Spórolós tippek, avagy tavasszal úgyis könnyebb takarékoskodni

Szerencsére vége a télnek és a nagy rezsiszámláknak (még ha elmúlt tél azért nem is volt olyan vészes), most végre fel lehet egy kicsit lélegezni, és el lehet kezdeni megtakarítani nyaralásra, vagy amit csak kitalált magának. A legfontosabb szabály, hogy mindig legyen pontos célja, amire gyűjt, ami lehetőleg legyen konkrét, kézzelfogható dolog; és azzal sem árt tisztában lenni, hogy nagyjából mikorra állhat össze a szükséges összeg.

shutterstock 190187921(1)

Teljesen mindegy, hogy rövid- vagy hosszútávú a terve, a lényeg, hogy legyen. Már az is lehet jó célkitűzés, hogy hétvégi bulira spóroljon, de az is, hogy bármilyen új háztartási eszközt vegyen, vagy lecserélje az autóját. Ha már megvan az elképzelés, írja fel egy papírra nagy betűkkel, és helyezzen rá egy perselyt (vagy bármit, amiben elfér majd a pénz) úgy, hogy a szöveg jól látható legyen. Helyezze a pénzgyűjtőt a lakás olyan pontjára, ami biztosan nap mint nap a szeme elé kerül, így akarva-akaratlan is ott lesz a fejében a projekt, ami biztosan ösztönözni fogja, hogy elérje a kitűzött célt. Rögtön fizetéskor tegye a kasszába azt a pénzt, amit mindenképpen félretesz, majd számolja ki, mekkora az összeg, amit ezen felül még naponta elverhetne, és ha nem költi el az egészet, a fennmaradó összeget mindig dobja a gyűjtőbe. A következő erőpróba, hogy próbáljon meg nem hozzányúlni ehhez a pénzhez, bármennyire is kecsegtető a teli bödön a hó végén. Ha mégis muszáj belőle kivenni, tegye vissza, amint teheti.

Tanuljon meg lemondani

Nagyon fontos, hogyha spórolni szeretne, olyan dolgokról kell lemondania, amiket eddig szó nélkül mindig bepakolt a bevásárlókosarába. Ezek rendszerint olyan dolgok, amelyeket simán tudna nélkülözni, csak eddig még sosem gondolt erre. Mik lehetnek ezek? Bármiféle édesség, a temérdek ízesített (és egészségesnek mondott) joghurt, üdítők, drága tisztálkodó- és tisztítószerek, az olyan akciós termékek, amelyekre abban a pillanatban egyáltalán nincs szüksége, sőt, soha nem is volt, de a „majd valamikor jó lesz”-felkiáltással azért landolt a kosárban; mirelit ételek, és persze, a mennyiségekre is nagyon oda kell figyelni. Nem kell például ész nélkül több kiló gyümölcsöt vásárolni, mert a fele megrohad és a kukában végzi, és ugyanez igaz a tejtermékekre és a felvágottakra is. Ha ezeket a szabályokat az elején tudatosan betartja, pár hét után már magától is így fog vásárolni.

Plusz egy: ne vegyen palackos vizet: amellett, hogy drága, egyáltalán nem környezettudatos. Egy zsugorfóliányi – még ha olcsót is vesz –, legalább 300 forint, ami havonta minimum 1200 forint pénzkidobás. Ha semmiképpen sem szeretne csapvizet inni (bár semmivel sem rosszabb, mint az ásványvíz), akkor vegyen víztisztító kancsót. Még így is spórolhat valamennyit.

Kuponozzon

Ne restellje gyűjtögetni a kuponokat és azzal bevásárolni. Ha csak pár száz forintot is meg tud spórolni egy-egy alkalommal, pár hónap alatt ebből is simán összejöhet akár tízezer forint. Jó hangzik, nem?

Eddzen a szabadban

A szép időben a konditerem árát is ki lehet iktatni legalább fél évre, ami alsó hangon is havonta legalább 8 ezer forint. Ez fél évre számítva minimum 48 ezer forint megtakarítás. A jó időben amúgy is vétek egy – többé-kevésbé úgyis büdös – zárt edzőteremben vergődni. Helyette inkább menjen ki a szabadba futni, vagy keresse fel azokat a szabadtéri helyeket, ahol kondigépek, erősítő eszközök vannak. Amellett, hogy a friss levegő és a nap nagyon jó hangulatjavító, még jó színe is lesz. 

shutterstock 189966362

Saját márkás cuccok

Térjen át a saját márkás termékek vásárlására. Nem véletlenül készítünk annyi vaktesztet és sima tesztet is, hogy így segítsük abban, melyik árut érdemes megvenni, és ezzel együtt lecserélni a drágábbat egy hasonló minőségű termékre. A saját márkás készítmények rendszerint feleannyiba kerülnek, mint hájpolt társaik, miközben a vakteszteken rendszeresen simán lenyomják a drága márkásakat.

Étkezzen egészségesen

Felejtse el a gyorskajáldákat, és inkább készítse el otthon menüjét, vagy akár saját pizzáját; sokkal olcsóbban fog kijönni. Ráadásul, ha ezt választja, rengeteg variáció van, hogy milyen ételekre tudja még variálni a pizzatésztát – arról nem is beszélve, hogy mentes lesz mindenfajta színezéktől, mesterséges anyagtól és tartósítószertől is. De ezt már eleget hangsúlyoztuk, nem?

Iktassa ki az autót

Ha már az edzőtermet kipipálta, miért nem teszi le a kocsit is? Járjon kerékpárral, görkorcsolyával, rollerrel dolgozni, vagy ha olyan szerencsés, hogy van zuhanyzó az irodában, ahol dolgozik, és persze, a lakásához képest nem a város túlsó felén van a munkahelye, akár futva is megteheti a távot. Ezzel kettő legyet üt egy csapásra: nem költ üzemanyagra, és a napi edzést is letudta. Van egy ismerősöm, aki 12 kilométerre lakik a munkahelyétől, és minden munkanap futva teszi meg a távot oda-vissza. Jó, persze, ezt kevesen tudják teljesíteni, de azért nagyon becsülendő.

Ön hogyan spórol? Írja meg nekünk Facebook oldalunkon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek