úgy kipróbál valamit és eldönti, hogy erre gondolt-e, vagy hogy tényleg ezt a csomagot akarta, vagy esetleg hogy a szolgáltató tényleg mindent megtesz-e, hogy önnek szolgáltathasson, á, dehogy, itt erről szó sincs. Na de nézzük, mik a lehetőségek, ha már egy évig azt kell néznie, amit választott. Az alapcsomag 31 csatornával 3200 forintos havidíjjal lehet az öné, a családi csomag 61 csatornával 5200 forint, amihez ha 18 HD csatornát is kér (ezekben nincs új, csak a meglévőket nézheti HD minőségben is) akkor 5590 forintot kell fizetnie havonta. Ezen kívül kérhet még magának Koktél csomagot, amiben a 6 legnézettebb magyar csatorna (közszolgálati és a két nagy kereskedelmi) választhat minicsomagokat. Az alapdíj 1050 forint havonta, kiegészítésképpen pedig választhat sport, zenei, ismeretterjesztő, gyerekműsor vagy életmód kiegészítőket átlag 1200 forintos áron.

Csomag neve Előfizetési díj Csatonaszám Ismeretterjesztő Gyerek Sport Mezzo TV Kínai / Arab
  Alap   3200 forint   31   -   -   3   -   -
  Családi   5200 forint   61   7   4   6   -   -
  Családi + HD   5590 forint   61+ 18   7   4   6   -   -
97819299

UPC

Kétfajta digitális csomagból választhat, ahol a HD csatornákért külön fizetni kell, de legalább az első két hónapban ingyenes. Ha online intézi az ügyeit, akkor a belépési díjtól is eltekintenek, úgyhogy úgy látszik, a UPC is úgy gondolja, hogy előfizetőnek lenni olyan, mint valami menő klubba tartozni, ahova be kell lépni. Amire még oda kell figyelni, hogy médiaboxot vagy médiacardot itt a szolgáltatótól kapja. Ha ebből kettőt szeretne, akkor havi 1000 forintos pluszkiadással kell kalkulálnia. Itt is egy év hűségidőt kell aláírni, és figyelni arra, hogy a kezdeti akciók (22+2 HD csatorna ingyen, 2 hónapig még 29 csatorna ingyen) lejártával ezek nem szűnnek meg, hanem automatikusan megjelennek a számlán, ha nem mondja le külön. Az 53 csatornás Bronze csomag 3590 forintról indul, a 82 csatornás Gold  csomag pedig 5190 forintba kerül, és erre jön rá a médiabox díja (ha egy nem elég), illetve a felvétel és a HD opció díja is.

Csomag neve Előfizetési díj Csatonaszám Ismeretterjesztő Gyerek Sport Mezzo TV Kínai / Arab
  Bronze    3590 forint   53   8   4   4   -   -
  Gold   5190 forint   82   12   8   5   van   -
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek